|
|
Etli Lahana Sarması |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc101438
Gönderme Tarihi: 06.Eyl.2014
2,152 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet küçük boy lahana
250 gr kıyma
1 adet soğan
1 adet domates
2 yemek kaşığı sana margarin
1 çay kaşığı toz nane
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Yeterince sıcak su
Lahana yapraklarını kaynar tuzlu suda 2 dakika kadar haşlayın. Daha sonra yaprakların suyunu süzün ve bir kenarda bekletin.
Soğanı soyup küçük küçük doğrayın.
Domatesi ikiye bölün, çekirdeklerini çıkarıp rendeleyin.
Pirinci yıkayıp suyunu süzün.
Bir kapta kıymayı, pirinci, domatesi, soğanı, toz naneyi, karabiberi ve tuzu iyice karıştırın.
Lahana yapraklarını 4 cm genişliğinde şeritler halinde kesin ve damarlı kısımları içe gelecek şekilde tezgaha yerleştirin.
Yaprakların içine hazırladığınız karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar ekleyip sarın.
Tencerenin dibine lahana yapraklarını yerleştirin, üzerine ise dolmaları dizin.
Tencerenin içine 2 kaşık margarini parça parça serpin tuz ve üzerini geçecek kadar su ilave edin, dolmaların üzerine bir tabak kapatın ve kısık ateşte pişirin.
|
Etli Lahana Dolması |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc118742
Gönderme Tarihi: 08.Ağu.2016
1,490 defa indirildi / yazdırıldı
|
Melisa Üryan
1 adet orta boy sarmalık beyaz lahana
500 gr koyun kıyması
4-5 adet taze soğan
3-4 adet taze sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı tuz
½ demet maydanoz
2 su bardağı pirinç
Lahana yapraklarını ayırıp bol suda yıkayın. Tencerede kaynar suda haşlayın ve süzün. Lahana yapraklarının ortasındaki kalın damarları bıçak yardımı ile kesip çıkarın. Kalan parçaları sarılabilecek şekilde geniş şeritlere bölün. Pirinci ayıklayıp, yıkayıp süzün. Soğanları, sarımsakları ince ince kıyın. Tencereye zeytin yağını koyup soğan ve sarımsakları ekleyin. Hafif kavurup domates ve biber salçasını ekleyin. Ocağı söndürüp kıymayı ilave edin ve karıştırın. Baharatları ve tuzu ekleyin. Pirinci ekleyin. İnce ince kıydığınız maydanozları ekleyin. Hazırladığınız lahanaları sarın. Sarma işlemi bitince üstünü geçer geçmez su koyup önce hızlı kaynayınca hafif ateşte pişirin. Sıcak sıcak servis yapın.
|
Etli Lahana Dolması |
|
baron
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.05.2019
Mesajlar: 52 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc143005
Gönderme Tarihi: 26.May.2019
586 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram yağlı kıyma
1 adet küçük lahana
8 adet kırmızı biber
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı pirinç
3 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Lahanayı yıkayıp dış yapraklarını atın, kök kısmını kesip doğrayın ve bol tuzlu kaynayan suya atın. Yapraklar haşlandıkça dıştan içe doğru kenara alın.
Kırmızı biberlerin düzgün olanlarından 8 tanesini seçin, baş kısımlarını kesin. Çekirdeklerini çıkarıp bekletin. Kıymaya küp küp doğradığınız soğanı, pirinci, salçayı, tuzu, karabiberi ve tereyağını karıştırıp 8 kaşık su ilave edin.
Lahananın düzgün yapraklarını tezgaha serin. Avuç içi büyüklüğünde kesin. Damarlı kısımları içe gelecek şekilde dolma içinden koyup sarın. Kırmızı biberlerin içini doldurun.
