|
Ev Baklavası |
|
Banu Atabay
Yazar
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1489 Şehir: Beşevler ÇANKAYA |
Kısa URL: https://ml.md/lc564
Gönderme Tarihi: 31.Ekm.2005
4,899 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bu tarif (Mütevazı Lezzetler ikramlar Sayfa: 318) alınmıştır.
1 Adet yumurta
Yarım su bardağı süt
Çeyrek su bardağı sıvıyağ
1 - 2 Damla sirke
Yarım nohut büyüklüğünde limon tuzu
Çeyrek çay kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
İçi İçin;
200 Gr. tereyağı
1,5 Su bardağı dövülmüş ceviz
Şerbeti İçin;
2 Su bardağı su
2 Su bardağı toz şeker
1 Tatlı kaşığı limon suyu
Açmak İçin;
1 Su bardağı buğday nişastası
# Yumurta, süt, sıvı yağ, sirke, dövülmüş limon tuzu, tuz ve orta yumuşak kıvam için, alabildiğine un, bir arada yoğrulur, hamur yapılır.
# Hamur 25 - 30 dakika dinlendirildikten sonra 6 eşit parçaya bölünür.
# Her parça nişasta serperek, oklavayla hazır yufka büyüklüğünde, çok ince olarak açılır.
# Açılan yufkanın tüm yüzeyine eritilmiş, ılıtılmış tereyağından 2 - 3 çorba kaşığı konur, sürülür.
# Yağlı zeminin üzerine ince dövülmüş ceviz serpilir. Yağlı, cevizli yufka 2 adet yan yana oklavaya sarılarak rulo yapılır.
# Yufka buruşturulmadan oklavalar hızla çekilir. Ruloya hafifçe bastırılır, yassılaştırılır, bıçakla verev şeklinde, 2 parmak kalınlığında kesilir.
# Diğer 5 hamur parçasına da aynı işlemler yapılır. Yağlanmış fırın tepsisine sıkı sıkı dizilir, parçaların uç kısmları üst üste gelebilir.
# Kalan erimiş margarin ev baklavasının üzerine gezdirilir, önceden ısıtılmış 185 derece fırına verilir.
# Ev baklavası üzeri kızarana kadar pişerken, şerbet hazırlanır. Su, şeker kaynatılır, kıvama gelmesi için kısık ateşte biraz daha pişirilir, limon suyu eklenir, 5 dakika sonra ocaktan alınır, soğutulur.
# Tatlılar fırından çıkıp ilk hararetini atınca, soğuk şerbet gezdirilir.
# Oda ısısında en az 3 saat dinlendirilir, servis yapılır.
Not: Ev baklavası sıvıyağda kızartarak da hazırlanabilir. O zaman üzerine yağ gezdirmeye gerek yoktur.
ML® Ev Baklavası için tıklayın
|
Ev Baklavası |
|
sudenaz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.05.2009
Mesajlar: 40 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc37030
Gönderme Tarihi: 31.May.2009
3,239 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. un
1 çay kaşığı tuz
3 adet yumurta
250 gr tereyağı
250 gr nişasta
250 gr antepfıstığı/ ceviz
ŞERBETİ
1 kg. şeker
3 su bardağı su
1/2 limon suyu
Öncelikle un, bir fiske tuz, yumurta ve suyla bir hamur yoğuralım. Üzerini kapatarak yarım saat dinlendirelim. Hazırladığımız hamurdan otuz küçük beze yapın. Bu bezeleri nişasta ile tepsi büyüklüğünde açıp, yağladığımız tepsiye yayalım. On beş tanesini üst üste serdikten sonra üzerine dövülmüş fıstığı serpelim. Kalan on beş yufkayı da tek tek açıp, tepsiye yayalım. Sonra baklava şeklinde keselim. Tereyağını eritip, baklavanın üzerinde gezdirelim. Fırında ağır ağır üzeri kızarana kadar pişirelim. Bir tencereye şekerle suyu koyup, 15 dakika kısık ateşte kaynatalım. Limon suyu ile kestirdikten sonra, ateşten indirip soğumaya bırakın. Fırından çıkardığımız baklavanın üzerine soğuk şerbeti döküp, en az dört saat dinlendirelim.
