|
|
|
Fırında Çıtır Mantı |
 |
YAP-BOZ
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 20.11.2008
Mesajlar: 167 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc30764
Gönderme Tarihi: 20.Arl.2019
2,643 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.elele.com.tr
Hamuru için:
3 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için
4 su bardağı sıcak et suyu
İç harcı için:
250 g kıyma
1 soğan
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı zahter
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
Servis için:
1 su bardağı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
Hamuru için unu yoğurma kabına alın. Orta kısmını havuz gibi açıp yumurta ve tuzu ekleyin. Ilık suyu yavaşça ilave edip, pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini streç film ile sarıp 30 dakika dinlendirin. Dinlenen hamuru 4 eşit bezeye ayırın. Her bir bezeyi hafif unlanmış tezgah üzerine alarak merdane yardımıyla açın ve kare parçalara bölün. İç harcı için kıyma, rendelediğiniz soğan, tuz, karabiber, pul biber ve zahteri geniş bir kaseye alıp yoğurun. Harçtan küçük parçalar alıp mantı hamurlarının üzerine yerleştirin. Hamurların iki köşesini bir araya getirerek orta kısmı açık olacak şekilde mantıları hazırlayın. Mantıları yağlanmış porsiyonluk güveç kaplarına dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından alıp üzerlerini geçecek kadar sıcak et suyu gezdirin ve tekrar fırına verip mantılar yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin. Servis için süzme yoğurdu bir kapta çırpın. Küçük bir sos tenceresinde tereyağını kızdırın. Naneyi ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Mantıları fırından alıp süzme yoğurt ve naneli tereyağı gezdirerek sıcak servis yapın.

|
Fırında Çıtır Mantı |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 3615 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc185604
Gönderme Tarihi: 06.Kas.2025
20 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamur için (isteğe bağlı, hazır yufka da kullanılabilir):
2 su bardağı un
1 adet yumurta
Yarım çay bardağı su (gerektikçe eklenebilir)
1 çay kaşığı tuz
İç harcı:
200 gr kıyma
1 küçük soğan (rendelenmiş)
Tuz, karabiber, pul biber
Kızartmak için:
Sıvı yağ (eğer fırında değil de yağda kızartacaksanız)
veya
Üzeri için: 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ (fırın için)
Üzeri için:
Sarımsaklı yoğurt
Tereyağı + pul biber veya domates salçası (sos için)
Unu yoğurma kabına alın, ortasını havuz gibi açın.
Yumurtayı kırın, tuz ve suyu ekleyerek yoğurun.
Sert olmayan, ele yapışmayan bir hamur elde edin.
Üzerini örtüp 20-30 dakika dinlendirin.
Kıymayı, rendelenmiş soğanı, tuzu ve baharatları bir kasede karıştırın.
Hamuru bezelere ayırın ve incecik açın (veya yufkayı küçük karelere kesin).
3x3 cm kareler halinde kesin.
Her karenin ortasına minik kıymalı harç koyun.
İki ucu birleştirip klasik mantı şeklinde kapatın (veya bohça gibi kapatabilirsiniz).
Fırın tepsisini yağlayın veya yağlı kağıt serin.
Mantıları tepsiye dizin.
Üzerine fırça ile az sıvı yağ sürün.
180-190°C önceden ısıtılmış fırında, kızarana kadar pişirin (yaklaşık 25-30 dakika).
Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.
Tereyağında kızdırılmış pul biber veya salçalı sos gezdirin.
Dilerseniz nane ile süsleyin.
|
|
Fırında Çıtır Mantı Tarifleri Akıtma Tarifleri
|
|