|
Evde Yoğurt Yapımı |
|
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 47 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc375
Gönderme Tarihi: 16.Eyl.2005
6,759 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg süt
1 çorba kaşığı yoğurt
Süt, kepçeyle savura savura 10 dakika kaynatılır. Yoğurt mayalanacak kaba konur, sütün sıcaklığına parmak dayanır durumdayken (43 derece) çırpılmış yoğurt süte katılır. Yoğurt kabının kenarlarını hafif oynatarak yerleştirilir, kabın her tarafı sıkıca kapatılır, ılık olarak saklanır. 5 saat sonra yoğurt açılır, serin yerde bırakılır. Süt iyi kaynamazsa ve fazla bırakılırsa sulanır.
Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 30.03.2020
|
Yoğurdun Yapılışı |
|
tıfıl
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.01.2010
Mesajlar: 39 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc46481
Gönderme Tarihi: 21.Oca.2010
6,134 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo süt
2 çorba kaşığı yoğurt mayası
1-2 çay kaşığı toz şeker
Süt kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa gelinceye kadar soğutulur. Sütün ılık olması makbuldür. Mayalanacağı kaba alınır ve bir kapta yoğurt mayası ve biraz süt ve şekerle karıştırılır. Daha sonra mayalanacak kaba dökülür bir kere yarıştırılıp ağzı kapatılıp. Küçük bir battaniyeye sarılarak bir kenarda kımıldatılmadan bekletilir. 4-5 saat içinde yoğurt hazır hale gelir. Yoğurttan tam yararlanılmak istenilirse 1 gün bekletilip öyle yenmelidir.
|
Yoğurt |
|
MeryemYücel
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2005
Mesajlar: 29 Şehir: Nallıhan |
Kısa URL: https://ml.md/lc15840
Gönderme Tarihi: 30.Haz.2007
5,043 defa indirildi / yazdırıldı
|
(Rahmetli anneannemin anısına)
4 su bardağı ılık süt
2 çorba kaşığı yoğurt
Kapaklı bir tencereye parmağın dayanacağı sıcaklıkta süt konur, çırpılmış yoğurt üzerine akıtılır, bir tur karıştırılır, tencerenin kapağı kapatılır, üzerine kalın bir örtü sıkıca örtülür, ılık bir ortamda 5-6 saat bekletilir.
Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 22.08.2020
|
YOĞURT YAPIMI |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc86136
Gönderme Tarihi: 25.Oca.2013
4,915 defa indirildi / yazdırıldı
|
Necip Usta
Sütü:
1,5 kilo inek sütü
750 gram manda sütü veya koyun sütü
Mayalanması için:
3 çorba kaşığı su ile ezilmiş ve karıştırılmış 1 tatlı kaşığı taze yoğurt
1) Sütleri 5-6 dakika kaynatıp 200 gram süt alabilecek kâselere boşaltınız ve süt 45 derece soğuyuncaya kadar bekleyiniz.
2) Sonra beher kâseye 1 çay kaşığı hazırladığınız yoğurttan koyup, kışın 40 derece, yazın 25 derece bir dolapta 3-4 saat bekletiniz.
3) Dolaptan çıkarıp 2 saat normal sıcaklıkta saklayınız ve sonra buzdolabına koyup istediğiniz zaman kullanınız.
Not: Süt en iyi şekilde şırıngayla mayalanır. Çünkü, sütü kâseye koyduğunuz zaman üzeri kaymak tutar. Kaymağın içine şırıngayla yoğurdu ilâve etmek kolay olur. Hepsine maya sıktıktan sonra şırıngayla her kâseden süt alınıp tekrar tazyikle boşaltılır. Böylece, mayanın karışması sağlanır. Kâsedeki sütün sıcaklığını, vücut sıcaklığını ölçtüğünüz dereceyle ölçünüz. Mayalama derecesi 37'ye kadar düşebilir.
