Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı
2 Adet Yumurta
1 Çay Bardağı Yoğurt
1 Çay Bardağı Sıvıyağ
Yarım Çay Kaşığı Tuz
1 Su Bardağı Buğday nişastası
Aldığı Kadar Un
1 Su Bardağı İri dövülmüş ceviz
1 Paket Kabartma tozu
2 Büyük Kepçe Tereyağı
Şerbeti İçin:
3 Su Bardağı Şeker
2,5 Su Bardağı Su
½ Adet Limon
Hamur malzemelerinin hepsi derin bir kapta (sırası ile yumurta, yoğurt, sıvıyağ, tuz, kabartma tozu) karıştırılır.
Karışımın içine nişasta ve aldığı kadar un, kabartma tozu karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir.
Hamur yarım saat dinlendirilir. Düz bir zemin üzerinde küçük olarak yapılan pözüler biraz un biraz nişasta karıştırılmış olarak oklava ile ince açılır.
İnce ince açılan yufkalar temiz bir bezin üzerine yayılır ve kurumaya bırakılır.
Pözüler açılıp kuruduğunda yufkalar el ile didiklenerek minik parçalar haline getirilerek yuvarlak bir tepsiye konulur.
Yufkalar arasına ceviz konulur.
Üzerine eritilmiş tereyağ sıcakken dökülür ve 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Şerbet, malzemesine uygun 20 dakika kaynatılır.
Tatlı ılık, şerbet soğukken dökülür ve tepsi kapatılır.
İki saate yakın şerbetinin çekmesi beklenir.
Not: Taşköprüde düğün söz konusu olduğunda mahalleli komşular arasında imece usulü düğün yemekleri hazırlanırdı. Düğün sahibi komşularına yemek hazırlarken baklava hamurundan arta kalanları hemen tepsiye dizer ve pişirerek "Gıvrım" adını verdikleri tatlıyı yemek ardından ikram ederdi.
|