|
Firik Pilavı |
|
sanatkar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.09.2007
Mesajlar: 51
|
Kısa URL: https://ml.md/lc23419
Gönderme Tarihi: 25.Nis.2008
2,285 defa indirildi / yazdırıldı
|
250'şer gr. kuşbaşı et ve bulgur
1 soğan
4-5 sivri biber
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 çorba kaşığı katıyağ
4 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
Karabiber
Tuz
Eti kızgın yağda, suyunu çekinceye kadar kavurun. Doğranmış soğan ve biberleri katıp kavurmaya devam edin. Üstüne, bulgu suyu salçayı karabiberini ve tuzunu koyup, kaynayınca nohutları ilave edin. Altını kısın ve suyunu çekene kadar pişirin.
|
Firik Pilavı |
|
selvinaz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 29.09.2007
Mesajlar: 40 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc18111
Gönderme Tarihi: 29.Eyl.2007
2,110 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gr kuzu kuşbaşı
1 soğan
1 su bardağı firik (yemeklik kırık buğday)
1 su bardağı pirinç
4 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çorba kaşığı biber salçası
Tuz
Karabiber
Soğanı soyup küp küp doğrayın. Kuşbaşı eti bir tencereye alın, suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Soğanı ekleyip kavurmaya devam edin. Sulandırılmış salça, tuz ve karabiber ekleyip tatlandırın. 4 su bardağı sıcak su ilave edip bir taşım kaynatın.
Haşlanmış nohudu ekleyin. Firik, pirinç ve tereyağını ilave edip suyunu çekinceye kadar pişirin. Tencereyi ocaktan alıp 5 dakika kadar dinlendirin.
Pilavı tahta bir kaşıkla harmanlayın. Kiraz domates, ceviz ve kayısı ile süsleyin. Sıcak servis yapın.
ML® Firikli Pilav için tıklayın
|
Firik Pilavı |
|
gök türk
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.01.2018
Mesajlar: 32 Şehir: Sivas |
Kısa URL: https://ml.md/lc131588
Gönderme Tarihi: 31.Oca.2018
685 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 su bardağı buğday Firiği
1 su bardağı pilavlık bulgur
Yarım su bardağı yeşil mercimek
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet soğan
Yarım cay bardağı kadar sıvı yağ
1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
5-5.5 su bardağı tavuk suyu
Karabiber
Pul biber
Tuz
Yeşil mercimeği vaktiniz varsa ılık suda 3-4 saat bekletin.Soğanları yemeklik doğrayın ve sıvı yağ ile pilav tenceresinde kavurun. Üzerine firik ve bulguru koyarak kavurun. Yeşil mercimeği de ekleyerek 3-4 dk daha kavurun. Üzerine salçayı ekleyin.
Kavurup baharatları ekleyin. Tuzu ve sıcak tavuk suyunu ilave edin. Kapağını kapatarak orta ateşte pişmeye bırakın. Suyunu biraz çektikten sonra kısık ateşte pişmeye bırakın. Suyunu tamamen çekip pişen pilavın altını kapatın, tereyağını ( ekleyerek karıştırın ve kapağın altına havlu kağıt koyarak demlenmeye bırakın.
|
Firik Pilavı |
|
feyza 15
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.09.2014
Mesajlar: 37 Şehir: Burdur |
Kısa URL: https://ml.md/lc140624
Gönderme Tarihi: 18.Şub.2019
613 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gram kuşbaşı kuzu eti
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
Yeteri kadar sıcak su
1 su bardağı haşlanmış nohut
500 gram firik
1 su bardağı bulgur
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Kuşbaşı kuzu etini sıvıyağda soteleyin. Yemeklik doğranmış soğan ve biber salçasını ilave edip, üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Etler yumuşayana dek pişirin. Haşlanmış nohut ve firiği ilave edip, karıştırın. Bulgur ve tuzu ekleyip, yeniden üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin. Kaynamaya başladığında ocağın altını kapatıp demlendirin. Tencereyi ocaktan alıp, üzerine tereyağında kızdırılmış karabiber ve pulbiberi gezdirerek servis yapın.