Fotoğraf "sessiz bilge" tarafından gönderildi. 23.03.2020
|
Yoğurt |
|
aylinakışık
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.04.2008
Mesajlar: 48 Şehir: Muğla |
Kısa URL: https://ml.md/lc23222
Gönderme Tarihi: 15.Nis.2008
4,211 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kg. süt
2 çorba kaşığı yoğurt
Sütü güzelce kaynatın. Yoğurt yapacağınız kaba sütü dökün. Sütün sıcaklığı parmağın dayanacağı dereceye gelince iki kaşık yoğurdu ilave edin ve güzelce karıştırın. Kabın kapağını kapatıp üzerini birkaç kat güzelce kapatın. (Yün battaniye veya yün bir örtü ile üzerini sarabilirsiniz). Evin en sıcak bölgesinde 4 saat kadar bekletin. Kabın üzerindeki örtüleri aldıktan sonra yoğurda dokunmadan en az 4-5 saat dinlendirin.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 29.11.2022
|
Yoğurt Yapımı |
|
müdür
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.09.2010
Mesajlar: 45 Şehir: Şanlıurfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc55991
Gönderme Tarihi: 13.Eyl.2010
4,205 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sütü akşamdan kâseye koyup sabahleyin üstünden kaymağını alarak bir kez kaynattıktan sonra indiriniz ya da halis sütü tencereye koyup kuvvetli ateşte dibi tutmaması için karıştıra karıştıra sallayarak 4 - 5 taşım kaynatıp ateşten çekiniz, ya da iyi yoğurt yapmak için dörtte üçü kalıncaya dek iyice kaynatıp indiriniz. Fakat daha evvel bir sandığa saman doldurup kâseleri ağızlarına kadar bu samanın içine gömüp bir yuva hazırlamak gerekir. Ateşten indirilen sütü ucu emzikli bir kaba ya da ibriğe koyup köpürmesi için yüksekten ve ince akıtıp gömülen kâseleri doldurunuz. Bir kâseye 1 kilo süt için 1 kahve kaşığı taze yoğurt koyup üzerine 4 misli temiz su ya da kaynadıktan sonra ısısı 40 - 50 dereceye inmiş adi süt koyup karıştıra karıştıra sulandırınız. Yuvada, yaz ise 40, kış ise 45 derece ısı bulunması gerekir. Parmağınızı sokabilecek derecede ısı düşerse mayadan birer kahve kaşığı akıtıp uzunca bir çöple karıştırınız. Yuvanın ortasına bir kâse içinde ateş koyup sandığın kapağını kapayarak üstünü ve etrafını yorgan, kilim ya da çuval v.b. ile iyice örtünüz. Dört saat sonra yuvayı açıp 1 saat böylece bırakarak kâseleri çıkarıp düz bir yere koyunuz. Bir saat sonra ince dokunmuş bir bezi soğuk suda ıslatıp sıkarak kâselerin üstüne seriniz. On dakika sonra yoğurdu yiyebilirsiniz.
Not: Sıcak havalarda yuvaya ateş koymak gereksizdir, kendi ısısı yeterdir. Bazen yuvada yoğurt tutmaz. Bu, zamanında mayalanmamasından ya da yuvanın soğuk olmasından ileri gelir. O halde yuva açıldığı zaman yoğurt tutmamış ise ateşi yenileyip tekrar örtmek gerekir. Ya da tepsiye sıcak su koyup kâseleri iyice oturtarak üzerini örtmelidir. Bir de, yapılacak yoğurdun tatlı olmasını isterseniz taze ve az miktarda maya, şayet ekşi olmasını isterseniz ekşi ve çok miktarda maya kullanınız. Yuva açıldığı zaman kâselerdeki kaymağın altında az ve çok su görülürse süte az ya da çok su konmuş demektir. Bu suyun giderilmesi için sütü uzun süre kaynatıp yakmaktan ise sütü kavanozlara koyup 7 - 8 kadar bırakınız. Süt dibe çökeceğinden, hem süt sudan ayrılır, hem de konulan suyun miktarı belli olur. (En iyi yoğurt, kremadan yapıldığı gibi, koyun sütünden yapılanlar da pek nefis olur. Hastalara inek sütünden yapılmış yoğurt verilir).
