|
Füme Et |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc175421
Gönderme Tarihi: 08.Arl.2023
108 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sultanet.com
Çiğ etin daha uzun süreli olabilmesi için kullanılan bir yöntemdir fümeleme işlemi. Bu işlem balık ve et gibi gıdaların duman ile tütsülenmesi durumudur. Tütsü dumanında bekletilen etler bozulmadan daha uzun süre dayanabilmektedir. Bu yöntem yüzyıllar öncesinden kalma bir yöntemdir. O dönemlerde buzdolabı veya dondurucu gibi ev araç gereçleri olmadığı için artmış olan etlerin ateş dumanı ile tütsülenmesi yöntemidir. Bu yöntem sayesinde etin uzun süre dayanıklı hale gelmesi sağlanmaktaydı. Farklı iklim koşullarına dayanıklı hale getirilmeye çalışılan füme et, zaman içerisinde farklı ev aletlerinin ortaya çıkmasıyla eskisi kadar yaygın olmasa da kendine has lezzetinden ve doğal yöntemlerle yapılıyor olmasından dolayı tüketiciler tarafından yoğun talep gören bir gıda ürünü olmuştur. Tütsü yapımında kullanılan farklı ağaçların odunları yakıldığı zaman dumanlarıyla kendi aromalarından da koku ve lezzet vermektedir.
|
Füme |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc98762
Gönderme Tarihi: 05.Haz.2014
1,412 defa indirildi / yazdırıldı
|
Etler, sakatatlar ve bazı şarküteri ürünlerine lezzetlendirmek amacıyla yapılan bir besin işleme yöntemidir. Füme etler, füme dil, füme jambon, füme balık ( somon gibi..) çeşitleri mutfaklarda bir çok bölümde kullanılmaktadır. Füme ürünler pahalı ve kaliteli ürünler olduklarından soğuk büfelerin ve ziyafet sofralarının ordövr tabaklarının vazgeçilmez çeşitlerindendir.
|
FÜMELER HAKKINDA |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc86137
Gönderme Tarihi: 25.Oca.2013
1,881 defa indirildi / yazdırıldı
|
Füme yapımı eski çağlarda insanların yiyeceklerini saklayabilmek için buldukları bir koruma usulüdür. Günümüzde bunlar yine en gözde yiyecekler olmuşlardır. Fümeler çoğunlukla yemeğe başlangıç, diğer bir deyimle, giriş olarak servis yapılırlar.
Üç çeşit füme yapma yöntemi vardır:
1) Kuru tuzlamayla açık havada kurutarak füme yapımı: Bu, çok eski, ama en makbul yöntemdir. Dünyada en iyi şekilde İsviçre'de'200 metre yükseklikte (Grison) isimli yerde yapılmaktadır.
2) Kuru tuzlamayla duman vererek füme yapımı: Günümüzde bu şekil füme yapımı tekniği çok gelişmiştir. Bu yöntemle en çok füme balık yapılmaktadır. Özellikle İskandinav ülkeleri, İngiltere adaları ve İtalya bu teknikte oldukça ileridirler.
3) Sulu tuzlamayla duman vererek füme yapımı: Gerek balık (özellikle yılan balığı, Mersin balığı gibi sert etli balıklar) gerekse sığır ve dana etleri için uygulanan bir füme yapımı tekniğidir. Dünyanın her tarafında yapılmaktadır.
|
|