|
Gnocchi |
|
balaban
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.03.2009
Mesajlar: 54 Şehir: Amasya |
Kısa URL: https://ml.md/lc34798
Gönderme Tarihi: 25.Mar.2009
2,420 defa indirildi / yazdırıldı
|
200 gram sarı patates
250 gram un (5 kahve fincanı)
2 yumurta
Tuz
Salçası:
350 gram sığır eti
40 gram havuç (1 küçük)
500 gram domates (3 büyük) ya da 150 gram tuzsuz domates salçası
4 bardak su ya da et suyu
1/4 demet maydanoz
Tuz
Nane
Karabiber
Üzeri için:
80 gram tereyağı ya da margarin (4 kahve fincanı)
100 gram rende gravyer peyniri (4 kahve fincanı)
Salça bölümünde gösterilen malzeme haşlanarak özsu salçası yaparak bir tarafa bırakmalıdır.
Salça pişmeye yüz tutunca, bir tencereye; yıkanmış üstünü kaplayabilecek kadar su katarak, iyice pişinceye kadar aşağı yukarı 25 dakika haşlanmış kabukları soyulmuş, ılık olarak et makinesinden geçirerek püre haline getirilmiş 100 gram sarı patates, 250 gram has un 2 adet yumurta ile yarım silme çorba kaşığı da tuz koyarak, yuğurmalı, bunları, hafif ele yapışır yumuşaklıkta bir hamur haline getirmelidir.
Sonra, elde edilen bu hamuru, on eşit parçaya ayırdıktan sonra sıra ile her parçayı üstü unlanmış hamur tahtasına alarak, iki elle üstlerine hafifçe bastırarak yuvarlayarak, her parça hamuru ince parmak kalınlığında küçük parçalara kesmeli, sonra da kesilen parçaları unlanmış tepsiye almak, diğerlerini açarak ve keserek bütün hamurları böylece küçük parçalara kesmelidir.
Hamurlar kesilmekte iken bir tencereye 12 bardak su ile 2 silme çorba kaşığı tuz koyarak kaynamaya bırakmalı, kaynayınca suya; keserek hazırlamış olduğumuz küçük hamurlan koyarak, hamurların hepsi iyice suyun üstüne çıkıncaya kadar aşağı yukan 8 - 10 dakika haşlamah ve kevgirden geçirmeli, iyice sularını süzdükten sonra 4 çorba kaşığı tereyağı, ya da margarin ile hazırlayarak bir tarafa bırakmış olduğumuz salçayı sıcak olarak koyarak, iyice bir karıştırmalı ve yanında 4 kahve fincanı rende gravyer peyniri olduğu halde servis yapmalıdır.
Not: İtalyanca Gnocchi; Niyokki diye okunur. Besleyici olduğu kadar özellikle kilo almak isteyenlere önerilir.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 10.05.2024
|
Gnocchi |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc39354
Gönderme Tarihi: 13.Ağu.2009
2,679 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.lezzetsirri.com
Domates Soslu Patates
3 orta boy patates
1 çorba kaşığı un
1/2 tatlı kaşığı küçük hindistancevizi rendesi
karabiber
tuz
sos için;
4 domates
1 havuç
1 baş soğan
1/2 su bardağı kaşar peyniri rendesi
1 defne yaprağı
1/2 tadı kaşığı toz kırmızı biber
1 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı karabiber
tuz
Patatesleri haşlamaya koyun ve onlar haşlanırken sosunuzu yapın. Domateslerin kabuklarını soyarak ince ince doğrayın. Soğanı kıyın. Havucu soyup ikiye bölün. Derin bir tencereye zeytinyağını, doğranmış domatesleri, kıyılmış soğanları ve havuçları koyun. Biraz karıştırarak kavurun. Daha sonra kırmızı biberini ekleyin, defne yaprağını içine atın ve kısık ateşte 25 dakika kadar hafif hafif kaynamaya bırakın.
İyice haşlanmış patatesleri ocaktan alın. Soğuduktan sonra rendenin kalın tarafı ile rendeleyin. Derin bir kaba küçük hindistancevizini rendeleyin, unu ilave edin, karabiber ve tuz koyup haşlanmış patatesleri üstüne ilave edin. Hepsini birlikte iyice yoğurun. Hamurun çok elastiki olması gerekir.