Fotoğraf "Doctor" tarafından gönderildi. 09.02.2022
|
YOĞURT |
|
müdür
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.09.2010
Mesajlar: 45 Şehir: Şanlıurfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc57346
Gönderme Tarihi: 07.Kas.2010
3,993 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 kilo inek sütü
1 çorba kaşığı yoğurt mayası
Kaynatılan sütün içine maya atılıp karıştırılacak ve kabın üstü örtülüp ılık bir ortamda kendi haline bırakılacaktır.
Fotoğraf "Doctor" tarafından gönderildi. 09.02.2022
|
YOĞURT |
|
marifetlim
Aşçı
Kayıt: 27.01.2011
Mesajlar: 16 Şehir: Amasya |
Kısa URL: https://ml.md/lc61152
Gönderme Tarihi: 10.Mar.2011
3,887 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bir miktar süt
Biraz yoğurt mayası
Süt büyük bir kapta dörtte biri uçuncaya kadar iyice kaynatılır. Dibi tutmaması için de bir yandan karıştırılır, iyice kaynamış olan süt kaplara, yüksekten azar azar dökülür. Sütün kışın 50, yazın 45 dereceye kadar soğuması beklenir. Hazırlanan maya sulandırılarak, şırınga ile, şırınga yoksa kaşıkla kabın kenarlarından içeri katılır. Bu maya, bir gün önceki yoğurttur, İki kilo süte, bir çorba kaşığı atılır. Maya olarak kullanılan yoğurt da ekşi olur.
Yalnız kapağı sıkıca kapatıldıktan sonra, ayrıca kalınca bir bezle kapatılmalı, iki saat sonra bez açılmalıdır.
Fotoğraf "Doctor" tarafından gönderildi. 09.02.2022
|
Ev Yapımı Yoğurt |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc117813
Gönderme Tarihi: 25.Haz.2016
3,124 defa indirildi / yazdırıldı
|
Fatoş Aktaş
3 kg inek sütü
3 yemek kaşığı yoğurt
3 kg sütü bir tencere de kaynatıyoruz ve biraz soğumasını bekliyoruz. serçe parmağımızla sıcaklığı kontrol ediyoruz parmağımız sıcaklığa 8 saniye dayanabiliyorsa sütümüz mayalanmaya hazır demektir. bir kasede 3 yemek kaşığı yoğurdumuzu kaynattığımız sütten bir kaç kaşık alarak seyreltip ılıtıyoruz. sonrasında da tenceremizin içine boşaltıp karıştırıyoruz. kapağını kapatıp üzerini bezle örtüyoruz. 6 saat mayalandırdıktan sonra açıyoruz. Yoğurdun ısısı oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabında 1 gün dinlendiriyoruz.
|
Evde Yoğurt Yapımı |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 612 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc123384
Gönderme Tarihi: 25.Şub.2017
2,749 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 kg pastörize günlük süt
2 yemek kaşığı yoğurt
Pastörize günlük süt bir tencerede ısıtılır, parmakla kontrol edilir, parmağın dayanacağı sıcaklıkta olmalıdır.
2 yemek kaşığı yoğurt bir kapta çatalla iyice çırpılarak pürüzsüz bir hale getirilir.
Isınan süte çırpılan yoğurt eklenir, karıştırılır, tencerenin kapağı kapatılarak sıcak durması için bir battaniyeye sarılarak 8 saat bekletilir.
Süre sonunda battaniye alınır, tencerenin kapağı açılır 2 saat de bu şekilde bekletilir.
