|
Fellah Köftesi |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 2024 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc180072
Gönderme Tarihi: 25.Ekm.2024
115 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
Köfte için:
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı irmik
1,5 su bardağı sıcak su
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı un
Sosu için:
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kuru nane
Yarım limonun suyu
Maydanoz (üzeri için)
Geniş bir kabın içine ince bulguru ve irmiği koyun. Üzerine sıcak suyu ekleyip karıştırın ve kabın üzerini kapatarak 10-15 dakika kadar bekletin. Bulgur suyu çekip yumuşadığında karıştırmaya başlayabilirsiniz.
Yumuşayan bulgurun üzerine yumurta, domates salçası, kimyon, karabiber ve tuzu ekleyin. İyice yoğurun ve hamurun kıvamını artırmak için 1 yemek kaşığı un ekleyin. Yoğurma işlemi köftelerin dağılmaması için çok önemli, bu yüzden en az 10 dakika kadar yoğurmanız gerekir.
Yoğurduğunuz bulgur hamurundan küçük parçalar koparın ve avucunuzda yuvarlayarak misket büyüklüğünde Köfteler yapın. Ortalarına parmağınızla hafifçe bastırarak çukur oluşturun.
Geniş bir tencerede su kaynatın ve içine biraz tuz ekleyin. Hazırladığınız köfteleri kaynayan suya atın. Köfteler suyun yüzeyine çıkmaya başladığında, piştiğini anlayabilirsiniz. Pişen köfteleri süzgeçle sudan çıkarın.
Zeytinyağını tavada kızdırın, ince doğranmış sarımsakları ekleyip kavurun. Domates salçasını ve baharatları ekleyip karıştırın. Limon suyunu da ekleyerek sosu hazırlayın. Son olarak haşlanan köfteleri tavaya ekleyip sosla karıştırın.
Fellah köftesini servis tabağına alın ve üzerine ince doğranmış maydanoz serpin. Yanına yoğurt ekleyerek de servis edebilirsiniz.
|
Fellah Köfte |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176883
Gönderme Tarihi: 16.Mar.2024
136 defa indirildi / yazdırıldı
|
İnce bulgur
Dana kıyma
Soğan
Biber salçası
Domates salçası
Nar ekşisi
Nar taneleri
Tuz
Karabiber
Pul biber
Taze soğan
Maydanoz
Sumak
İnce bulgur, soğan, biber salçası, domates salçası ve baharatlar karıştırılır. Dana kıyma bu karışıma eklenir ve iyice yoğrulur. Hazırlanan bu karışım yuvarlak veya oval şekillerde köfteler haline getirilir.
Fellah köfte, genellikle üzerine nar ekşisi gezdirilerek servis edilir. Nar taneleri, taze soğan, maydanoz ve sumak gibi malzemelerle süslenir. Fellah köfteyi sunarken dikkat çekici ve renkli bir sunum tercih edilir.
|
Fellah Köftesi |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176817
Gönderme Tarihi: 11.Mar.2024
188 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı sıcak su
250 gram dana kıyma
1 büyük soğan (rendelenmiş)
2 yemek kaşığı domates salçası
Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
Yarım demet taze nane veya 1 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı toz kimyon
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
Tuz ve karabiber (damak zevkinize göre ayarlayın)
Zeytinyağı
Öncelikle ince bulguru derin bir kaseye alın ve üzerine sıcak suyu ekleyin. Kaplayarak bulgurun şişmesini bekleyin. Yaklaşık 15-20 dakika sonra bulgur suyunu çekmiş olacak.
Bu arada bir tavada biraz zeytinyağı ile rendelenmiş soğanı hafifçe pembeleşene kadar kavurun.
Kavrulan soğanın üzerine dana kıymayı ekleyin ve kıyma suyunu salıp çekene kadar kavurun.
Kıyma suyunu çektikten sonra üzerine domates salçasını ekleyin ve kıyma ile karıştırarak salçayı kavurun.