Daha sonra hamurdan iri parçalar koparıp elinizle yuvarlayarak uzun kalın bir oklava şekline getirin Tezgaha biraz un serpin ve patates hamurunuzu biraz da unda yuvarlayarak iyice una bulayın. Böylece hamurunuz hem yapışmaz hem de pişerken dağılmaz. Hazırladığınız bagetleri hemen hemen 2 cm. kalınlığında parçalar halinde kesin. Kestiğiniz parçaları elinizle çatalın dişleri üzerinden hafifçe bastırarak yuvarlayarak şekil verin.
Büyük bir tencerede suyu kaynatın. İçine biraz tuz atın. Patates bagetlerini hızlı kaynayan suya atarak 1-2 dakika haşlayın ve bir kevgirle servis tabağına alın.
Domates sosunun içinden havuçları çıkarın, sosu patateslerin üzerine kaşıkla dökün. Rendelediğiniz kaşar peynirini serperek sıcak sıcak servis yapın.
|
Gnocci |
|
otorite
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.09.2011
Mesajlar: 44 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc68006
Gönderme Tarihi: 16.Eyl.2011
2,157 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çay kaşığı tuz
yarım çay kaşığı karabiber
1 çimdik hindistancevizi
25 gr margarin
2 yumurta
175 gr rendelenmiş kaşar ve gravyer peyniri
1/2 su bardağıından bir parmak fazla irmik
500 gr süt
25 cm. genişliğindeki bir kek kalıbını yağlayın. Sütü derince bir tencerede kaynatın. Sonra irmiği karıştırarak süte katın, koyulaşıncaya kadar pişirin. ( İrmiğin üstünde bir kaşık batmadan durabilmelidir ) Tencereyi ateşten indirin ve içine tuzu, biberi, hindistancevizini ve rendelenmiş peynirin yarısını yumurtaya katarak iyice karıştırın. Karışımı yağlamış olduğunuz kalıba serin ve iyice soğuması için sabaha kadar bekletin. Ertesi gün soğuyup sertleşmiş olan gnokçiyi 3 cm.''lik kareler halinde kesin. Kesilmiş dilimleri ateşe dayanıklı bir tabağa yerleştirin. Geri kalan rendelenmiş peyniri üzerine serpiştirin ve her karenin üzerine bir çimdik yağ koyun. Sonra fazla sıcak olmayan bir fırında gnokçinin üstü nar gibi oluncaya kadar kızartın ve sıcak servis yapın.
Fotoğraf "kadın hatun" tarafından gönderildi. 01.07.2019
|
Gnocci |
|
aşçıbaşı fikret
Aşçıbaşı
Kayıt: 21.03.2017
Mesajlar: 26 Şehir: Gaziantep |
Kısa URL: https://ml.md/lc123965
Gönderme Tarihi: 21.Mar.2017
1,034 defa indirildi / yazdırıldı
|
www.miele.com.tr
250 ml Süt
250 ml Su
1/2 çay kaşığı Tuz
250 gr. sert Buğday taneleri
2 Yumurta sarısı
20 gr. Tereyağı
100 gr. Emmentaler veya Gouda, rendelenmiş
Süt, su, tuz ve irmiği bir kaba koyun ve karıştırın. Üstü kapalı olarak 850 Watt gücünde yaklaşık 6 dakika ve sonra 150 Watt gücünde yaklaşık 10 dakika kabarmaya bırakın.
Yumurta sarıları çırpın. Kaynar suya batırılmış iki yemek kaşığı ile hamurdan parçalar kopartın. Bu küçük hamurları düz ve yağlanmış bir sufle kalıbına yan yana dizin.
Peynir serpin, tereyağı parçacıklarını yerleştirin ve üstü açık olarak önceden ısıtılmış grilde yaklaşık 10 dakika altın sarısı rengini alıncaya kadar üstünü kızartın.
