|
|
Gaziantep Mutfağının Araç ve Gereçleri |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc86412
Gönderme Tarihi: 02.Şub.2013
1,678 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.gaziantepmutfagi.org
HACAT: Mutfak eşyası.
DOLMA BIÇAĞI – DOLMA OYACAĞI : Sebze içini kolay çıkarmak için kullanılan bıçak; ufaktır, ucuna doğru incelir ve pek keskin olmaz. Dolma bıçağı ile kesilen yer dolma oyacağı ile çıkartılır.
DOLMA TAŞI: Dolma ve sarmaların üstüne ağırlık yapması için konulan kulpu ve delikleri olan pişmiş toprak kapak.
SÜZEK : Süzgeç
ÇİRTİKLİ SAHAN: Kenarı tırtıklı sahan.
ÇÖMÇE: Kepçe, ahşap kepçe şeklinde kaşık.
KEVGİR : Delikli kepçe.
AYRAN TASI: Eskiden ayran içmekte kullanılan kulplu yayvan bakır kâse.
AYRAN KAŞIĞI: Ayranı içmek için ayran tasının içindeki küçük kepçeÖCCE TAVASI: Öcce yapılan yuvarlak göz göz çukurları olan tava.
KAZAN: Tencere. Gaziantep’te her türlü tencereye kazan denir. Gazan olarak da telaffuz edilir.
KEME DELECEĞİ: Keme kebabı yapılırken kemeyi şişe saplamadan önce delerek şişin geçeceği yeri açmaya yarayan alet. Keme doğrudan şişe saplanırsa çatlar ve parçalanır.
KEME TAŞI: Keme temizlemek için kullanılan ponza taşı gibi süngerimsi taş.
SAHAN: Tabak. Yemek servisi için kullanılan bakır veya metal tabak.
SATIL: Bakraç. Bakırdan yapılan ve süt, yoğurt konulan kova biçiminde kulplu büyük kap.
GUŞGANA: Kuşhane. Küçük bakır tencere.
LEĞENÇE: Hamur veya köfte yoğurmaya yarayan geniş kenarlı tepsi veya leğene benzer kap.
LENGERİ: Yayvan geniş tabak, Pilav vb. yemekleri servis yapmakta kullanılır.
MAHRA: Üzüm, domates vb. taşımakta kullanılan ve katırlara yüklenilen altı dar üstü geniş ahşap sandık.
MAHSERE (MASERE) KAZANI: Şire, bulgur yapımı gibi kış hazırlıklarında kullanılan büyük ve geniş kazan. Yaklaşık 1½ m çapında, 50 cm yüksekliğinde olur.
TEŞT: Geniş, kenarı yüksek leğen. Kış hazırlıklarında kazan olarak kullanılır.
ZIRH: Kasapların ve kebapçıların et kıydığı büyük eğri bıçak.
ZOM: Kasapların ve kebapçıların üstünde et kıydıkları, dişbudak veya ceviz ağacından yapılmış ahşap kesme tahtası.
|
Gaziantep'de Kullanılan Araç ve Gereçler |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc110745
Gönderme Tarihi: 17.Ağu.2015
1,779 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gaziantep Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Gaziantep Mutfağında ağırlıklı olarak kullanılan bazı araç ve gereçlerin isimleri ve kullanım alanları şu şekildedir:
Çirtikli Sahan: Bakırdan yapılmış, kenarı süslü yemek kabı.
Duz Ölbesi: Söğüt tahtasından yapılma silindir kutu (tuz konur)
Havan: İçinde çeşitli şeyler dövülerek ezilen, ağaç ya da tunçtan mamul, çukur alet.
Kahnıç: Kışın küplerde sertleşen sade yağ, pekmez ve bal gibi malzemeleri çıkarmakta kullanılan spatulaya benzer kalınca bir araç.
Katremiz: Peynir, turşu ve benzeri gıdaları koymaya yarayan insan gövdesi biçiminde beli ince ağzı küçük dev kavanoz.
Lengeri: Kenarsız, ortası az çukur büyük sahan.
Teşt: Çeşitli büyüklükte leğen.
Sıyırgı: Ocaktan ateş çekmeye yarayan demirden küçük kürek.
Sini: Tepsi
Şapşak: Çeşitli işlerde kullanılan saplı bir tas.
Zırk: Çok büyük enli ve eğri keskin kıyma bıçağı.
|
|
Gaziantep Mutfağının Araç ve Gereçleri Tarifleri Mutfak Takımları
|
|