|
Gelincik Böreği (Isparta) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178008
Gönderme Tarihi: 01.Haz.2024
126 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
İç harcı için:
250 gram lor
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 demet gelincik
1 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı kuru nane
Hamuru için:
2 su bardağı un
1 adet yumurta sarısı
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz
Unu bir kaseye alın.
Çırpılmış yumurta, tuz ve zeytinyağını una ekleyip karıştırın.
Azar azar su ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hamuru 4 bezeye ayırıp nemli bir örtünün altında yarım saat dinlendirin.
Diğer yanda soğanı ince ince doğrayıp tuzla ovun.
Gelincik otunu, maydanozu ve dereotunu ince ince doğrayın.
Yeşillikleri lor, soğan, baharatlar ve zeytinyağını da ekleyip harmanlayın.
Hamurları 30-35 santimetre çapında yufkalar halinde açın.
Yufkanın bir ucunu katlayıp, katladığınız yere iç harcından yayın ve rulo yapın.
Rulo yaptığınız böreği tepsiye sarmal şekilde yerleştirin.
Diğer hamurları da aynı şekilde açıp sararak hazırlayın.
Üzerini hafifçe yağlayıp 180-200 derecede ısıttığınız fırına verin. (Dilerseniz yumurta sürüp çörekotu da serpebilirsiniz.)
Altı üstü kızarıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
Dilimleyip servis edin.
|
Gelincik Böreği (Isparta) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc105187
Gönderme Tarihi: 14.Şub.2015
1,894 defa indirildi / yazdırıldı
|
Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Hamuru İçin:
1 kg Un
Aldığı Kadar Su
Tuz
Böreğin Harcı:
1 kg Gelincik Otu
1 Tatlı Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Pul Biber
1,5 Çay Bardağı Sıvı Yağ
1 Adet Kuru Soğan
1 Yumurta
Gelincik otları ayıklanıp incecik doğranır. Bol suda yıkanarak, suyu süzdürülüp, geniş bir kabın içine konularak hazır hale getirilir. Kızgın yağın üzerine ince kıyılmış soğan eklenerek biraz kavrulur. İçine yumurta kırılır ve yumurta pişince ateşten alınır. Baharatlarla beraber hazırlanmış olan gelincik otuyla iyice harmanlanarak börek içi hazırlanır. Un, tuz ve su karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğrulur. Bezelere ayrılarak, ekmek tahtası üzerinde yufka büyüklüğünde açılır. Yufkanın yarısına böreklik içten döşenerek, diğer yarısı üzerine katlanır. Kenarları parmakla bastırılarak kapatılır. Pişirgeçle tandırda veya ocakta sac üzerinde her iki tarafı da pişirilip sıcak olarak servis yapılır.
Not: Sirken, kuzukulağı, ebegümeci, kalkan dikeni, ısırgan otu gibi diğer yabani otlardan da aynı şekilde böreklik içler hazırlanabilir.
|
|