Bulgurun üzerine kavrulmuş kıyma ve soğan karışımını, ince kıyılmış maydanozu, nane, toz kimyon, toz kırmızı biber, tuz ve karabiberi ekleyin.
Tüm malzemeleri iyice yoğurun ve köfte kıvamına gelene kadar yoğurmaya devam edin.
Hazırladığınız karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak avucunuzda yuvarlayın ve köfte şekli verin.
Köfteleri yağlı kağıt serili bir tepsiye dizin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25-30 dakika veya köftelerin üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Pişen fellah köftelerini sıcak olarak servis yapın. Yanında yoğurt ve yeşilliklerle servis edebilirsiniz.
|
Fellah Köftesi |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176691
Gönderme Tarihi: 03.Mar.2024
247 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
Bulgur Karışımı:
2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı sıcak su
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri İçin:
Yoğurt
Sos:
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Su
İnce bulgur bir kaba alınır, üzerine sıcak su eklenir ve karıştırılır. Üzerini kapatıp 10 dakika kadar şişmeye bırakılır.
Bulgur şiştikten sonra irmik, un, domates salçası, biber salçası ve tuz eklenerek iyice karıştırılır.
Karışımı yoğurarak bir hamur elde edilir. Eğer karışım çok kuru ise azar azar sıcak su ekleyerek kıvamı ayarlanabilir.
Islatılan parmak uçlarıyla hamurdan küçük parçalar koparıp yuvarlayarak top şekli verilir.
Her bir köfteye bastırarak üzerinde küçük delikler açılır.
Köfteleri haşlamak için geniş bir tencerede su kaynatılır ve içine tuz eklenir. Hazırlanan köfteler kaynar suda haşlanır.
Köfteler haşlandıktan sonra süzülür.
Domates salçası, sıvı yağ, tuz ve su karıştırılarak bir sos hazırlanır.
Servis tabağına haşlanan köfteler alınır, üzerine yoğurt dökülür ve hazırlanan sosu gezdirilir.
|
Fellah Köftesi |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174997
Gönderme Tarihi: 09.Kas.2023
203 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı nar ekşisi veya limon suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
3-4 dal taze soğan
1/2 demet taze maydanoz
1/2 demet taze nane
İnce bulguru derin bir kaseye alın. Üzerine sıcak suyu ekleyin ve karıştırın. Bulgurlar şişene kadar yaklaşık 20-30 dakika bekletin. Bulgurlar suyu emdikçe şişecektir.
Bulgurlar şişerken, ayrı bir kapta domates salçası, biber salçası, nar ekşisi veya limon suyu, zeytinyağı, tuz ve kimyonu karıştırarak köftesi harcını hazırlayın.
Bulgurlar şiştikten sonra yuvarlak şekli verin ve üzerine hazırladığınız köftesi harcını ekleyin.
Taze soğan, taze maydanoz ve taze naneyi ince şekilde doğrayın. Yeşillikleri karışıma ekleyin ve tekrar karıştırın.
|
Fellah Köftesi |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc161673
Gönderme Tarihi: 06.Arl.2021
269 defa indirildi / yazdırıldı
|
400 gr köftelik bulgur
400 mililitre sıcak su
1 su bardağı irmik
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı domates ya da biber salçası
Tuz
1 yumurta
1 çay kaşığı kimyon
Sos için:
2 çay bardağı zeytinyağı
6 - 7 diş sarımsak
Biber salçası
3 büyük domates rendesi
Maydanoz
Fellah köftesi için derin bir kap içerisine bulguru koyun ve sıcak suyu ekleyin. Üzerini kapatarak demlemeye bırakın.
Bulgurlar şiştikten sonra tahta kaşık yardımı ile karıştırın.
İçerisine unu, salçayı, irmiği ve tuzu ekledikten sonra köfte hamurunuzu yoğurun. Yoğurma sırasında da sıcak sudan az az ekleme yapın.
