Tart hamuru için:
250 gr. un
130 gr. tereyağı
70 gr. şeker
1 adet yumurta
1 paket şekerli vanilin
Tuz
Harç için:
300 gr. kırmızı frenk üzümü
250 gr. siyah frenk üzümü
3 adet yumurta
150 gr. şeker
150 gr. öğütülmüş badem
Pudra şekeri
Tart hamuru için: Tart hamurunu hazırlamak için un, küp kesilmiş tereyağı, şeker, yumurta, şekerli vanilin ve bir tutam tuzu 30 mİ. soğuk su ile geniş bir kaba koyun.
Mikserin hamur kanştırma ucu ile pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar karıştırın. Karışım hamur kıvamını alınca sıkıca alüminyum folyoya sarın ve yaklaşık 1 saat buzdolabında bekletin.
Hamuru unlu bir yüzeyde 2 mm. inceliğinde ve 28 cm. çapında olacak şekilde açın. 26 cm. çapındaki fırın kağıdı serili kelepçeli kalıba yayın.
Hamurun kenarlarını iyice bastırın ve 30 dakika buzdolabında bekletin.
Harç için: Yumurtaların sarılarını ve beyazları ayırıp ayn kaplarda bekletin. Meyveleri yıkayın. Sularını iyice süzdürün ve taneleri salkımlanndan ayırın.
Yumurta sarılarını 100 gr. şeker ile koyulaşıncaya kadar 10 dakika çırpın. Yumurta beyazlarını kalan şeker ile kar gibi beyaz ve katı bir görünüm alıncaya kadar çırpın.
Büyük bir kabın içinde her iki yumurtalı karışımı karıştırın.
Öğütülmüş bademi ve son olarak da meyveleri ekleyip karıştırın.
Karışımı hamurun üzerine eşit yayın. Önceden 180°Cde ısıtılmış fırının alt rafında 1 saat pişirin.
Pastayı fırından çıkartın ve kalıbın içinde soğumaya bırakın. Pastayı kalıptan çıkarttıktan sonra üzerine bolca pudra şekeri serpin ve dilimlere kesin. Meyve salkımlarıyla süsleyip servis edin.
Not: Frenk üzümünün manavlarda tazesini, büyük süpermarketlerde de dondurulmuşunu bulabilirsiniz. Ayrıca tatları birbirine benzer olduğundan bu tarifi frenk üzümü yerine böğürtlen veya dağ çileği kullanarak da deneyebilirsiniz.
|