ML® Süt Baklavası için tıklayın
Fotoğraf "sülük" tarafından gönderildi. 24.06.2019
|
Ev Baklavası |
|
yemek dosyası
Aşçıbaşı
Kayıt: 22.02.2010
Mesajlar: 20 Şehir: Sivas |
Kısa URL: https://ml.md/lc47549
Gönderme Tarihi: 22.Şub.2010
3,553 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şerbeti:
5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
yarım limonun suyu
Hamuru:
4 su bardağı Sinangil Baklavalık un
Oda sıcaklığında 1 su bardağı süt
1 paket Sinangil hamur kabartma tozu
100 gr. erimiş tereyağı
1 yumurta
İçi:
250 gr. dövülmüş ceviz
Ayrıca:
3 paket buğday nişastası
150 gr. eritilmiş kızgın tereyağı
1. Hamur malzemeleri ile poğaça hamuru kıvamında yumuşak bir hamur yapılır ve hamur 15-20 dakika dinlendirilir. Dinlenmiş hamur, 3 eşit parçaya ayrılır. Her parçadan 16-18 adet cevizden küçük parçalar koparılır. Koparılan parçalara ceviz şekli verilir. Şekil verilen her küçük beze merdane ile bir yemek tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına bolca nişasta serpilerek 16 veya 18 parça üstüste konulur. En üsttekine nişasta serpilmez. Böylece 16'lı (veya 18'li) 3 grup elde edilir.
2. Yuvarlak bir fırın tepsisi yağlanır (yuvarlak yoksa dikdörtgen tepsinin içine yuvarlak açılan hamur konulabilir). 16'lı bir grup alınıp, merdane ile tepsinin genişliğinde açılır. Tepsiye serilip, üstüne ceviz içinin yarısı serpilir, ikinci grup da açılıp üzerine serilir. Kalan cevizler de bunun üzerine serpilir. Son grup da açılıp, en üste serilir
3. Tepsideki yufkalar baklava dilimi şeklinde dilimlenir. Üzerine 150 gr. kızgın tereyağı gezdir 2O0°C fınnda üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkarılan baklava soğumaya bırakılır. Şerbeti baklava soğukken, şerbet tepsinin üzerine gezdirilir. 4-5 saat sonra servis yapılır.
ML® Çikolatalı Baklava için tıklayın
|
Cevizli Ev Baklavası |
|
tadıgüzel
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.02.2012
Mesajlar: 229 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc75382
Gönderme Tarihi: 01.May.2012
3,110 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tuğrul Şavkar
1100 gr. un
1 tutam tuz
3 adet yumurta
600 ml. eritilmiş tereyağı
250 ml. su (1 su bardağı)
300 gr. buğday nişastası
200 gr. ceviz içi (dövülmüş)
Şurubu için:
2 kg. tozşeker (8 su bardağı)
1750 ml. su (7 su bardağı)
1/2 adet limonun suyu
Hamuru yoğuracağınız kaba unun 800 gramını (62/5 su bardağını), tuzu, yumurtaları, eritilmiş tereyağının 1 çay kaşığını ve suyu koyarak parmak uçlarınızla karıştırın. Yumuşak dokulu, pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar malzemeyi iyice yoğurun. Hamuru 10 eşit parçaya bölüp üzerine nemli bir bez örtün ve 10 dakika dinlendirin.
Fırınınızı l60°C'ye ayarlayıp ısıtın. Dinlenmiş hamur parçalarını mermer bir zemin üzerinde oklava ile mümkün olduğunca ince yufkalar halinde açın. Yufkaları açarken üzerlerine kalan unu veya aynı miktarda buğday nişastasını serpin. Bütün hamur parçalarının açılması tamamlanınca, elde ettiğiniz yufkaları üst üste koyun. Tatlıyı pişireceğiniz tepsiyi ters olarak üzerlerine kapatıp, tepsiyi aşan fazlalıkları bir bıçakla keserek alın.
Tepsiyi yağlayın. Dibine 2 kat yufka döşeyin. Aralarına fırça ile eritilmiş tereyağından serpin. Kalan yufkaların yarısını da tepsiye döşeyerek tekrar yağ serpin. İri çekilmiş cevizleri bu katın üzerine yerleştirin. Yufkaların öbür yarısını, aralarına yağ serperek cevizlerin üzerlerine kapatın. Yufkaların döşenmesi bitince bir bıçağın tersi ile kenarlarını tepsinin dibine doğru itin. Tatlıyı karo biçiminde kesin.
Kalan eritilmiş tereyağını 70-80°C'ye kadar ısıtın. Tatlının üzerini kaplayacak biçimde tepsiye dökün. Tepsiyi sıcak fırına sürün. Baklavalar kabarıp, üzeri altın sarısı renk alıncaya kadar pişirin.
Şurubunu hazırlamak için şekeri ve suyu bir tencerede karıştırarak kaynatın. Şurup kıvamına gelince limon suyunu katıp karıştırın. Bir taşım kaynatıp ateşten alın. Pişen tatlıyı fırından alıp 2-3 dakika dinlenmeye bırakın. Üzerine kaynar haldeki şurubunu dökün. Kendi tepsisinde soğumaya bırakın. İyice soğuduktan sonra servis yapın.