Tüm malzemeler iyice karıştıktan ve soğuduktan sonra 1 adet yumurtayı içine ekleyin ve kimyonla birlikte hepsini karıştırarak yoğurun.
Hamuru küçük toplara ayırarak şekil verin.
Fellah köftelerini haşlamak için bir tencere içine su, tuz ve yağ ekleyerek kaynatın.
Kaynayan suyun içerisine köfteleri atın.
Köfteler suyun üstüne çıkmaya başlayana kadar haşlama işlemine devam edin.
Haşlanan köfteleri bir süzgeç yardımı ile servis tabağına alın.
Fellah köftesi sosu için tavada zeytinyağı ile sarımsakları kavurun.
Kokusu çıkan sarımsakların içine salçayı ekleyerek kavurmaya devam edin. Kavrulan salçaların üzerine rendelenmiş domatesleri ekleyerek pişirmeye devam edin.
Son olarak tuz ile maydanozu ekleyin ve sosun altını kapatın.
Fellah köftesi yapımında haşlanan köfteleri bir servis tabağına alın.
Üzerine daha önceden hazırladığınız domatesli sosu ekleyerek karıştırın.
Ardından servis ederek tüketebilirsiniz.
Fotoğraf "Domates Perisi" tarafından gönderildi. 17.01.2022
|
Fellah Köftesi |
|
serdal sandal
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.12.2020
Mesajlar: 21 Şehir: Antakya |
Kısa URL: https://ml.md/lc155529
Gönderme Tarihi: 18.Oca.2021
437 defa indirildi / yazdırıldı
|
http://www.hurriyet.com.tr
Köftesi için:
2 su bardağı köftelik ince bulgur
2,5 su bardağı sıcak su
1 su bardağı un
1 adet yumurta
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz karabiber
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı biber salçası
Haşlamak için:
1,5 litre su
Sosu için:
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber
1 su bardağı rendelenmiş domates
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
İnce bulguru bir kabın içerisine aktarın ve üzerine 2,5 su bardağı sıcak su ilave edin.
Streç filmle üzerini kapatarak bulgur şişene kadar bekletin.
Şişen bulgurun içerisine yumurta ve biber salçasını ilave edin.
Unu da azar azar ilave ederek yoğurmaya başlayın.
Tuz ve karabiberi ekleyerek bütünleşene kadar güzelce yoğurun.
Elinizi hafifçe ıslatın.
Hamurdan fındıktan biraz büyük parçalar kopararak iki avucunuzun içinde yuvarlayın.
Yuvarladıktan sonra orta kısmına parmağınızla bastırarak bir çukur açın.
Şekillendirdiğiniz köfteleri hafif unlanmış bir kabın içine aktarın ve güzelce harmanlayın.
Tencerede kaynayan suyun içerisine köftelerinizi atın ve yumuşayana kadar 10-15 dakika kadar haşlayın.
Haşlanan köfteleri kevgir yardımıyla süzdürerek bir fırın kabına alın.
Sos için bir tavanın içine zeytinyağı ve biber salçasını alın.
Üzerine rendelenmiş domatesi ekleyin.
Kıvamı hafif yoğunlaşınca rendelenmiş sarımsak, pul biber, tane karabiber ve tuzu ilave ederek karıştırın.
Ardından hazırladığınız sosu üzerine gezdirin ve güzelce karıştırın.
Servis tabağına alın ve ince kıyılmış maydanozlar serperek servis edin.
|
Fellah Köftesi |
|
Pastacıı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 39 Şehir: Hakkari |
Kısa URL: https://ml.md/lc152082
Gönderme Tarihi: 03.Ağu.2020
388 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz
Kıvam alana kadar azar azar su
Haşlamak için:
3 litre kaynar su
2 yemek kaşığı tuz
Sosu için:
1 su bardağı zeytinyağı
2 diş sarımsak arzuya göre artırabilirsiniz
1 kavanoz( 800gr) yazdan yapılmış domates konservesi ya da bir buçuk kg domates rendesi
1 yemek kaşığı biber salçası
Karabiber
Tuz
Zeytinyağı ve rendelenmiş sarımsağı tencereye alıp biraz kavuralım. Sonra salçayla bir kaç dakika çevirelim. Üzerine domates karabiber ve tuzu ekleyip sos kıvamında pişirelim.
