Un 2 kg
Margarin veya Tereyağı 1 paket (250 g)
Su Yeterince (aldığı kadar)
Sıvıyağ 1 su bardağı
1 tutam Yoğurt veya Kaymak 2 yemek kaşığı
Fliyanın hamuru için un, su ve tuz, krep hamuru kıvamında (boza gibi) olacak şekilde karıştırılır. Ve iyi bir lezzet elde edebilmek için malzemelerin iyi bir şekilde karıştırılması gerekir Bu şekilde hamuru edilmiş olur. Margarin veya tereyağı, 1su bardağı sıvı yağ, 2 kaşık yoğurt veya kaymak bir kapta karıştırılır. Bu şekilde fliyanın katları arasına sürülecek yağ hazırlanmış olur. Fliya odun ateşiyle yapıldığından mutlaka dışarıda, geniş bir alanda pişirilir. Bu bahçenizin bir köşesi olabilir, boş bir alan da olabilir. Saç, direkt olarak ateşin tam üstüne konulmadığından, ateşten biraz yükseltmek gerekir. Bunun için ateşin kenarına 2-3 adet taş veya tuğla konulabilir. Burada önemli olan demir saçın gerekli sıcaklığı alabilmesidir. İlk olarak odun ateşi hazırlanır ve beli sıcaklığa getirilir. Daha sonra ateşte kül haline gelmiş toz kısımları demir saçın üzerine konulur. Bu saçın sıcaklığını sağlaması ve ısı kaybına uğramaması açısından önemlidir. İlk olarak geniş tepsimizin altı yağlanır ve üçgen olacak şekilde arada boşluklar bırakarak hamur tepsiye dizilir. Ve üzerinde kül olan ve ateşte ısınan demir saç, üzerinde bulunan tutma yerinden sopa veya farklı bir malzemeyle ayrı bir yerde bulunan tepsinin üzerine konulur. Bu şekilde ilk katımız hazır olmuş olur ve saç ateşe geri konularak, pişen kısımlar yağlanır ve arada boşluğa hamur dökülür. Tekrar ateşte sıcaklığa ulaşan demir saç üzerine konularak kat kat pişirilmiş olur. Burada önemli nokta pişen tarafların mutlaka yağlanmasıdır. Her seferinde bir kat atarak zorlu bir süreç sonunda tepsi belli bir boyuta ulaştığında fliya tamamlanmış olur. Üzerinde lezzetli bir kabuk bağlamasını isterseniz ateşin üzerinde tepsiyi koyarak biraz daha pişirebilirsiniz. Fliya kat kat ayrı pişirilmesi, yağlanması, saçın ateşten alınıp tepsiye taşınması gereken bir yiyecektir. Pişme süresi katmanlarına bağlı olarak üç saate kadar sürebilir.
|