|
Ev Baklavası |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc98966
Gönderme Tarihi: 12.Haz.2014
2,147 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo un
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
3 adet yumurta
Yarım fincan sirke
1 fiske tuz
Yarım paket kabartma tozu
400 gr ceviziçi
1 paket nişasta
250 gr margarin
7 bardak tozşeker
5,5 bardağı su
Yarım limon
Hamur biraz sert olacak şekilde yoğurulup yaklaşık 1 saat kadar dinlendirilir. Daha sonra hamur 60 bezeye bölünür 10 lu gruplar halinde 6 kat olacak. 10 tane beze tabak büyüklüğünde bol nişastayla açılır üstüste konup tepsi kadar büyütülür aralara biraz iri çekilmiş ceviz serpilir yani 5 kat ceviz serpilmiş oluyor son 10 lu grupta açılıp tepsiye yerleştirdikten sonra baklava dilimi kesilir 250 gr kadar margarini eritilip üzerine gezdirilip fırınlanır fırın çok kızgın olmamalı yavaş yavaş pişirilmeli ben 175 derecede 1 saate yakın pişirdim. Bu şekilde baklava istediğiniz kadar saklanabilir, yeneceği zaman şerbetlenir baklava soğuk şerbet sıcak olacak.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 05.07.2023
|
Ev Baklavası |
|
filo
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.11.2014
Mesajlar: 20 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc103206
Gönderme Tarihi: 25.Kas.2014
2,561 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
4 su bardağı un
2 adet yumurta
2 çorba kaşığı sirke
Tuz
1 çay bardağı süt
Açmak için nişasta
Ya da (Bir paket baklava yufkası)
5 çorba kaşığı tereyağı
300 gram kıyılmış ceviz
100 gram tereyağı
Şerbeti için:
4 su bardağı şeker
3 su bardağı su
Baklava hamurunu hazır almak isterseniz de çok güzel ev baklavası oluyor ama kendiniz açmak isterseniz de hamuru için gereken malzemeleri yoğurup dinlendirin ve bezelere ayırıp ince bir şekilde nişastayla açın. Ardından yufkasını az miktarda eritilmiş tereyağıyla ıslatıp üç tane üst üste yerleştirin. Tepsiye yayın. İç malzemeyi, ince kıyılmış cevizi üzerine bolca serpin. Kalan tereyağını dökün ve içinden çıkartın. Bu şekilde yufkaları kat kat fırın tepsisine dizin. Şekillice kesip 35 dakika 200 derecede pişirin. Fırından çıkınca kaynattığınız ve biraz ılınmış olan şerbeti üzerine dökün. Şerbeti çekince dilimleyip servis tabağına alın.
|
Ev Baklavası |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc117429
Gönderme Tarihi: 08.Haz.2016
1,619 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hatice Taş
2 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı sirke ya da limon suyu
3 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 çimdik tuz
Aldığı kadar un (yaklaşık 3 4 bardak)
Üzerine:
1 su bardağı sıvı yağ
Yarım paket margarin ya da tereyağı
Şerbeti:
3 bardak şeker
3 bardak su
1 dilim limon
1 çimdik tuz
Malzemeleri karıştır yumuşak bir hamur yap. Hamuru 6 parçaya böl. Böldüğün her parçayı da ayrı ayrı 10 parçaya böl toplam 60 adet beze olacak. 10'lu bezeleri bol nişastayla çay tabağı büyüklüğünde aç ve arasına nişasta koyarak üst üste koy. Diğer 10'lu bezeleri de aynı şekilde nişastayla aç üst üste koyarak hazırla. Sonra birini al tepsinin büyüklüğü kadar aç. Yağlanmış tepsiye yerleştir, birinci yufkamız hazır Sonra 2 taneyi de aynı şekilde aç tepsiye yerleştir. 3 kat oldu ve üstüne bolca ceviz içi serp. Diğer 3 yufkayı da açarak cevizin üstüne ser. Toplam 6 yufka yani 60 kat oldu Baklava şeklinde ya da üçgen dilimle. Üzerine 1,5 bardak kadar tereyağ ve sıvı yağ karışımını ısıt dök. Sadece sıvı yağ da olur. Fırında kızart, soğusun. Üzeri için şerbeti yap. Tüm malzemeleri iyice kaynat. Kontrol için bir damla tırnağının ortasına damlattığında dağılmıyorsa sabit kalıyorsa şerbet olmuş demektir. Ocağın altını kapat. Üzerine şerbetini dök.