Bulguru, irmiği, yumurtayı, salçayı, kimyonu, tuzu tepsiye alıp bir bardak ılık su koyup çiğ köfte gibi yoğuralım.
Azar azar su katarak 15 dakika yoğuralım. sonra unu ve biraz su katıp yoğuralım. orta yumuşaklıkta bir hamur olacak.
Macun gibi bir birbirini tutacak. sonra minik toplar yapıp ortasına serçe parmağımız ile bastıralım ve un attığımız tepsiye dizelim.
Köfteleri bol kaynar tuzlu suya atalım yüksek ateşte kaynadıktan sonra 3- 5 dakika haşlayıp süzelim servis kabına alıp domates sosunu dökelim. Fazla hırpalamadan karıştırıp üzerine kıyılmış maydanoz serpip servis edelim.
|
Fellah Köftesi |
|
aslı keremoğlu
Aşçıbaşı
Kayıt: 11.07.2020
Mesajlar: 20 Şehir: Muğla |
Kısa URL: https://ml.md/lc151750
Gönderme Tarihi: 18.Tem.2020
466 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı kısırlık bulgur
1 yumurta
Yarım su bardağı un
1 çorba kaşığı salça
5 adet domates
2 diş sarımsak
1 kâse yoğurt
Karabiber
Kırmızıbiber
Maydanoz
Tuz
Kısırda yaptığınız gibi bulgur 1 su bardağı sıcak suyla ıslatın ve şişmesini bekleyin.
Şişen bulgura un, yumurta, salça ve baharatları ekleyerek yoğurun.
Minik toplar yapın, ortasını parmağınızla hafif çukurluk olacak şekilde bastırın. Yaptığınız minik yuvarlakları un serpilmiş tepsiye dizin.
Tencerede suyu tuz atarak kaynatın. Su kaynadıktan sonra köfteleri birbir tencereye atın ve haşlayın.
Onlar haşlanırken üzerinin sosunu yapmaya başlayın.
Tavada önce yağ ve sarımsağı soteleyin. Ardından domates ve maydanozu da ekleyerek sos yapın.
Haşlanan köfteleri sosun içine atın ve biraz tavada gezdirin.
Köfteleri servis tabağına alın ve yoğurtla süsleyin. Dileyenler yoğurda sarımsak da ekleyebilir. Afiyet olsun.
Not: Genelde fellah köftesini yapanlar suda dağılmasından yakınır. Suda dağılmamasını istiyorsanız iyice yoğurmanız gerekiyor ve suda fazla haşlamamalısınız. Ayrıca köfteleri yaptıktan sonra hafif unlayınca suya attığınızda yapışmıyor.
|
Fellah Köftesi |
|
çark
Aşçı
Kayıt: 05.07.2020
Mesajlar: 18 Şehir: Bolu |
Kısa URL: https://ml.md/lc151609
Gönderme Tarihi: 06.Tem.2020
397 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı sıcak su
1 adet yumurta
2 su bardağı un
1 yemek kaşığı salça
Kimyon
Karabiber
Tuz
Sosu için:
3 yemek kaşığı sıvı yağ
5 adet domates
1 yemek kaşığı biber salçası
3 diş sarımsak
Tuz
Bulguru 10 dakika kadar sıcak suda bekletin.
Şiştikten sonra diğer köfte malzemelerini de koyup yoğurun.
Küçük parçalar alıp yuvarladıktan sonra serçe parmağınızla üzerine hafifçe bastırın.
