|
|
Fıstıklı Ekmek |
|
WoW
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2010
Mesajlar: 64 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc54748
Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2010
2,896 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 paket çabuk maya
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Alabildiği kadar un
1 su bardağı dövülmüş yer fıstığı
Ilık su ve maya karıştırılır. Üzerine tuz ve yağ katıldıktan sonra ele yapışmayan kıvama gelene kadar un eklenerek yoğrulur. Hamurun üzeri kapatılır, ılık ortamda 1 saat bekletilir. Sonra biraz daha yoğrulur. Merdaneyle yemek tabağı büyüklüğünde açılır. Yüzeyine yerfıstığı serpilir, fazla sıkı olmayan bir rulo yapılır. Yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye konur. Üzerine bıçakla çizikler atılır. Biraz su sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
|
Yerfıstıklı Ekmek |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc70161
Gönderme Tarihi: 26.Kas.2011
2,104 defa indirildi / yazdırıldı
|
60 gr (4 çorba kaşığı) + 1 çay kaşığı tereyağı
15 gr taze (yaş) maya
1 çorba kaşığı + 1 tatlı kaşığı şeker
3 çorba kaşığı ılık su
1+1/4 su bardağı süt
480 gr (4 su bardağı) un
1 tatlı kaşığı tuz
150 gr (1 su bardağı) kırılmış yerfıstığı
Kaplaması:
1 yumurta (1 çorba kaşığı sütle hafifçe çırpılmış)
Bir ekmek kalıbını 1 çay kaşığı tereyağla yağlayınız.
Mayayı küçük bir kaseye ufalayıp, 1/4 tatlı kaşığı şekeri çatalla mayaya yediriniz. Suyu ekleyip, pürtüksüz bir bulamaç elde edinceye kadar karıştırınız. Kaseyi sıcak ve esintisiz bir yerde 15-20 dakika, maya kabarıp köpükleninceye kadar bekletiniz.
Sütü tencereye döküp, orta ateşte ısıtınız. Kaynamağa yüz tutunca ateşi iyice kısıp, kalan 4 çorba kaşığı yağı ekleyiniz. Tereyağı eriyince tencereyi ateşten alıp, süt ve yağ karışımının ılınmasını bekleyiniz.
Unu, kalan 1 çorba kaşığı şekeri ve tuzu ısıtılmış büyük bir kaseye eleyiniz. Unlu karışımın ortasında bir çukur açarak, tenceredeki süt ve tereyağı karışımını bu çukura dökünüz. Ellerinizle ya da bir spatulayla unu yavaş yavaş, sıvı karışıma karıştırınız. Bütün un karışıp, hamur kasenin kenarından ayrılıncaya kadar karıştırmaya devam ediniz. Hamuru unlanmış bir tezgaha çıkarıp, 10 dakika yoğurunuz. (Hamur yapışırsa, tezgahı biraz daha unlayınız. Hamur pürtüksüz ve esnek olmalıdır)
Büyük kaseyi çalkalayıp, kurulayarak hafifçe yağlayınız.
Hamuru top yapıp yeniden kaseye koyunuz. Üstüne hafifçe un serpip, temiz ve nemli bir bezle örterek kaseyi sıcak ve esintisiz bir yerde 1-1,5 saat, hamur kabarıp 2 kat oluncaya kadar bekletiniz.
Kabarmış hamuru kaseden alıp, fıstık parçalarını da katarak unlanmış tezgahta 4 dakika kadar yoğurarak ekmek biçimi veriniz. Hamuru kek kalıbına yerleştirip, nemli bir bezle örterek 30-45 dakika, kalıptan taşacak yükseklikte kabarıncaya kadar sıcak bir yerde bekletiniz.
Önce, fırınınızı yüksek sıcaklığa (240°C) getirip, ısıtınız.
Pasta fırçasıyla hamurun üstüne yumurta-süt karışımını sürünüz. Kalıbı fırının orta katına sürüp, 15 dakika pişiriniz. Ateşi biraz kısıp (220°C), kalıbı fırının alt katına indirerek, 25-30 dakika daha pişiriniz. Kalıbı fırından alıp, ters çevirerek ekmeği çıkarınız. Ekmeğin altına parmak boğumlarınızla vurunuz. Ekmek davul gibi boş ses veriyorsa pişmiş demektir, boş ses vermiyorsa ekmeği bu kez altüst biçimde kalıba yerleştiriniz. Fırını biraz daha kısarak (190°C), kalıbı yeniden firma sürüp, ekmeği 10 dakika daha pişiriniz. Kalıbı fırından alıp, ekmeği kalıptan çıkarınız. Yerfıstıklı ekmeği tel ızgarada soğuttuktan sonra servis ediniz.
|
|
Fıstıklı Ekmek Tarifleri Hamur İşleri
|
|