|
Gnocchi |
|
erguvann
Aşçıbaşı
Kayıt: 03.08.2017
Mesajlar: 24 Şehir: Şanlıurfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc127272
Gönderme Tarihi: 04.Ağu.2017
842 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.elele.com.tr
Malzemeler
500 g patates
200 g un
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
Sosu için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kırmızı soğan
1 diş sarımsak
2 domates
1 çay kaşığı kekik
1 limonun kabuğu
1 tutam toz şeker
Tuz
Karabiber
200 g ıspanak
125 g mozarella peyniri
Patatesleri bol suda haşlayın, kabuklarını soyun ve pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar ezin. Patateslerin ortasına bir çukur açın ve üzerine çok az un serpiştirin. Yumurta, tuz ve kalan unu ilave ederek kenarlarından ortaya doğru bir spatula yardımıyla karıştırın. Tüm malzeme iyice özdeşleşmeye başlayınca 4-5 dakika kadar elinizle yoğurun. Hamuru 2 bezeye ayırın. İlk bezeyi 2 cm kalınlığında rulo yaparak açın. Bir bıçak yardımıyla 2 cm genişliğinde parçalar kesin. İkinci beze içinde aynı işlemi tekrarlayın. Gnocchileri 2 litre kaynar suda haşlayıp geniş bir fırın kabına alın. Sosu için yemeklik doğradığınız kırmızı soğanı zeytinyağında 5 dakika kadar soteleyin. Ezdiğiniz sarımsak, küp doğradığınız domates, kekik, rendelenmiş limon kabuğu, toz şeker, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Domatesler yumuşamaya başlayınca ince doğradığınız ıspanağı ilave edip 1-2 dakika daha pişirip ocaktan alın. Sosu fırın kabına aldığınız gnocchilerin üzerine dökün ve ezmeden hafif karıştırın. Küçük doğradığınız mozarella peynirini üzerine serpip önceden ısıtılmış 200 derece fırında, mozarella peyniri eriyip üzeri kızarana kadar 10-15 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
|
Gnocchi |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc151948
Gönderme Tarihi: 27.Tem.2020
485 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 adet domates
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
3 yaprak fesleğen
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Makarna hamuru için:
5 adet patates
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı toz parmesan peyniri
1 su bardağı irmik unu
1 çay kaşığı tuz
1 tutam muskat cevizi
Patatesleri bol suda güzelce yıkayın.
Yıkadığınız kabuklu patatesleri haşlayın.
Haşlandıktan sonra kabuğunu soyun ve püre haline getirin.
Patateslere; yumurta, toz parmesan peyniri, irmik unu, tuz, tane karabiber ve rendelenmiş muskat cevizi ekleyin.
Tüm malzemeyi yoğurarak poğaça hamuru yumuşaklığında bir hamur elde edin.
Mutfak tezgahını hafifçe unlayın.
Hazırladığınız hamuru açtıktan sonra ince şeritler halinde kesin.
Kestiğiniz şeritlerden küp şeklinde küçük dilimler çıkartın.
Hafif bir şekilde unlayıp çatalın arka yüzeyinde döndürerek şekil verin.
Ardından domates sosu hazırlamak için; kabuğunu soyduğunuz domates, havuç ve kuru soğanı küçük parçalar halinde doğrayın.
Fesleğen yaprakları, tuz, taze çekilmiş tane karabiber kattığınız domates sosunu mutfak robotunda püre haline gelene kadar çektirin.
Hazırladığınız domates sos karışımını, kısık ateşte koyu bir kıvam alana kadar kaynatın.
Patates hamurundan hazırladığınız makarnaları, derin bir tencerede bulunan kaynar suda 8 dakika kadar haşlayın.
Suyunu süzdürdüğünüz haşlanmış patates makarnalarını, kaynamakta olan sos tenceresine alın.
Sosuyla özdeşleştikten sonra servis edebilirsiniz.
|
Gnocchi |
|
Pastacıı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 39 Şehir: Hakkari |
Kısa URL: https://ml.md/lc152069
Gönderme Tarihi: 02.Ağu.2020
637 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet patates
1 yumurta
Yaklaşık 2 su bardağı un (kıvamına göre bakmanız gerekecek)
Sosu için:
Yaz domatesleri rendesi
Zeytinyağı
Sarımsak
Fesleğen
Tuz
Karabiber
Patatesleri haşlayın sıcak haldeyken kabuklarını soyup ezin.
Un ve yumurtayı ekleyerek hamur kıvamına gelene dek yoğurun.
2şer cm'lik parçalar keserek çatal ya da benzeri aparatla şekil verin. (şekil vermek sosu üzerinde daha çok tutmasına yardımcı olur)
Şekil verdiğiniz minik gnocchi'leri kaynar suya atarak su yüzeyine çakana dek haşlayın.
Bu sos malzemelerini bir sos tavasında karıştırarak pişirin.
Su yüzeyine çıktıktan hemen sonra gnocchi'leri süzüp sos içine alın.