Şekillendirdiğiniz köfteleri hafif unlanmış bir kabın içine aktarın ve güzelce harmanlayın.
Tencerede kaynayan suyun içerisine köftelerinizi atın ve yumuşayana kadar 10-15 dakika kadar haşlayın.
Haşlanan köfteleri kevgir yardımıyla süzdürerek çok derin olmayan geniş bir kaba alın.
Sosu hazırlamak için bir tencereye 3 kaşık sıvı yağı koyun.
Domatesleri ve sarımsağı da üzerine rendeleyin.
Salçayla beraber tuzu da ekleyip sosu pişirin.
Ardından hazırladığınız sosu köftelerin üzerine gezdirin ve güzelce karıştırın.
|
Fellah Köftesi |
|
Alaaddin
Aşçıbaşı
Kayıt: 21.05.2020
Mesajlar: 22 Şehir: Tokat |
Kısa URL: https://ml.md/lc150763
Gönderme Tarihi: 25.May.2020
455 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sozcu.com.tr
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı irmik
1 çay bardağı ılık süt
1 buçuk su bardağı su
Taze kişniş
Taze nane yaprağı
Tane kimyon
Tuz-karabiber
Yoğurt
Sarımsak
Domates salçası
2 yemek kaşığı un
İnce bulgurun içine 1 su bardağı kaynar suyu ekleyip ağzı açık bir şekilde çekmesini bekliyoruz. Daha sonra irmiği de bu karışıma ekleyip karıştırdıktan sonra içine sıcak sütü ekleyip kapağını kapatıyoruz.
Değirmen ya da havanda tüm baharatları güzelce dövelim. Bu karışımı tencerenin içindeki harcımıza ekleyip güzelce yoğurduktan sonra küçük yuvarlaklar halinde yuvarlayalım.
Üzerine az sarımsaklı yoğurt ve taze nane yaprakları ile servis edebilirsiniz. Ben eksrta evde taze yapılmış domates salçası olduğundan dumanı üzerindeyken ekledim.
|
Fellah Köftesi |
|
perçin
Aşçı
Kayıt: 07.02.2020
Mesajlar: 18 Şehir: Edirne |
Kısa URL: https://ml.md/lc148587
Gönderme Tarihi: 16.Şub.2020
535 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı kaynamış su
1 yumurta
1 su bardağı un
2 tatlı kaşığı biber salçası
1.5 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
Sosu için:
Yarım su bardağı zeytinyağı
5 diş sarımsak
2 yemek kaşığı biber salçası
4 domates (rendelenmiş)
Süslemek için:
1 demet maydanoz
Köfteyi haşlamak için:
2 litre su
1 tatlı kaşığı tuz
Geniş bir kaba bulguru alın. Suyu dökün ve kabın ağzını kapatıp 15 dakika bekleyin.
Bulgur şiştikten sonra yumurta ve unu ekleyip hafif hafif yoğurmaya başlayın.
Baharatları ve diğer malzemeleri de ekleyerek yoğurmaya devam edin.
İyice yoğurulmuş köfte hamurundan fındık büyüklüğünde bezeler alın.
Yuvarladığınız hamurun ortasına parmağınızla bastırıp düğme şekli verin.
Tüm köfteler hazır olunca suda haşlayın ve süzün.
Sosu için geniş bir tavada rendelenmiş domatesler pişirilir ardından biber salçası, zeytinyağı ve incecik kıyılmış sarımsak da tavaya alınır. Sarımsağın kokusu çıkınca sosunuzu alabilirsiniz.
Köfteler servis tabağına alınır, tavada pişen sos köftenin üzerinde gezdirilir.
Köftenizi maydanozla süsleyerek servis edebilirsiniz.