|
Cevizli Ev Baklavası |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc117810
Gönderme Tarihi: 25.Haz.2016
2,008 defa indirildi / yazdırıldı
|
Leman Duru
3 adet yumurta
1 kg baklavalık un
2 bardak su
½ kg nişasta (hamuru açmak için)
400 gr tereyağı (eritilmiş)
400 gr ceviz içi
Şerbeti için:
5 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Geniş bir kaba unu boşaltıp yumurtaları içine kırın. Sonra bir bardak su ilave edin. Hamur kıvamını alana kadar yoğurduktan sonra yaklaşık yarım saat kadar dinlenmeye bırakın. Dinlenen hamuru 12 eşit parçaya bölün ve üzerine nişasta serpip elinizle yassı hale getirin. Mermer bir zemin veya sofra üzerinde oklava veya merdaneyle hamurları olabildiğince ince bir şekilde açın. Hamur açılırken sürekli olarak nişasta serpin. Açtığınız yufkaları tepsiye dizmeden önce çok hafif bir şekilde tepsiyi iyice yağlayın. Sonra birer birer yufkaları tepsiye dizin. Yufkaları tepsiye dizerken her bir defasında daha önce kısık ateşte eritmiş olduğunuz tereyağına bir fırçayı batırarak yufkanın üzerine serpin. Hamurun yarısını tepsiye döşedikten sonra cevizi güzel bir şekilde tepsiye yayın. Kalan hamurları da aynı şekilde tepsinin üzerine dizin. Bıçağın tersiyle tepsinin kenarından hamuru içeriye doğru sıkıştırın. Yine bıçak yardımıyla istediğiniz şekilde dilimleyin. Eritmiş olduğunuz yağı dilimlerin üzeri kapanacak şekilde dökün. Hazırladığınız baklavayı 180 derecede pişirin.
|
Ev Baklavası |
|
çömlek
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.05.2016
Mesajlar: 28 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc118114
Gönderme Tarihi: 11.Tem.2016
1,760 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şerife Leman Gemici
Mısır nişastası
200 gram margarin
250 gram çekilmiş antepfıstığı ya da ceviz
Aldığı kadar un
½ çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
3 adet yumurta
Şerbet için:
4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
2-3 damla limon suyu
Bir kabın içerisine tüm malzemeleri ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar hamuru yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamuru 30 eşit parçaya ayırarak hamurları (ceviz büyüklüğünde) güzelce yuvarlıyoruz. Yuvarladığımız hamurlardan 1 tane alıp üzerine mısır nişastası serpip oklava yardımı ile bir küçük tabak büyüklüğünde açarak kenarda bekletiyoruz. Diğer kalan hamurları da aynı şekilde oklava ve mısır nişastası yardımı ile bir küçük tabak büyüklüğünde açıp üst üste onar onar biriktiriyoruz. İlk on parçayı nişasta ve oklava yardımı ile bir fırın tepsisi büyüklüğünde yufka şekli veriyoruz. Tepsinin içine açtığımız ilk on parça hamuru yerleştirip çekilmiş ceviz veya Antep fıstığı serpiştiriyoruz. Diğer on parçayı da oklava ve mısır nişastası yardımı ile ilk önce küçük tabak büyüklüğünde sonra tepsi büyüklüğünde yufka hazırlayarak tepsiye yerleştiriyoruz. Tekrar çekilmiş ceviz ya da Antep fıstığı serperek 2. katı oluşturuyoruz. Geride kalan diğer on parçayı da oklava ve mısır nişastası yardımı ile ilk önce küçük tabak şeklinde açıp üste üste biriktirip sonra oklava ve mısır nişastası yardımı ile tepsi şeklini alacak şekilde yufka açıp son on parçayı da tepsiye güzelce yerleştiriyoruz. Sonra istediğimiz baklava dilimi şeklinde kesip 200 gram margarini eritip baklavanın üzerine eşit bir şekilde dökerek fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Hazırlamış olduğumuz şerbeti baklavanın üzerine döküp servise hazırlıyoruz.
|
Ev Baklavası |
|
kaktüs
Aşçıbaşı
Kayıt: 04.08.2016
Mesajlar: 24 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc118677
Gönderme Tarihi: 05.Ağu.2016
2,317 defa indirildi / yazdırıldı
|
Semra Altıntaş
3 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı sirke
½ çay kaşığı tuz
6 su bardağı un
Kırılmış ceviz içi
Hamuru açmak için:
Mısır nişastası
Şerbeti için:
4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Üzeri için:
300 gram tereyağı
Yumurtayı sütü sıvı yağı sirkeyi kabartma tozunu ve tuzu yoğurma kabına boşaltın ve alabildiğince un ekleyerek ortalama yumuşalıkta bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hazırladığınız hamuru 30 eşit parçaya bölün. Bu parçaları tek tek tabak büyüklüğünde açarak aralarına nişasta serpip 10 ar 10 ar üst üste koyun 10 arlı olarak grupladığımız bu üç parçadan parçalardan her birini merdane yardımı ile tepsi büyüklüğüne getirin. Merdane ile açtığınız hamurların aralarına ceviz ya da fındık serperek üst üste yerleştirin Dilediğiniz şekilde kesin ve üzerine her yerine eşit şekilde gelmesine dikkat ederek eritilmiş yağın yarısını dökün 4 bardak şeker ve 5 bardak suyu tencereye koyup 15 dk kaynattıktan sonra şerbetin içerisine bir kaç damla limon damlatarak 1-2 dk daha kaynatın. Soğuk baklavanın üzerine sıcak şerbeti dökün.
