|
Fırma Baklavası (Afyonkarahisar) |
|
Yörem
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.11.2006
Mesajlar: 245 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc9737
Gönderme Tarihi: 14.Arl.2006
4,291 defa indirildi / yazdırıldı
|
Afyon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
4 su bardağı un
250 gr. Margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 fincan süt
1 çay bardağı ceviz
Şurubu için;
4 su bardağı şeker
3.5 su bardağı su kaynatıp iki üç damla limon sıkılır
Tavada çiçek yağı kızdırılır. Ateşten indirilip. Biraz soğuyunca 1/4 margarin, 1 kaşık karbonat, 1 kahve fincanı su ilave edilerek karıştırılır. Bu karışıma 2 su bardağı un yavaş yavaş ilave edilerek hamur haline gelinceye kadar devam edilir. Bu işlem bittikten sonra elde köfte şeklinde verilerek tepsiye dizilir.
200 derece fırında pembeleşinceye kadar yarım saat pişirilir. Bu arada şerbeti azırlanır. Fırından çıkarılan ılımış fırma baklavasının üzerine ılık olarak şerbet dökülür. 1 saat beklenir, servis yapılır.
|
Furma Baklavası (Afyonkarahisar) |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc53373
Gönderme Tarihi: 07.Tem.2010
5,278 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.afyonyemekleri.com
300 gr. kuyruk yağı
300 gr. yağ
300 gr. su
500 gr. un
1 kg. şeker
yarım limon
Bir tencerenin için kuyruk yağ, sıvı yağ, su konur, kaynamaya bırakılır. Kaynar kaynamaz içine un birden ilave edilir. Karıştırılıp şeffaflaşıncaya kadar pişirilir. Ateşten alınır, el dayanabilecek sıcaklığa geldiğinde, iri ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp iki avuç arasında iyice özleştirilir. Oval şekil verilip elle biraz yassıltılır. Orta hararetli fırında pembe renkte pişirilir. Hamur sıcak ise soğuk, soğuk ise sıcak şuruba atılır. Şurubunu çekince servise alınır, şerbet için bir ölçü şekere aynı ölçü miktarda su koyup ateş üzerinde kaynayınca limon suyu ilave edilir, ocaktan alınır. Şerbetini döktükten sonra hindistancevizi sepelenir ve servis yapılır.
|
Fırma Baklava (Afyonkarahisar) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc115641
Gönderme Tarihi: 21.Mar.2016
3,831 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ebru Aydın
Hamuru için:
4 su bardağı un
125 gr margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 fincan süt
1 çay bardağı ceviz içi
Şerbeti için:
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Yarım limon suyu
Tavada margarin eritilir. Ilıyınca; sıvı yağ, kabartma tozu, süt ve un ilave edilerek kulak memesi kıvamında hamur elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır. İçlerine ceviz içi konulur ve kenarları kapatılarak tepsiye dizilir. 180 derece ısıtılmış fırında, pembeleşinceye kadar, yarım saat pişirilir. Bu arada su ve şeker kaynatılır. İçine iki-üç damla limon suyu eklenerek şerbet hazırlanır. Ilık fırma baklavasının üzerine şerbet, ılık olarak dökülür. 1saat dinlendikten sonra servis yapılır.
|
Hurma Baklavası (Afyonkarahisar) |
|
ADNAN
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.10.2019
Mesajlar: 20 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc146563
Gönderme Tarihi: 06.Kas.2019
665 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 su bardağı un
250 gram tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 kahve fincanı süt
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
Şerbeti için:
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Sıvı yağı derince bir tavada kızdırıp ateşten alın.
Ilınan yağa tereyağı, kabartma tozu, süt ve un ilave edin ve hamur haline gelene kadar karıştırın.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde hafifçe açın.
İçine ceviz ilave edin ve kenarlarını D şeklinde kapatıp yağladığınız tepsiye dizin.
Fırını 200 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.
Tepsiyi fırına verip yarım saat kadar pişirin.
Tatlıları fırından alıp ılınması için bekleyin.
Bu esnada su ve şekeri karıştırıp kaynayana kadar ocakta tutun.
İçine limon suyunu ilave edip koyulaşmasını sağlayın.
Ilınan şerbeti ılınmış tatlıların üzerine gezdirin ve 1 saat kadar çektirin.
Ardından tabaklara bölüştürüp servis yapın.
Not: Hurma baklavası, Afyonkarahisarın sevilen yöresel lezzetlerinden biri. Ağızda hurma gibi dağıldığı için bu ismi alan hurma baklavası, hurmanın yerel dildeki adıyla yani "fırma baklavası" diye de biliniyor.
|
|