Not: Fellah kelimesi Mısır köylüsü anlamına geliyor.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 29.02.2024
|
Fellah Köftesi |
|
yeni sayfa
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.09.2019
Mesajlar: 26 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc146015
Gönderme Tarihi: 01.Ekm.2019
774 defa indirildi / yazdırıldı
|
Millî Eğitim Bakanlığı
2 su bardağı sıcak su
2 su bardağı ince bulgur
3 çorba kaşığı un
2 yumurta
1 çay kaşığı karabiber
½ tatlı kaşığı pul biber
½ yemek kaşığı tuz
Sosu için:
2 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
5-6 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı biber salçası
Bulgur bir tencereye konur, üzerine sıcak su dökülüp tencerenin kapağı kapatılarak kabarıncaya kadar demlenmeye bırakılır.
Un, yumurta, tuz ve baharatlar ilave edilerek bulgur iyice yoğrulur. Misket büyüklüğünde köfteler yapılır (Arada sırada eller ıslatılır.). Köftelerin tam ortasına işaret parmağı ile bastırılıp köfteler çukurlaştırılır.
Bir tencereye su konup kaynatılır, tuz eklenir; köfteler içine atılıp haşlanır.
Haşlanan köfteler, bir kevgir yardımı ile servis tabağına alınır.
Daha sonra sosu hazırlanır. Soğanlar yemeklik, sarımsaklar da minik minik doğranarak sıvı yağda kavrulur. Biber salçası ilave edilip biraz daha kavrulur. Sosun içine 3 çorba kaşığı haşlama suyundan ilave edilir.
Hazırlanan sos, köftelerin üzerine gezdirilir.
İstenirse üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilerek de servis edilebilir.
|
Fellah Köftesi |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145501
Gönderme Tarihi: 08.Eyl.2019
694 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı köftelik ince bulgur
1 su bardağı irmik
3 yemek kaşığı un
1 yumurta
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
Kimyon
Sosu için:
1,5 çay bardağı zeytinyağı
5-6 diş sarımsak (isteğe göre azaltılabilir)
2 yemek kaşığı biber salçası
Süslemek için:
1 demet maydanoz
İnce bulguru bir kaseye alın ve üzerine sıcak su ilave ederek 4 dakika kadar demlenmeye bırakın.
Şişen bulgura rendelediğiniz soğan ve kalan malzemeleri ilave edip tüm malzeme iyice özdeşleşinceye kadar yoğurun.
Harçtan fındık büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayın.
Geniş bir tepsiye biraz un serpiştirin ve yuvarladığınız köfteleri tepsiye atın. (Bu işlem köftelerin birbirine yapışmasını önlemek içindir.)
Sosu için ezdiğiniz sarımsakları ve salçaları zeytinyağında kavurun.
Salçaların kokusu çıkınca ocaktan alıp ince kıydığınız maydanozun yarısını ilave edin ve karıştırın.
Sosu geniş bir kaba alın.
Köfteleri tuzlu kaynar suda haşlayın.
Haşladığınız köfteleri bir kevgir ile kasedeki sosun içine aktarın.
Dilerseniz üzerine sarımsaklı yoğurt da dökebilirsiniz.
|
Fellah Köftesi |
|
adnan pekel
Aşçıbaşı
Kayıt: 13.02.2019
Mesajlar: 23 Şehir: Kırıkkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc140558
Gönderme Tarihi: 15.Şub.2019
829 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
Köfteler için:
300 gram köftelik ince bulgur (yaklaşık 2 su bardağı)
250 ml. sıcak su
100 gram tam buğday unu (1 su bardağı civarında)
1 adet yumurta
2 silme çay kaşığı kimyon
1 silme çay kaşığı toz karabiber
1,5 tatlı kaşığı tuz
Haşlamak için:
2,5 litre su
1 çay kaşığı tuz
Sosu için:4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 silme tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
3 diş rendelenmiş sarımsak
1/2 su bardağı sıcak su (100 ml.)
Bulguru yayvan bir tencereye koyun, üzerine sıcak suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika bulgurun suyunu çekmesini bekleyin.