Tencere buzdolabına kaldırılır, buzdolabında 2 gün bekletildikten sonra yenebilir.
|
Ev Yapımı Yoğurt |
|
altınel
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.04.2016
Mesajlar: 39 Şehir: Kırklareli |
Kısa URL: https://ml.md/lc118949
Gönderme Tarihi: 17.Ağu.2016
2,270 defa indirildi / yazdırıldı
|
Seda Çulpan
2 litre açık süt
2 yemek kaşığı yoğurt mayası
Aldığınız açık sütü ilk önce temiz bir tülbent yardımıyla süzerek tencereye dökelim. Sütümüzü pişirelim, sütümüzü soğumaya bırakalım ama ara ara kontrol edelim. Eğer parmağımız 7 saniye tuttuğumuzda ısıya dayanabiliyorsa mayalama vakti gelmiş demektir. Her litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt kullanmak gereklidir. Sütümüzün litresine göre ayrı bir kapta yoğurt ve tencereden aldığımız 1 çay bardağı sütü iyice çırpalım. Sonra tencerenin kenarından bırakalım. Masamızın üzerine örtümüzü serelim, tencereyi oturtalım. Tencerenin üzerine temiz bir bez örtelim (kapak vb. kullanılmamalı yoksa yoğurdumuz sulanabilir). Etrafını güzelce bezlerle saralım, 4 saat mayalanması için bırakalım. 4 saat sonunda yoğurdu buzdolabına koyup 1 gün bekletip öyle yiyelim.
|
Yoğurt Yapımı |
|
vanilyalı
Aşçıbaşı
Kayıt: 03.04.2014
Mesajlar: 25 Şehir: Amasya |
Kısa URL: https://ml.md/lc129243
Gönderme Tarihi: 25.Ekm.2017
2,130 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://yemek.name
500 ml süt (tam yağlı UHT ya da günlük süt)
1 dolu yemek kaşığı kaymaklı yoğurt (kaymak tabakasından arındırılmış)
Öncelikle sütü bir tencereye alıp kaynamayacak kadar ısıtın. Bu işlemi dilerseniz mikrodalgaya girebilecek bir kap ile mikrodalga fırında da yapabilirsiniz. Mayalanma sıcaklığı yoğurt üretiminde çok önemlidir. Bu sıcaklık yaklaşık 43-45°C olmalıdır. Bu da süte parmağınızı batırdığınızda ısısına beş saniye kadar dayanabileceğiniz sıcaklıktır. Isıttığınız sütün bu sıcaklığa gelene kadar ılınmasını bekleyin.
Bir yemek kaşığı yoğurdu küçük bir kasede hafif çırpıp içine ısınmış sütten 3-4 yemek kaşığı alarak yoğurdu sulandırıp homojen bir hal alana kadar karıştırın. Bu karışımı tekrar tencereye ya da yoğurdu mayalayacağınız kaba aktarın. Sütü bir kez karıştırıp yoğurt mayasının içinde dağılmasını sağladıktan sonra, tencere ya da kabınızın etrafını bir örtü ile iyice sararak sütün ısısını kaybetmemesini sağlayın.
Bunun için örtünün üstüne bir de kazak sarabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken bir noktada tencere ya da kabın kapağını kapatmamaktır. Çünkü kapatıldığı takdirde sütten buharlaşan su tekrar kabın içine yoğunlaşıp yoğurdunuzun sulanmasına sebep olacaktır. Doğrudan örtüyü sararsanız, örtü buharlaşan suyu emecektir. Örtünün tencerenin içine sarkıp süte temas etmemesine de dikkat edin.
Sarma işleminden 5-6 saat sonra mayalanma işlemi tamamlanmıştır. Bu aşamayı tamamlayan yoğurdu sarsmadan buzdolabına kaldırıp bir gece de buzdolabında bekletin. Mayalanma süresi tam olmadan buzdolabına kaldırırsanız gevşek dokulu bir yoğurt elde edersiniz. Mayalanma süresi geçtikten sonra buzdolabına kaldırırsanız da asitliğin yükselmesi nedeniyle yoğurdunuz su salacaktır. Bu nedenle mayalama süresi tamamlandığı nda yoğurt hemen buzdolabına kaldırılmalıdır. Taze yoğurdun dokusu yumuşak olduğundan yapısının bozulmaması için buzdolabına kaldırırken mümkün olduğunca sarsmamak gerekir.
