|
|
Fener Balığı |
|
bana
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.09.2014
Mesajlar: 23 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc103471
Gönderme Tarihi: 07.Arl.2014
4,087 defa indirildi / yazdırıldı
|
Metin Okutan
En sevdiğim balıklardan biri de fener balığı. Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi'nde yaşıyor. Sırt dikenlerinden bir tanesi ağzına kadar uzanıyor. Tam ucunda yaşayan bakterilerin ürettiği ışığa koşan küçük balıklarla besleniyor.
Görüntüsü korkunç lezzeti harika fener balığı
Ülkemizin "neredeyse" her tarafı denizlerle çevrili. Gölleri, ırmakları, dereleri de hesaba kattığımızda, bir su cennetiyiz demek yanlış olmaz. Bu aynı zamanda, balık çeşitliliği açısından da hayli zengin olduğumuzun kanıtı. Fakat bu zenginlikten yeterince yararlandığımızı söylemek biraz zor. Kıyı şehirlerimizin dışında halkımız balıktan gerektiği kadar nasiplenemiyor. Buna rağmen Karadeniz'in hamsisi, memleketin pek çok evine misafir olup sofraları şenlendiriyor.
|
Fener Balığı |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc106338
Gönderme Tarihi: 30.Mar.2015
2,281 defa indirildi / yazdırıldı
|
İBB Su Ürünleri Hali Müdürlüğü
Fener balığı (Lophius piscatorius), Lophiidae familyasına ait ilginç bir balık türü. Yüzünün önüne sarkan "feneri" ile denizin derinliklerindeki karanlıkta ısık yaparak ufak balıkları avlar. Türkiye'de Akdeniz, Ege denizi ve Marmara denizinde bulunur. Ayrıca Atlas Okyanusunda da bulunur.
Vücudu çok yassıdır, büyük bir kafası ve çok büyük bir ağzı vardır. Sırtında iki yüzgeci ve dikenleri vardır. Bu dikenlerin birisi diğerlerinden çok daha uzundur ve ağzının önüne kadar sarkar. Bu dikenin ucunda bulunan ve fener balığı ile bir simbiyoz içinde yasayan bakteriler, ısık üretirler. Fener balığı bu "fener"ini olta olarak kullanır; ısığı merak edip tam ağzına kadar yaklasan küçük balıklardan beslenir. 300-350 metre derinliklerde yasarlar.
Fener balığı çok lezzetli bir balıktır, ve eti pisirildikten sonra bile hala beyaz ve sağlam kalır. Đspanya'da "Rape" isimi ile, Đtalyada ise "Coda di Rospo" isimi ile restoranların kartlarında bulunur.
Ortalama 40 ila 60 cm boyunda olurlar. Tutulmus olan en büyükleri 150 cm dir.
ÜREME DÖNEMİ: Üreme zamanları Mart ayından Ağustos ayına kadar uzanır.
TÜKETİM ŞEKLİ: Tava, ızgara, sis veya fileto, pilaki, buğulama olarak tüketilir.
|
|
Fener Balığı Tarifleri Diğer Konular
|
|