Diğer köfte malzemelerini tencereye ekleyerek iyice yoğurun ve hamurun bütünleşmesini sağlayın.
Hamurdan fındıktan biraz büyük parçalar kopararak iki avucunuzun içinde yuvarlayın. Yuvarladıktan sonra bir tarafına baş parmağınızla bastırarak bir çukur açın. Şekillendirdiğiniz köfteleri üst üste gelmeyecek şekilde bir tepsiye dizin.
Haşlama suyunu tuzla birlikte yayvan bir tencerede kaynatın. Köfteleri kaynayan suya koyarak yumuşayana kadar 20-25 dakika civarında pişirin. Köfteler yumuşayınca tencerenin altını kapatın ve bir süzgeç yardımıyla köfteleri alın.
Bir sos tenceresinde zeytinyağı ve zerdeçalı ısıtın. Salçaları ve sarımsağı ekleyip karıştırarak kavurun. Salça kavrulduktan sonra sıcak suyu ekleyin, sosu karıştırın ve ocağı kapatın.
Servis tabağına aldığınız köftelerin üzerine salçalı sostan koyup üzerlerine kıyılmış maydanoz yapraklarını serpiştirin. Arzuya göre yanında yoğurtla birlikte servis yapın.
|
Fellah Köftesi |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 622 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc132764
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2018
2,559 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 su bardağı ince bulgur
Yarım su bardağı un
2 yemek kaşığı irmik
1 yumurta
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
Kimyon
Tuz
Sosu için:
5-6 dil sarımsak
1 fincan sıvı yağ
2 domates rendesi
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Üzeri için:
Maydanoz
Bulgurun üzerine sıcak su dökülür, kabarması beklenir.
Bulgur yumuşayınca bir tepsiye alınır, üzerine un, irmik, yumurta, salça, pul biber, kimyon ve tuz eklenerek yoğurulur.
Köfte harcından misket kadar köfteler yuvarlanır, ortalarına hafifçe bastırılır.
Bir tencereye su ve biraz tuz konarak kaynatılır, içine hazırlanan köfteler atılır.
Köfteler pişip yüzeye çıkınca tencereden süzülerek alınır.
Bir tencerede yağ ısıtılır, rendelenmiş sarımsak biraz pembeleştirilir, rendelenmiş domates, salçalar ve nar ekşisi de eklenir, biraz daha kavrulur.
Sosun içine köfteler katılır, biraz karıştırılır, servis tabağına alınır, üzeri maydanozla süslenerek servis yapılır.
|
Fellah Köftesi |
|
türk anahtarı
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.08.2016
Mesajlar: 24 Şehir: Bitlis |
Kısa URL: https://ml.md/lc118638
Gönderme Tarihi: 03.Ağu.2016
1,303 defa indirildi / yazdırıldı
|
Özgür Balcı Köse
2 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı irmik
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı tuz
2 çorba kaşığı su
2 bardak köftelik bulgur bir bardak irmikle ıslatılır. Yarım saat yoğrulur. Bir bardak un katılır. Biraz daha yoğrulur. Küçük parçalar yuvarlanıp, parmakla bastırılır. Sonra haşlıyoruz mantı gibi ve sarımsak, salça, pulbiber, nane yağda kavurup sos hazırlıyoruz. Haşladığımız köftenin üzerine döküp maydanoz da ilave ediyoruz.
|
Fellah Köftesi |
|
lezzet doktoru
Aşçıbaşı
Kayıt: 22.12.2014
Mesajlar: 29 Şehir: Rize |
Kısa URL: https://ml.md/lc103846
Gönderme Tarihi: 23.Arl.2014
2,418 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram köftelik bulgur
1 adet yumurta
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet kuru soğan
5 yemek kaşığı margarin
6 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
Yarım demet maydanoz
Köftelik bulguru sıcak suyla ıslatın ve biraz bekletip,şişmesini sağlayın (kısır yapar gibi). Kabaran bulgura diğer tüm malzemeleride ekleyip,iyice özleşene kadar yoğurun.