Lahana yapraklarından kalanları tencerenin altına dizin. Üzerine lahana dolmalarını ve kırmızı biberleri sıralayın. 3 bardak sıcak su ilave edin. Dolmalar dağılmasın diye küçük bir tabakla lahanaların üstünü kapatın. Kısık ateşte 45 dakika pişirip servis yapın.
|
Etli Lahana Sarması |
|
mavi geyik
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.07.2019
Mesajlar: 55 Şehir: Edirne |
Kısa URL: https://ml.md/lc144688
Gönderme Tarihi: 04.Ağu.2019
687 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet orta boy lahana
6 su bardağı sıcak su
İç harcı için:
1 su bardağı pirinç
400 gram kıyma
2 adet orta boy kuru soğan
1 adet büyük boy domates
Yarım tatlı kaşığı domates salçası
Yarım tatlı kaşığı biber salçası
Çeyrek demet maydanoz
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım su bardağı ılık su
Sosu için:
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı domates salçası
1 adet büyük boy domates rendesi
1 su bardağı sıcak su
Yarım çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
Büyük bir tencerede su kaynatın.
Yaprak yaprak ayıkladığınız lahanaları kaynayan suya atıp haşlayın ve süzülmeye bırakın.
Yemeklik doğradığınız kuru soğanları pirinç, kıyma, domates rendesi, ince kıyılmış maydanoz, domates ve biber salçası, nane, tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve ılık su ile karıştırarak harcı hazırlayın.
Sosu için rendelenmiş domates, domates salçası, tuz, zeytinyağı ve tuzu ılık suyla açın.
Sosu sarmaların üzerine gezdirip küp küp kestiğiniz tereyağını tencerenin üzerine yerleştirin.
Damarlarını ayıkladığınız lahanalara dolma içini sarın ve sarmaları tencereye yerleştirin.
Kapağını kapatıp kaynayan tencerenin altını kısın ve 35 dakika kadar pişmeye bırakın.
Dolmanızı sıcak sıcak servis edin.
|
Etli Lahana Sarması |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172294
Gönderme Tarihi: 27.May.2023
202 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
2 adet orta boy soğan, ince kıyılmış
1 çorba kaşığı domates salçası
60 g pirinç
1 tatlı kaşığı kuru nane
15 ml zeytinyağı
320 ml su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
500 g kıyma, dana ve kuzu eti karışık
2 kg, 1 adet orta boy, dolmalık lahana
3 diş sarımsak, soyulmuş
30 g tereyağı veya sadeyağ
Bir tencerede soğanı domates salçası, pirinç, nane, zeytinyağı, 70 ml su, tuz, karabiber ve kıyma ile iyice karıştırın.
Lahana yapraklarını bir tencerede kaynayan suya batırıp 10 dakika tutun.
Yaprakları süzüp soğuk sudan geçirin.
Yaprakların damarlı kısmını çıkarın ve yaprağın büyüklüğüne göre, iki ya da üçe bölün. İçlerine bir çorba kaşığı harçtan koyarak 6-7 santim uzunlukta ve 2-3 santim eninde rulo şeklinde sarın.
Tencerenin dibini yapraklarla kapladıktan sonra sardığınız lahanaları dizin.
Aralarına sarımsakları yerleştirin. Üzerine yağ parçaları koyun.
250 ml su ekleyerek, önce yüksek sonra hafif ateşte ortalama 30 dakika pişirin.
Limon suyu ve sumakla birlikte sıcak servis edin.
Not: Dolmalık lahana genelde büyük boy, içi sıkı olmayanlardan seçilir. Lahananın dış yapraklarını sarma için, iç kısmını kapuska, turşu veya salata tariflerinde kullanabilirsiniz. Lahana sarmasını sarımsaklı yoğurtla da servis edebilirsiniz. Kış aylarının doyurucu lahana sarması, tarihin ilginç yemek hikâyelerinden birine konu olmuştur. Bugün İsveç mutfağında sevilen bir yemek olan "koldolmens" yani lahana dolması, bir süre Osmanlı himayesine sığınmak zorunda kalan Demirbaş Şarl olarak bilinin İsveç Kralı XII. Carl ve maiyetinin Osmanlı mutfağından İsveç’e götürdüğü lezzetlerden biridir. Benzer şekilde Macar ve Polonya mutfaklarına da etli lahana sarması Osmanlı etkisiyle geçmiştir.
|
|
Etli Lahana Sarması Tarifleri Pazı Sarması Tarifleri
|
|