|
Ev Baklavası |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc118730
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2016
1,638 defa indirildi / yazdırıldı
|
Servet Dikenli
3 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 adet kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
250 gram margarin ya da tereyağı
Kırılmış ceviz
Un
Nişasta
Şerbeti için:
5 bardak su
4 bardak şeker
3-4 damla limon suyu
Yumurtaları, sütü, sıvı yağı, tuzu ve kabartma tozunu bir kaba boşaltın. İçine aldığı kadar un ekleyin, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Ceviz büyüklüğünde parçalara bölüp yuvarlayın (Bu hamurdan 40-50 adet beze çıkar). Her bezeyi tabak büyüklüğünde açıp aralarına nişasta serperek üst üste koyun. Bezlerin açılması tamamlandıktan sonra her bezeyi tepsinizin büyüklüğünde açın, ne kadar ince açarsanız o kadar lezzetli olur. Tepsiyi yağlayın. İlk kat yufkanın üzerine cevizi serpin. 10 kat yufkayı üst üste tepsiye koyun. 10 bezede bir aralarına ceviz serpin. Tamamlandıktan sonra fırınlamadan önce baklavanızı dilimleyin. 200 derece fırında üzeri tamamen kızarana kadar pişirin. Pişmesi bittikten sonra o soğurken siz şerbetinizi hazırlayın. Baklava soğuk, şerbet sıcak olacak şekilde baklavaların üzerine dökelim, tamamını bir anda dökmeyin. Biraz döktükten sonra 1-2 dakika bekleyin şerbeti emsin. Sonra kalanı baklavanızın üzerine dökün. Hindistancevizini üstüne serpip soğuduktan sonra servis yapın.
|
Cevizli Ev Baklavası |
|
avşar kızı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.11.2016
Mesajlar: 35 Şehir: Trabzon |
Kısa URL: https://ml.md/lc121150
Gönderme Tarihi: 21.Kas.2016
1,753 defa indirildi / yazdırıldı
|
Eyüp Sevinç
175 gr tereyağı
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı mısır nişastası
1 çay bardağı pirinç unu
2/5 su bardağı un
1 çorba kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
3 su bardağı dövülmüş ceviz
Şerbeti için:
4 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Yarım limon suyu
Geniş bir kap içinde un,sıvı yağ,yumurta,sirke,tuz,kabartma tozu ve yoğurdu karıştırıp iyice yoğurun.Kulak memesi yumuşaklığında elde ettiğimiz hamuru 20 dakika dinlendirin.Daha sonra hamuru 3 eşit parçaya bölün ve her bir parçayı 10 eşit parçaya bölün.Mısır nişastası ile pirinç ununu bir kapta karıştırın.10 adet hamur parçasını elinizle bastırarak genişletin ve aralarına pirinç unu ve nişasta karışımını serpip üst üste koyun.Daha sonra hamurlardan oklava yardımıyla tepsi büyüklüğünde yufka açın.Bu işlemi diğer hamur parçaları içinde uygulayıp 3 adet 10 katlı baklava yufkası elde edin.tepsiyi yağladıktan sonra ilk 10 lu yufkayı tepsiye yayın.Üzerine eritilmiş tereyağının 1/3 ünü gezdirip dövülmüş cevizin yarısını serpin.Üzerine ikinci onluyu da yayıp yağlayın.ve kalan dövülmüş cevizi serpin.En son üçüncü onluyu yaydıktan sonra baklavayı keskin bir bıçakla dilimleyin.üzerine kalan tereyağını gezdirin ve 200 derece ısıtılmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirin.Bu arada şerbet malzemelerini karıştırıp kaynatın ve soğumaya bırakın.Fırından çıkardığımız baklava soğuduktan sonra 1 saat dinlendirin ve servis edin.
|
Ev Baklavası |
|
lalifer
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.10.2014
Mesajlar: 32 Şehir: Bolu |
Kısa URL: https://ml.md/lc133125
Gönderme Tarihi: 04.Nis.2018
967 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
Yarım limon suyu
1 paket kabartma tozu
1çay kaşığı tuz
Yeterince un
İçi için:
Fındık veya ceviz içi
Üzeri için:
Yarım paket margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
Açmak için:
Nişasta
Şerbeti için:
1 kilo şeker
2 litre su
Yoğurma kabına hamur malzemelerimizi alıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz
Hamurdan ceviz büyüklüğünde 60 tane beze yapıyoruz ve bezeleri nişasta ile merdane yardımıyla tabak içi büyüklüğünde açıyoruz
Aralarını bol bol nişastalayarak 10 ar 10 ar açıyoruz
Yuvarlak tepsiye koyup aralarına bolca fındık içi serpiyoruz
Hamurlar bitene kadar bu işlemi yapıyoruz
Daha sonra tatlımızı keskin bir bıçakla dilimliyoruz
Erittiğimiz margarin ve sıvı yağ karışımını üzerine gezdirip
Önceden ısınmış 200 dc fırında kızarana kadar pişiriyoruz,
Şerbetimizi yarım saat pişirdikten sonra sıcak olarak soğuk tatlılarımıza döküp soğumasını bekliyoruz ve servis yapıyoruz.