Firik: Açık yeşil renkli, is kokulu bir bulgur çeşidi olan firik, Gaziantep Mutfağı'nda sıkça kullanılır. Buğday başağı tazeyken alınıp sazlıkların arasına yerleştirilir. Sazlar biraz yakılıp, başaklar is kokusu ile tütsülenir.
|
Firik Pilavı |
|
nuran nur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.07.2016
Mesajlar: 41 Şehir: Kütahya |
Kısa URL: https://ml.md/lc142746
Gönderme Tarihi: 15.May.2019
543 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı firik
1 çay bardağı tel şehriye
3 yemek kaşığı tereyağı
2,5 su bardağı ılık su
Tuz
Firikleri çok iyi ayıklayın çok az sudan geçirin. (Çok yıkarsanız kendine has lezzeti gider.)
Şehriyeleri rengi dönene kadar tereyağında da kavurun. Firikleri de içine atın. Tuz ilave edip iyice kavurun. Üzerine su ilave edin ve 5 dakika harlı ateşte, daha sonra da suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Firik bulgur veya pirinç gibi tam pişmez hafif sert kalır.
Not: Firiğin cinsine göre su miktarı değişir. Firiği, Kilis veya Antep baharatçılarından temin edebilirsiniz.
|
Firik Pilavı |
|
aile hekimi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.05.2019
Mesajlar: 36 Şehir: Bolu |
Kısa URL: https://ml.md/lc142750
Gönderme Tarihi: 16.May.2019
476 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çay bardağı nohut
2 su bardağı firik
1 su bardağı bulgur
1 soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
6 su bardağı su
Tuz
Kırmızı pul biber
Karabiber
Nohudu bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün üzerini geçecek kadar suyla yumuşayana kadar haşlayın. Ayıklanmış firik ve bulguru kuruyken birbirleriyle iyice karıştırın. Soğanı yemeklik doğrayıp yağda şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Biber salçasını ilave edip, soğanla iyice karışmasını sağlayın. Üzerine 6 bardak sıcak su, tuz ve kırmızı pul biber ekleyin. Firik ve bulgur karışımını ilave edip karıştırın. Yüksek ateşte kaynatın. Daha sonra kısık ateşe alarak pilav suyunu çekinceye kadar pişirin.
|
Firik Pilavı |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172537
Gönderme Tarihi: 08.Haz.2023
130 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
1.2 litre et suyu veya su
300 g firik
150 g pilavlık bulgur
1 tatlı kaşığı tuz
90 g tereyağı veya sadeyağ
1 çay kaşığı karabiber
Et suyunu bir tencerede kaynatın.
Kaynamaya başlayınca önce firiği koyun. 10-15 dakika pişirin.
Daha sonra bol suda yıkanıp süzülmüş bulguru ve tuzunu ilâve edin.
Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Yağı tavada kızdırıp eritin.
Firik pilavı suyunu çekince üstüne yağı gezdirin. Ocaktan alın.
Kapağın altına temiz bir pamuklu bez veya kâğıt havlu yerleştirerek yaklaşık 15 dakika kadar dinlendirin.
Pilavı servis tabağına alın ve karabiber ekerek servis yapın.
Not: Firik, dünya şeflerinin keşfetmesi gereken Mezopotamya Ovası’na ait çok özgün bir lezzettir. Tarlada henüz sararmamış yeşil buğdayın ateşte tütsülenip kabuklarından temizlenmesiyle elde edilir. Kabukları yakılarak yapıldığı için yoğun bir is tadı taşır. Bu yüzden pilavlarda çoğunlukla bulgurla harmanlanarak kullanılır. Aksi takdirde tadı çok baskın ve hazmı zor olur. Arzu edenler firik ve bulgur oranını kendi tercihine göre değiştirebilir.
|
|