Bulgurdan misketten biraz daha büyük yuvarlaklar yapın ve ortalarını parmağınızla çukurlaştırın (bu işlemi yaparken ellerinizi hafif suyla ıslatabilirsiniz).
Geniş bir tencereye su koyun ve kaynatın. İçine tuz atıp, yaptığınız köfteleri bu suda haşlayın.
Köfteler haşlanırken bir yandanda sosunu hazırlayın. Bunun için; tavaya margarini, ince doğranmış soğan ve rende sarımsakları alıp;soteleyin.İçine salça ve pulbiberide ekleyin.
Haşlanan köfteleri kevgir yardımıyla servis tabağına alın ve üzerlerine bolca sos dökün.
Son olarak bolca kıyılmış maydanoz serpiştirin ve servis edin.
|
Fellah Köftesi |
|
Yasemin Tarakçı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.07.2007
Mesajlar: 47 Şehir: Anıttepe Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc76887
Gönderme Tarihi: 17.Haz.2012
2,919 defa indirildi / yazdırıldı
|
Elif Korkmazel
1 su bardağı ince bulgur
2 yumurta akı
1 çorba kaşığı salça
5 çorba kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı su
1 soğan
2 diş sarımsak
Bulguru derin bir kabın içine alıp üzerine rendelenmiş soğan ve sarımsağı ekleyip yoğurun. Yumurta akı ve bir miktar suyla macun kıvamında bir karışım elde edin. Baharatları da ekleyip köfteler yapın ve ortalarına bastırın. Daha sonra bir tencerede yağ, salça ve suyu 5 dakika kaynatın. Kaynayan salçalı suyun içine köfteleri boşaltın. 10 dakika kadar pişirip servis tabağına alın. İsterseniz sadece suda haşlayıp, servis tabağına alın ve üzerine salçalı sos dökün.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 29.02.2024
|
Fellah Köftesi |
|
Ayşe'm
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.08.2010
Mesajlar: 54 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc54295
Gönderme Tarihi: 10.Ağu.2010
6,155 defa indirildi / yazdırıldı
|
Emine Beder
2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı sıcak su
5 su bardağı su (köfteleri haşlamak için)
1 yumurta
5 çorba kaşığı un (tepeleme)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1/4 limon suyu
tuz
Üzeri için
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı salça
4-5 diş sarımsak
2 orta domates
2-3 diş sivri biber
1/2 demet maydanoz
sumak
Bir kabın içine ince bulgurları alıp sıcak suyu ekleyelim. Kapağını örtüp 10 dk. şişmesini sağlayalım. Bulgurlara yumurtayı, unu, tuzu ve baharatları ekleyelim. Ara sıra su serperek, bulgurlar kolayca şekil alacak kıvama gelene dek yoğuralım. Bulgur hamurundan bilye iriliğinde köfteler yapalım. Bir tencerede suyu kaynatalım. Köfteleri tencereye aktarıp 5-6 dk. hafifçe yumuşayana dek haşlayarak delikli kepçe ile çıkarıp servis tabağına alalım. Tavaya sıvı yağı alalım ve salçayı, dövülmüş sarımsakları ekleyip yarım dk. kavuralım. Bir kepçe köftelerin haşlanma suyundan ekleyip bir taşım kaynatarak sosu ateşten alalım ve köftelerin üzerine gezdirelim. Üzerine limon suyu gezdirip sumak serpelim. Tavla zarı iriliğinde doğranmış domatesleri, ince doğranmış sivri biberleri ve kıyılmış maydanozu, sumağı köftelerin üzerine serpip servis yapalım.
Not: Çayın yanında da servis yapılabilir.
Fotoğraf "gülcü" tarafından gönderildi. 12.01.2021
|
|