|
Ev Baklavası |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc140204
Gönderme Tarihi: 01.Şub.2019
791 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
1 kg baklavalık un
4 adet yumurta
400 gram margarin (eritilmiş)
1 adet limonun suyu
3 su bardağı dövülmüş ceviz içi
Bir buçuk kg toz şeker
5 su bardağı su
Tuz
Önce şerbeti hazırlayın. Bunun için, şeker ve 4 su bardağı suyu kaynatın. Şerbeti ocaktan alırken limon suyunu ekleyin. Soğumaya bırakın. Diğer yanda un, yumurta, 1 su bardağı su ve bir tutam tuzu yoğurarak hamur yapıp çok ince 12 adet yufka açın. Yağlanmış bir tepsiye, 6 adet yufkayı aralarına eritilmiş margarin sürerek, üst üste dizin. Üzerine çekilmiş cevizi ilave edin. Daha önce yapmış olduğumuz işlemi diğer altı yufkaya da uygulayıp, en üste kalan eritilmiş yağı dökün. Baklavayı önce diklemesine, daha sonra çapraz keserek 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Üzerine şerbeti gezdirin. Baklava, şerbeti iyice çektikten sonra servis yapın.
|
Ev Baklavası |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145830
Gönderme Tarihi: 23.Eyl.2019
573 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı(8 ile 12 kişilik)
Hamuru için:
4 su bardağı un
1 su bardağı ılık süt
1 paket kabartma tozu
100 gram eritilmiş tereyağı
1 yumurta
250 gram dövülmüş ceviz içi
500 gram buğday nişastası
Üzeri için:
150 gram eritilmiş kızgın tereyağı
Şerbeti için:
5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Hamur malzemeleri ile poğaça hamuru kıvamında yumuşak bir hamur hazırlanır.
Hamur 15-20 dakika dinlendirilir.
Dinlenmiş hamur 3 eşit parçaya ayrılır. Her parçadan 16-18 adet cevizden küçük parçalar koparılır.
Kopartılan parçalara elle ceviz şekli verilir, şekil verilen küçük bezeler merdane ile bir yemek tabağı büyüklüğünde açılır.
Aralarına bolca nişasta serperek 16 veya 18 parça üst üste konur (son bezeye nişasta serpilmez).
Böylece 16lı veya 18li 3 grup elde edilir.
Yuvarlak bir fırın tepsisi yağlanır. (Yuvarlak yoksa dikdörtgen tepsinin içine yuvarlak açılan hamur konulabilir.).
16lı bir grubu alıp merdane ile tepsi genişliğinde açılır.
Hamur tepsiye serilip üstüne ceviz içinin yarısı serpilir. İkinci grup da açılıp üzerine serilir.
Kalan cevizler de bunun üzerine serpilir. Son grup hamur da açılarak en üste serilir.
Tepsideki yufkalar baklava dilimi şeklinde kesilir.
Üzerine her yanına değecek biçimde 150 gr kızgın tereyağı gezdirilir.
200 derece sıcaklıktaki fırında, üzeri kızarana kadar pişirilir.
Fırından çıkartılıp baklava soğutulur.
Şerbet ılık baklava soğukken şerbeti tepsinin üzerine gezdirilir.
4-5 saat sonra servis tabağına alınarak servis edilir.
|
Ev Baklavası |
|
beyaz yıldız
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.04.2020
Mesajlar: 21 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc150165
Gönderme Tarihi: 27.Nis.2020
504 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 su bardağı un
3 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 paket kabartma tozu
Yarım çay kaşığı tuz
Ara katları için:
1,5 su bardağı mısır nişastası
250 gram eritilmiş tereyağı
3 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
Şerbati için:
3,5 su bardağı toz şeker
3,5 su bardağı su
Yarım tatlı kaşığı limon suyu
Karıştırmak için hazırlanmış olan derin bir kap içerisine unu boşaltın ve diğer malzemelerin iyi karışabilmesi için havuz şeklinde bir çukur oluşturun. Oluşturduğunuz havuza yumurta, süt, ayçiçek yağı, kabartma tozu ve tuzu ekleyin.
Malzemelerin tamamını una yedirerek karıştırma başlayan ve kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Hazırladığınız hamurun üzerini kapatarak 1 saat kadar oda sıcaklığında dinlenmesini ve kabarmasını bekleyin. Hazır hale gelen hamuru göz kararıyla 20 eşit parçaya bölün ve oklava ile tabak büyüklüğüne gelecek kadar açın.