Buzdolabında bir gece beklettiğiniz yoğurt ertesi sabah tüketime hazırdır. Bu şekilde 10-15 gün dayanım süresi vardır. Ancak bebeklerimize yoğurdu taze sunmaya özen göstermeliyiz. Bu sebepten daha ufak miktarlarda da yoğurt mayalayabilirsiniz.
Not: Daha sağlıklı bir yoğurt türü olan probiyotik yoğurdu evde daha ekonomik olarak hazırlayabilirsiniz. Bunun için maya olarak, hazır satın alacağınız probiyotik yoğurdu bir kez kullanmanız yeterli. Kaymaklı yoğurt ile probiyotik yoğurdu birlikte maya olarak yarı yarıya karıştırıp yukarıda anlatıldığı gibi mayalayın. Probiyotik yoğurdunuzu ilk kez elde ettikten sonra daha sonra ki yoğurt yapımlarınızda bu yoğurdun kendisini doğrudan maya olarak kullanabilirsiniz. Bebeklerinize yoğurdu sade verebileceğiniz gibi, pekmez ya da meyve püresi ile de sunabilirsiniz. Daha koyu bir yoğurt elde etmek isterseniz, 1 litre süt için 1 yemek kaşığı süt tozunu soğukken süte katıp, ısıtma işleminden sonra mayalamayı gerçekleştirmelisiniz.
|
Yoğurt Mayalamak |
|
leylifer
Aşçıbaşı
Kayıt: 23.11.2017
Mesajlar: 26 Şehir: Gaziantep |
Kısa URL: https://ml.md/lc129971
Gönderme Tarihi: 24.Kas.2017
1,980 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://yemek.name
1 litre süt
2 yemek kaşığı krema
1 yemek kaşığı yoğurt
Süte krema eklenip çok kısık ateşte, karıştırılarak yarım saat kadar kaynatılır.
Serçe parmağınızı sokacak sıcaklığa düştüğünde (43 derece) maya olarak kullanılacak yoğurt eklenip karıştırılır.
Tencerenin kapağı kapatılıp, yünlü battaniyeye sarılıp ılık bir yerde hiç kıpırdatmadan 5 saat mayalanır.
5 saat sonra tencere dikkatlice açılıp kapaksız şekilde bir saat tezgahta bekletilir.
Dinlenen yoğurt buzdolabına kaldırılıp en erken bir saat sonra yenilebilir.
Not: Yoğurt yapmak için her türlü sütü kullanabilirsiniz. Ancak paket sütlerin yağ oranı genelde düşük olduğu için sert ve kıvamlı yoğurt yapmak neredeyse imkansız. Sütün yağ oranını arttırmak için krema katıyoruz. Bunun yerine 2 yemek kaşığı kadar süt tozu da katılabilir. Kıvam için nişasta da katılabilirmiş. Ancak bu tadı biraz değiştirebilir.
|
Ev Yapımı Yoğurt |
|
kübik
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.03.2018
Mesajlar: 22 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc132763
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2018
1,714 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 litre süt
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı toz şeker
Sütümüzü tencereye alıp kaynatalım ateşten alıp soğumaya bırakalım.
lık bir hale gelince bir kasenin içinde 1 tatlı kaşığı yoğurt, 1 tatlı kaşığı toz şeker alalım.
Üzerine 1 çay bardağı kaynatıp biraz soğuttuğumuz sütümüzden dökelim ve çırpalım.
Kaynatıp soğumaya bıraktığımız süt içilecek sıcaklığa gelince hazırlamış olduğumuz mayayı sütün içine dökelim ve çırpma teli ile biraz çırpalım.
Yoğurdu yapacağımız kapların içine boşaltalım. Küçük kavanozlar kullanırsanız daha sağlıklı ve güzel olur kullanış açısından.
