|
|
Gilaburu Suyu |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159881
Gönderme Tarihi: 06.Eyl.2021
361 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gilaburu suyu hem lezzetli hem de faydalı bir içecek olarak hayatınızda yer edinebilir. Gilaburu suyunun faydaları arasında ilk sırayı ciddi ağrılara yol açan böbrek taşı rahatsızlığı alıyor. Gilaburu, bazılarınızın bildiği bazılarınızın ise belki de adını dahi duymadığı üzüme benzeyen bir meyvedir. Sağlıktan güzelliğe birçok kullanım alanı vardır. Kayseri ve civarında yetişir. Endemik bir bitkidir. Gilaburu, suyu sıkılarak tüketilir.
Gilaburu, beyaz demet halindeki çiçeklerinden dolayı Kartopu Ağacı olarak da bilinir. Mineral açısından zengindir ve çay halinde de tüketilebilir. Gilaburu suyunun faydaları olduğu kadar zararları da vardır.
Gilaburu suyunun faydaları:
Böbreklerin çalışmasını arttırır ve böbrek taşlarını ve kumunu düşürmeye yardımcı olur.
İdrar söktürür ve kabızlığı giderir.
Adet sancılarını azaltır ve aşırı kanamaları önler.
İdrar yolu hastalıkları ve prostata karşı faydalıdır.
Romatizma hastalarına çok iyi gelmektedir.
Sakinleştirici etkileri ile spazmları çözer ve uykusuzluğa iyi gelir.
Yaşlanmanın etkilerini geciktirir.
Tansiyon ve kalp hastalıklarına iyi gelir.
Astım hastalıkları,
Sara nöbetleri (epilepsi),
Kabakulak,
Doğum sonrası spazmlar,
Gilaburu suyu, ayrıca safra kesesi hastalıkları ile bazı karaciğer hastalıklarına da iyi gelmektedir.
Gilaburunun bazı kanser tümörlerini azaltmada olumlu etkileri vardır.
Zayıflama konusunda da oldukça etkilidir.
Gilaburu suyu içeriğindeki asitler nedeniyle antikanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir. Antioksidanlar, vücutta serbest radikalleri bağlayarak, sağlığa zararlı birçok olumsuz etkiyi durdurmaktadır.
Gilaburu suyunun zararları:
Gilaburu asitli bir yapıya sahip olduğu için gilaburu suyunu mide ve bağırsaklarında ülser sorunu olan kişiler içmemelidir.
Çoğu zaman bu yan etkilere rastlanılmamış olsa da gilaburu tüketimi bulantı, kusma ve ishale sebep olabilir. Ayrıca çeşitli alerjik yan etkilerin oluşmasını önlemek adına, herhangi bir yan etki görüldüğünde gilaburu tüketimi bırakılmalı ve bir doktora danışılması doğru olacaktır. Bu tip önlemler alarak herhangi bir zarara maruz kalmadan, sağlıklı bir şekilde gilaburu tüketebilirsiniz.
Gilaburu meyvesinin üç şekilde tüketimi mümkündür:
Eğer zamanınız kısıtlıysa en hızlı ve kolay tüketim şekli, salamura içerisinden meyve tanelerini alıp direkt olarak tüketmektir.
Direkt olarak tüketemiyorsanız salamura kavanozundan çıkarttığınız gilaburunun suyunu sıkarak içebilirsiniz.
Bu iki yöntemi de kendinize uygun bulmadıysanız, dilerseniz suyu sıkılan meyvenin kabuklarını kaynatarak da içebilirsiniz.
|
Gilaburunun Faydaları |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc175515
Gönderme Tarihi: 15.Arl.2023
98 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gilaburu içeriği, yüksek oranda C ve E vitamini, antosiyaninler, karoten, flavanoidler gibi bileşiklere sahiptir. Terapötik etkileri göz önünde bulundurulduğunda; mikroorganizma öldürücü, kolesterol dengeleyici, kramp ağrılarını azaltıcı, gaz giderici, yatıştırıcı, iltihap giderici, yara iyileştirici, kan sulandırıcı özellikler taşır. Bu bileşikleri sayesinde gilaburu bitkisi,
Gilaburu bitkisinin iltihap kurutucu ve antioksidan özelliği vücudun kontrol dışı savunma mekanizmasını engellemesine yardımcıdır. Ayrıca, mikrop öldürme kapasitesi sayesinde vücut reaksiyonunun daha fazla artmasına izin vermeyerek enfeksiyon düzeyini dengeler.
İnsan vücudu yüksek bir bağışıklık gösterdiğinde beyaz kan hücreleri arasında yer alan nötrofil gibi hücreler çok salgılanır. Bu durum oksidatif stresi beraberinde oluşturabilir. Her ne kadar glutatyon mekanizması serbest radikalleri ortamdan uzaklaştırarak oksidatif stresi azaltsa da yeterli gelmeyebilir. Bitkinin antioksidan potansiyelinin olması istenmeyen maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Kan şekerinin dengelenmesinde rol alan gilaburu, fazla salgılanan insülinin ayarlanmasına dolaylı etki eder. Böylece, fazla alınan besini vücutta yağ ya da karbonhidrat depolarına dönüştüren insülin hormonunun kilo yapma etkisi minimize edilmiş olur. Kan akımını ve metabolizmayı hızlandıran bitki, enerji potansiyelini de arttırmada yardımcıdır.
Gilaburu bitkisinin yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliklerinin olması sinir sistemi sağlığının korunmasını destekler. Hem sempatik hem de parasempatik sinir sistemini desteklemesi stres faktörünün neden olduğu zararın da onarılmasına yardımcı olur. Ayrıca, insomnia olarak bilinen uykusuzluk probleminin de giderilmesine destek olarak uyku düzeninin normale dönmesinde etkilidir.
C vitamini ve flavanoid içeriği yanı sıra, anti bakteriyel ve iltihap kurutucu özelliği bulunan ve bağışıklık sistemine destek olan gilaburunun diğer faydaları da şunlar:
Gilaburu, ülseratif kolit, pankreatit gibi rahatsızlıklarda yara iyileşme sürecine katkı sağlar.
Böbrek taşı oluşumunu azaltmaya yardımcıdır.
Yüksek tansiyonu dengelemeye yardımcıdır.
Rahim kaslarını gevşetir, adet sancısı ağrılarının azalmasına yardımcı olur.
Ödem ve şişkinliği azaltır.
Cilt tabakalarını arındırır ve anti-aging etkisi yapar.
Kanser karşıtı özelliği ile hücre farklılaşmamasının önüne geçilmesine yardımcı olarak bazı kanser türlerine karşı destekleyicidir.
Peki gilaburunun zararları var mıdır?
Fazla tüketildiğinde pH değerinin 4 civarında olmasından ötürü başta mide olmak üzere sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir. Kusma, bulantı ve mide rahatsızlığı oluşturması durumunda bitkiye ara verilmesi tavsiye edilir. Bağırsak hareketlerini de hızlandırabilir.
Takviye edici gıda üretiminde meyve kısmının ekstresi çıkarılır. Bitkinin ekstrakt formu yapılan bilimsel çalışmalarda günlük 1000 mg'a kadar çıktığı gözlemlenmektedir. Gilaburu suyunun tüketiminde ise günde en fazla 1 litre ya da en fazla 4 bardak şeklinde tüketimi önerilir.
|
|
Gilaburu Suyu Tarifleri Şifalı Bitkiler
|
|