Aralarına mısır nişastası eklediğiniz bezeleri birer birer oklava yardımı ile büyütün ve incecik hale gelene kadar açın. Yufka katlarının aralarını yağlamak için tereyağını küçük bir tencerede kısık ateşte eritin.
Önceden dibi yağlanmış olan tepsiye açtığınız yufkaları dizmeye başlayın ve 10 adetin aralarında tereyağı olmasına özen gösterin. İnce çekilmiş ceviz içini baklavanın orta katına eşit olarak dağıtın.
Kalan yufkaları da aynı şekilde aralarını tereyağı ile yağlayarak üst üste dizin ve baklavanın ikinci katını oluşturun. Yufkaların kenarlarını bıçak ucu yardımıyla tepsinin alt tarafına doğru ittirin.
Baklavayı dikdörtgen dilimler haline getirin ve kalan eritilmiş tereyağını bir yumurta fırçası yardımıyla baklavanın üzerine sürün.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yufkaların üzerini sık sık kontrol ederek pişirin. Ortalama 50 dakikalık bir pişme süresinin ardından yufkalar tamamen kızarmış olacak.
Baklavanın şerbetini hazırlamak için; toz şekeri, suyla derin bir tencerede karıştırdıktan sonra orta ateşte yaklaşık 25 dakika kadar kaynatın. Kaynayan şerbete limon suyunu ilave ettikten sonra ocaktan alın.
Fırından çıkarttığınız sıcak baklavanın üzerine bir kepçe yardımıyla sıcak şerbeti azar azar ilave ederek içine çekmesini bekleyin. Şerbetini çeken baklavayı dilediğiniz gibi serpiştirip servis edin.
|
Ev Baklavası |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc151447
Gönderme Tarihi: 27.Haz.2020
342 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sozcu.com.tr
Hamuru için:
2 tane yumurta
1 bardak sıvı yağ
1 bardak yoğurt (çok sulu olmasın)
1 kaşık sirke
½ çay kaşığı tuz
4.5 silme bardak un
½ paket kabartma tozu
2.5 bardak dövülmüş ceviz (İçine serpmek için)
Üzeri için:
125 gr tereyağı
½ bardak zeytinyağı
Şerbeti için:
3 bardak şeker
3 bardak su
½ limon suyu (taze sıkılmış)
Şerbetli tatlıların çoğunda olduğu gibi öncelikle şerbeti yapıyoruz ki soğuması için vaktimiz olsun. Şerbet için su ve şekeri bir tencerede kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu içine dökün ve birkaç dakika daha bu şekilde kaynattıktan sonra ocaktan alıp soğutun.
Daha sonra baklava hamuru için gerekli malzemeleri geniş bir kabın içine koyup yoğurun. Güzel bir kıvam aldıktan sonra 36 parçaya bölün ve 20 dakika dinlendirin. Parçaları altışarlı açacaksınız.
Bir parçayı pasta tabağı büyüklüğünde açıp üzerine nişasta serpin ve tekrar üzerine diğer parça hamuru koyun. Tüm yufkalar bitince oklava yardımı ile hepsini tepsi boyunda açın ve tepsiye yerleştirin. Tam ortasına cevizleri bolca koyun. Daha sonra diğer yufkaları üzerine koyun. Hepsi bitince dilediniz şekilde kesin ve eritilmiş tereyağını üzerine dökün. 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkarttıktan sonra soğumuş olan şerbeti üzerine dökün. En az 4 saat bekletin ve servis edin.
|
Ev Baklavası |
|
Pastacıı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 39 Şehir: Hakkari |
Kısa URL: https://ml.md/lc152066
Gönderme Tarihi: 02.Ağu.2020
325 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamur için:
1 yumurta
1 su bardağı su
1 çay bardağı sıvı yağ
2 kaşık tereyağı
3 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı sirke
Kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
6 bardak un
Açmak için:
Buğday nişastası
Şerbeti için:
5 bardak şeker
6 bardak su
Birkaç damla limon suyu
İçi için:
500 gram fıstık içi
Öncelikle tatlının şerbetini su ve şekeri bir tencerede kaynatıp hazırlayın.
Kaynadıktan sonra kısık ateşte 30 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakın.
Hamur malzemelerini derin bir kabın içinde karıştırıp, hamuru yoğurun.
Dinlenen hamurdan 8 tane beze elde edin.
Tezgaha hafif nişasta serperek açabileceğiniz en ince şekilde açın.
Fazla nişastayı yufkanın üzerinden atın ve oda sıcaklığında açılan yufkaları 10-15 dakika bekletin.
Ardından tepsinin tabanını yağlayın.
Açtığınız yufkaların 4 tanesini üst üste koyun.
Daha sonra üzerine bolca fıstık ilave edip diğer katlarını da koyun.
Baklavanızı dilediğiniz gibi dilim dilim kesin.
