Kısa URL: https://ml.md/lc166543
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2022
290 defa indirildi / yazdırıldı
2 litre süt
1 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı tuz
Süzmek için:
Temiz tülbent
2 litre sütü tencereye döküyoruz. Sütümüz kaynamaya başladığı anda 1 çay bardağı yoğurdu ekliyoruz, sürekli karıştırıyoruz. İyice karıştıralım ki yoğurduğumuz erisin. Kesikler oluşmaya başlıyor. Beş dakika sonunda tuz atıp biraz daha kaynatıyoruz. Altını kısıyoruz, karıştırıyoruz. Kesikler iyice oluştuğunda altını kapatıyoruz.
Torbamıza yavaş yavaş döküyoruz. Tülbentteki peyniri tezgahın bir köşesine alıp, üstüne ağırlık koyuyoruz. Suyu iyice süzülsün.
Bu şekilde altı saat kalması yeterlidir. Altı saat sonunda peynirimiz olmuş demektir. Süzerken ayırdığımız sarı suyunu 1 litrelik cam kavanoza doldurabiliriz. Daha sonra peyniri dilimleyip, 1 yemek kaşığı da tuz atıp salamura yapabiliriz.
Not: Kendi suyuyla salamura yapılan peynir uzun süre dayanır.
Kısa URL: https://ml.md/lc152362
Gönderme Tarihi: 16.Ağu.2020
352 defa indirildi / yazdırıldı
5 kilo çiğ süt
1,5 çay kaşığı peynir mayası
2 yemek kaşığı kaya tuzu
Kısık ateşte kaynattığınız sütü 35 dereceye kadar soğurun. İçine mayayı ekleyip güzelce karıştırın. Kapağını kapatıp sıcak durması için dışını sarın. Mayalanması için 1,5 saat bekleyin. Serçe parmağınızı tencereye batırdığınızda yoğurttan daha koyu kıvamlı geliyorsa peyniriniz olmuş demektir. Bıçakla küp küp kesin ve 1 saat daha bekletin. Peynirlerinizi peynir bezine ya da temiz bir tülbente alıp sularının süzülmesi için 3-4 saat kadar bekletin. Akan suyu bir kapta toplayın. Tülbentten çıkardığınız peynirleri elinizle hafifçe bastırın ardından iki ağır kabın arasına koyup 3-4 saat de bu şekilde bekletin. Kalıplara böldüğünüz peyniri tuz ve suyla hazırladığınız salamura suyuna yatırın. Buzdolabında birkaç gün bekletip tüketin.
Kısa URL: https://ml.md/lc41376
Gönderme Tarihi: 03.Ekm.2009
2,842 defa indirildi / yazdırıldı
2 kg süt
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı kaya tuzu
Süt kaynama noktasına gelene kadar kaynatılır. Ekşimiş yoğurt çırpılır ve süte eklenir. Tekrar kısık ateşe yerleştirilir. Üzerinde yeşil su oluşana kadar pişirlir. Bir tel süzgece çıkarılır. ılıkken iki yüzüne tuz serpilir. Bir tabağa konur ve bir hafta içinde tüketilir.