|
|
Fırın Yapması (Kilis) |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc165401
Gönderme Tarihi: 11.Haz.2022
161 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. dana kıyma
2 kg. ince bulgur
2 kg. sitti simit (ince bulgurun daha küçüğü)
1 kg. patates
3 adet büyük boy soğan
Yarım kg. iç yağı
1 kg. zeytinyağı
2 yemek kaşığı domates
2 yemek kaşığı biber salçası
2 adet taze kırmızı biber
1 çay bardağı kuru nane
Pul biber
2 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı kimyon
1 kase nar tanesi
Önce zeytinyağını ısıtın, içine iç yağını ilave edin ve soğutun. Bir kaseye bulgur, et ve baharatları koyup ıslatın. Zeytinyağını da ekleyip tekrar yoğurun. Hamur gibi olunca, köfteleri elinize top şeklinde alın ve iki avucunuzun arasında yapma şeklini verin. Fırın tepsisini az yağlayın ve yapmaları tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 185 derecelik fırında pişirin.
|
Fırın Yapması (Kilis) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176768
Gönderme Tarihi: 08.Mar.2024
217 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sevim Tokuz
1/2 kg yağlı kuzu koyun kıyma
2 su bardağı sitti simit
1 su bardağı simit
3 baş kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
2-3 yemek kaşığı toz kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı kimyon
3-4 yemek kaşığı kuru nane.
Simit 2 bardak suyla ıslatılır.
Doğranmış soğan, tuz ve toz biber eklenir, karıştırılır, tüm malzemeler ıslanır.
Et makinesinde 2 kez çekilir (ya da çok çok iyi şekilde yoğrulur).
Sakız gibi olunca et eklenir, iyice harmanlanıp bir kez daha makineden geçirilir.
Tamamen sakızlaşınca bir kaba alınır, salça konur, yoğrulur; kimyon ve nane serpilir, harmanlanır.
Küçük portakal büyüklüğünde topaklar yapılır.
Avuç içinde ezilerek yassılaştırılır, taş fırında pişirilir.
Not: Yağlı et kullanıldığı için yağ eklenmeyen fırın yapması yağsız ya da az yağlı kıyma ile hazırlanacak olursa yukarıdaki ölçülere göre 1 su su bardağı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı sadeyağ da eklenebilir. "Babam köftelik (yağsız) kıyma kullanır; yoğurduktan sonra kuyruk yağı eritir, kıkırdağını alır, zeytinyağına katar; kıymaya koyardı, kuyruk yağı gevreklik verir. Sonra yeniden yoğurulur. şekillendirir ve fırınlardı. Bazıları kıkırdağını da kovardı. Ayrıca domates zamanı taze domatesin kabuğu soyulur, ince doğranır, malzemeler bununla ya da domates suruyla yoğrulurdu. Kışın da renk vermesi için isteyen salça koyardı."
|
|
Fırın Yapması (Kilis) Tarifleri Güneydoğu Anadolu Yemekleri
|
|