Üzerine eritilmiş tereyağını da gezdirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıp içi pişene kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
Fırından çıkardığınız baklavanın üzerine şerbeti gezdirin.
|
Ev Baklavası |
|
Pastacıı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 39 Şehir: Hakkari |
Kısa URL: https://ml.md/lc152073
Gönderme Tarihi: 02.Ağu.2020
421 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mısır nişastası
200 gram tereyağı
250 gram robotta çekilmiş ceviz veya fındık
Aldığı kadar un
Yarım çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı sirke
1 adet kabartma toz
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
3 adet yumurta
Şerbeti İçin:
4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
2-3 damla limon suyu
Bir kabın içerisine 3 adet yumurtayı kırıp üzerine bir su bardağı sütü bir su bardağı sıvı yağı, bir tatlı kaşığı sirkeyi ve yarım çay kaşığı tuzu ekleyip karıştırıp üzerine aldığı kadar un ilave ediyoruz.
Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar hamuru güzelce yoğuruyoruz.
Kulak memesi yumuşaklığında yoğurduğumuz hamuru 30 eşit parçaya ayırarak hamurları (ceviz büyüklüğünde) güzelce yuvarlıyoruz.
Yuvarladığımız hamurlardan 1 tane alıp üzerine mısır nişastası serpip oklava yardımı ile bir küçük tabak büyüklüğünde açarak kenarda bekletiyoruz.
Diğer kalan hamurları da aynı şekilde oklava ve mısır nişastası yardımı ile bir küçük
Tabak büyüklüğünde açıp üst üste onar onar biriktiriyoruz.İlk on parçayı nişasta ve oklava yardımı ile bir fırın tepsisi büyüklüğünde yufka şekli veriyoruz.
Tepsinin içine, açtığınız ilk on parça hamuru yerleştirip robottan çektiğiniz ceviz veya fındığı serpiştirin.
Diğer on parçayı da oklava ve mısır nişastası yardımı ile ilk önce küçük tabak büyüklüğünde sonra tepsi büyüklüğünde yufka hazırlayarak tepsiye yerleştiriyoruz.
Tekrar robottan çektiğimiz ceviz veya fındığı serpiştirip baklavanın ikinci katını oluşturuyoruz.
Geride kalan diğer on parçayı da oklava ve mısır nişastası yardımı İle ilk önce küçük tabak şeklinde açıp üste üste biriktirip sonra oklava ve mısır nişastası yardımı ile tepsi şeklini alacak şekilde yufka açıp son on parçayı da tepsiye güzelce yerleştiriyoruz.
Sonra istediğimiz baklava dilimi şeklinde kesip 200 gram tereyağını eritip baklavanın üzerine eşit bir şekilde dökerek fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Hazırlamış olduğumuz şerbeti baklavanın üzerine döküp servise hazırlıyoruz.
|
Cevizli Ev Baklavası |
|
Denememe
Aşçıbaşı
Kayıt: 10.08.2020
Mesajlar: 21 Şehir: Etimesgut |
Kısa URL: https://ml.md/lc153048
Gönderme Tarihi: 15.Eyl.2020
444 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://acunn.com
Şerbeti için:
4 su bardağı toz şeker
4,5 su bardağı su
4-5 damla limon suyu
Hamuru için:
4.5 su bardağı un
2 adet yumurta
½ su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 tutam tuz
400 gr. nişasta Hamuru açmak için
Ara Katı için:
350 gr. ceviz
Üzeri için:
200 gr. tereyağı
Bir tencereye su ve şekeri koyup şeker eriyene kadar sürekli karıştırın ve kaynamaya bırakın. Şerbet kaynayınca limon suyunu ekleyin karıştırın ve soğuması için kenara alın.
Hamur için olan tüm malzemeyi derin bir kapta önce çatalla karıştırın hamur birleşmeye başlayınca yumuşak bir hamur olana kadar yoğurun. ( eğer hamur yoğururken elinize yapışıyorsa 1- 2 yemek kaşığı un ilave edebilirsiniz). Hamuru 10- 15 dakika üzerini bir bezle kapatarak dinlendirin.
Dinlenen hamuru 40 bezeye ayırın, 10 adet bezeyi tek tek nişasta serperek tabak büyüklüğünde açın.
10 kat yufkayı aralarına bolca nişasta serperek üst üste dizin ve merdaneyle tepsi büyüklüğünde açın.
Oklava yardımıyla yufkaları tek tek alıp tepsiye dizin. Fazla gelen kenarları bıçakla kesin.
Aynı işlemi tekrarlayın ve 20. katı da yerleştirdikten sonra ince kıyılmış cevizleri serpiştirin.
Kalan 20 bezeyi de yukarıda belirtildiği gibi 10 kat olacak şekilde hazırlayıp tepsiye dizin.
Baklava şeklinde kesin. Üzerine 200 gr. erimiş tereyağı dökün ve önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 1 saat pişirin.
Fırından çıkan tatlıya soğuk şerbet verin ve soğuyunca servis edin.
|
|