Daha sonra kavanozlarımızı masanın üzerine alalım üzerlerini kalın örtülerle örtelim. 3-4 saat bekletelim daha sonra buzdolabına kaldıralım. 1-2 saat kapağını açmadan bu şekilde dolapta bekletelim. Daha sonra servis yapalım.
|
Yoğurt |
|
pan kek
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.01.2019
Mesajlar: 24 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc139900
Gönderme Tarihi: 19.Oca.2019
1,202 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.ruhundoysun.com
2 lt Çiğ Süt (İnek, Manda veya Koyun)
1 yemek kaşığı yoğurt
½ tatlı kaşığı tuz
Sütü tencereye alıp bir taşım kaynat.
Altını kapatıp 47º Cye gelmesini bekle.
Yoğurdu bir kaseye dök ve tuzu ekleyip, karıştır.
Üzerine ılınmış sütten azıcık ekleyip, karıştır. Karışımı sütün geri kalanına yavaşça ekle ve karıştır.
Yoğurdu saklayacağın kaplara aktarıp üzerlerini bezle ört.
4 saat hareketsiz beklettikten sonra dikkatlice buzdolabına al.
Kullanmadan önce en az 24 saat dinlendir.
|
Ev Yapımı Yoğurt |
|
sarı fadime
Aşçıbaşı
Kayıt: 29.05.2019
Mesajlar: 24 Şehir: Trabzon |
Kısa URL: https://ml.md/lc143124
Gönderme Tarihi: 30.May.2019
1,121 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 litre süt
1 çorba kaşığı yoğurt
Öncelikle sütü tülbentten süzerek tencereye alın. Tencereyi ocağa alın. Sütü ara sıra tahta kaşıkla havalandırın. Kaynamaya başlayınca ateşi biraz kısın. 2 dakika daha kaynadıktan sonra ateşi kapatın.
Süt mayalayacağınız kabı masaya bir sofra bezinin üzerine alın. Ilındıktan sonra sütü mayalanacağı kaba alın. Yoğurdu ilk seferde yoğurt ile mayalayın. Yoğurdu biraz çatalla çırpıp öyle süte karıştırın. Kabın kapağını kapatıp sofra beziyle sarıp mayalanmak üzere bırakın.
5 saat sonra kontrol edin mayalanmışsa, örtüyü ve kapağı açıp iyice soğuduktan sonra buzdolabına kaldırın. Buzdolabında 24 saat bekletin.
|
Evde Yoğurt Yapımı |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc157702
Gönderme Tarihi: 14.May.2021
632 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 veya 3 litre tam yağlı organik süt (market sütlerinin tutma kıvam alma ihtimali çok düşüktür)
3 veya 4 yemek kaşığı canlı bakteri içeren yoğurt veya tercihimiz ev yapımı mayalık yoğurt.
Bir tutam tuz
Sütümüzü hazırladığımız tenceremizin içine koyalım ve kaynatalım.
Kaynama işlemini yaptıktan sonra sütümüzü ocaktan alıp bekletelim.
Mayamızın düzgün olabilmesi için sütümüz ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı.
Yoğurdun ısısı kaçmasın diye tezgahımıza nihale koymalı ve üzerine temiz bir masa örtüsünü dörde katlayıp tenceremizi yerleştirelim.
Bir kâsenin içine 3 – 4 yemek kaşığına mayalanmış yoğurt koyunuz.
Kasemize 3 – 4 kaşık süt ekleyip tencereye aktarıp tenceremizin kapağını kapatalım.
Tenceremizin sıcaklığını koruması için üzerini birkaç örtü ile kapatalım.
Mayalanma işlemi için tenceremizi 5 saat bekletelim
Mayalanma işlemi tamamlandıktan sonra mayalanmış yoğurdumuzu soğuması için buzdolabına koyalım.
Soğuma işlemimiz tamamlandıktan sonra yoğurdumuz afiyetle yemeye hazırdır.
Not: Mayalama aşamasında isteğe bağlı bir tutam tuz ve şeker eklenir. Şeker çabuk mayalanması için tuz ise ekşimesi için gereklidir.
|
Ev Yapımı Yoğurt |
|
Sorunsuz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.03.2020
Mesajlar: 44 Şehir: Keçiören |
Kısa URL: https://ml.md/lc149432
Gönderme Tarihi: 25.Mar.2020
587 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ev yoğurdu yaparken ilk önce sütü kaynatın.
Kaynama başladıktan sonra 6-7 dakika karıştırarak ateşte tutun.
Sütü mayalayacağınız kaba alıp sıcaklığı ılık vaziyete gelene kadar soğumaya bırakın.
Anne veya komşunuzdan bir kaşık ev yapımı yoğurt alıp maya olarak kullanın. Mayayı sütle karıştırın.
Ardından sıcak tutacak şekilde örtüye sarın.
|
Ev Yoğurdu |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163110
Gönderme Tarihi: 16.Şub.2022
410 defa indirildi / yazdırıldı
|
Öncelikle sütü kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 5 dakika karıştırın. Sonrasında sütü mayalayacağınız kabın içerisine dökün ve soğumaya bırakın.
Bir tanıdığınızdan bir kaşık ev yapımı yoğurt alarak maya olarak kullanmanız yoğurdunuzun daha kaliteli olmasını sağlayacaktır. Maya konusunda önerilen ölçü ise 1 litre site 1 yemek kaşığı mayadır. Eğer süte çok maya koyarsanız hızlıca ekşir. Yarım orandaki bir maya ile yaparsanız, yoğurdunuz daha kaliteli ve kıvamlı olur.
Sütünüz ılındığında mayalama işlemine geçebilirsiniz. Bunun için mayalamak ayırdığınız yoğurdu bir kaseye koyun. İçerisine 5 kaşık kadar süt ekleyerek karıştırın ve sıvı hale getirin. Kasedeki mayanın hepsini tencerenin ortasına dökün. Orta hızda 5 kez karıştırın ve mayayı süte tamamen katın.
Not: Yoğurdun üst katmanında bir su tabakası istemiyorsanız, sütünüzü kaynattıktan sonra tencerenin üzerinde peçete gerin. Bu işlem, peçetenin nemi almasını ve yoğurdun kıvamının istenilen şekilde olmasını sağlar. Tabii yoğurt mayalandığında üstünü açmayı unutmayın. Eğer kaymaklı yoğurt elde etmek istiyorsanız, mayalarken kaymağı dağıtmamaya özen gösterin. Yoğurdunuz olduğunda ağız kısmını açın ve yaklaşık 45 dakika oda sıcaklığında bekletin. Sonrasında buzdolabına koyabilirsiniz. Ayrıca yoğurdu buzdolabına koyduktan sonra üzerini 1 gün açık bırakın. Daha katı ve kıvamlı olacaktır.
|
Yoğurt Yapımı |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc158329
Gönderme Tarihi: 17.Haz.2021
398 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 litre süt
1 yemek kaşığı yoğurt
1 tutam şeker
1 tutam tuz
Öncelikle süt tencerenin ağzı açık vaziyette orta ateşte kaynatılır, kaynama başlayınca kısık ateşte 10-15 dakika daha kaynatılır. Kaynayan süt hafif el yakacak dereceye kadar soğutulur. Bir kase içerisine maya olarak kullanılacak ve tercihen suyu alınmış damızlık yoğurt konur ve üzerine şeker ve tuz atılıp iyice karıştırılır. Kaynayıp biraz soğumuş süt ile maya için hazırladığımız karışım çırpılır. Ve ardından tüm malzeme süte eklenir. Yoğurdun mayalandığı tencerenin ağzı hava almayacak şekilde kenarlarından sıkıca kapatılır. Çift kat bez ile sarmanızı öneririz. Tencere tamamen bezin içinde kalmalıdır. 4 saat sonra tencerenin üzeri açılıp kontrol edilir ve bir sorun yoksa hemen buzdolabına kaldırılır ve yaklaşık bir gün dinlendirilir. Ayrıca mayalanma süresinde yazın 5 saati geçirmeyin. Kışın 6 saat idealdir. Buzdolabında bir gün dinlenmesi, olgunlaşması ve suyunu çekmesi gerekmektedir.
|
|