Parmesan, kaşar, fesleğen ilave ederek bu lezzeti taçlandırın ve yaklaşık beş dakika fırında pişirin. Daha sonra servis tabağına alın.
|
Gnocchi |
|
Denememe
Aşçıbaşı
Kayıt: 10.08.2020
Mesajlar: 21 Şehir: Etimesgut |
Kısa URL: https://ml.md/lc153044
Gönderme Tarihi: 15.Eyl.2020
477 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://acunn.com
Makarna hamuru için:
5 adet orta boy patates (toplamda yaklaşık 1 kilogram)
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı toz parmesan peyniri
1 su bardağı semolina (irmik unu)
1 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
1/5 çay kaşığı rendelenmiş muskat cevizi
Domates sosu için:
5 adet orta boy domates
1 adet büyük boy kuru soğan
1 adet küçük boy havuç
3 yaprak fesleğen
1 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
1 dal ada çayı
6 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzeri için:
1 su bardağı rendelenmiş tulum peyniri
Bol suda yıkadığınız kabuklu patatesleri üzerlerini geçecek kadar su ilavesiyle orta ateşte yumuşayana kadar haşlayın.
Kabuğunu soyup püre haline getirdiğiniz patateslere; yumurta, toz parmesan peyniri, irmik unu, tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve rendelenmiş muskat cevizi ekleyin.
Tüm malzemeyi yoğurarak poğaça hamuru yumuşaklığında bir hamur elde edin.
Mutfak tezgahını hafifçe unlayın. Hazırladığımız hamuru yarım cm. kalınlığında açtıktan sonra ince şeritler halinde kesin. Hazırladığınız şeritlerden küp şeklinde dilimler çıkartın. Çok büyük olmamalarına dikkat edin.
Hafif bir şekilde unlayıp çatalın arka yüzeyinde döndürerek şekil verin. sonra temiz bir bez serilmiş tepsi üzerine birbirine yapışmayacak şekilde dizin.
Domates sosu hazırlamak için; kabuğunu soyduğunuz domates, havuç ve kuru soğanı küçük parçalar halinde doğrayın.
Fesleğen yaprakları, tuz, taze çekilmiş tane karabiber kattığınız domates sosunu mutfak robotunda püre haline gelene kadar çektirin.
Zeytinyağını bir sos tavasında kızdırın. Ada çayını katıp aromasını yağa verdikten sonra alın. Hazırladığınız püre domates sos karışımını, kısık ateşte koyu bir kıvam alana kadar kaynatın.
Patates hamurundan hazırladığınız mantıları, derin bir tencerede bulunan kaynar suda bir kaç partide tek tek atın. 6-8 dakika kadar haşlayın.
Suyunu süzdürdüğünüz haşlanmış patates makarnalarını, kaynamakta olan sos tenceresine alın.
Sosuyla özleşen gnocchileri servis tabaklarına paylaştırın. Rendelenmiş tulum peyniri ilavesiyle bekletmeden servis edin.
Not: Patates mantılarını ev yapımı domates sosuyla birlikte fırınlayarak da servis edebilirsiniz.
|
Gnocchi (Niyokki) Tarifi |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159506
Gönderme Tarihi: 18.Ağu.2021
248 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet iri patates
1 yumurtanın sarısı
1 buçuk su bardağı un
Domatesli sos için;
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
3-4 adet orta boy domates
5-6 diş sarımsak
3 yaprak taze fesleğen
Bir tutam tuz
Yarım çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Servis için;
İzmir tulumu, parmesan peyniri ya da eski kaşar peyniri
İlk olarak patatesleri kabukları ile birlikte bol tuzlu suda haşlayın.
Soyup rendeledikten sonra patateslerin soğumasını bekleyin ve un serptiğiniz tezgaha yayın.
Patateslerin üzerine iyice çırpılmış yumurta sarısını ilave edin.
Ardından önce azar azar unu ekleyin. (ele yapışmayan bir kıvam aldığında unun hepsini kullanmayabilirsiniz)
Bütün malzemeyi tezgah üzerinde bir çatal ya da hamur spatulası yardımıyla karıştırın ve kıvam alana kadar yoğurun.
Hamur hazır olduğunda çok az unladığınız tezgahta merdane ile yaklaşık yarım santim kalınlıkta olacak şekilde açın.
Hamuru pizza bıçağı ile önce uzunlamasına şeritler halinde kesin.
Kestiğiniz şeritleri şekil vermek için 1-1,5 santim parçalar halinde tekrar kesin.
Ardından her bir parçayı parmaklarınızı yapışmaması için unlayarak çatalın üzerinde yuvarlayarak şekil verin.
Hazır olduğunda bir tepsiye serdiğiniz temiz mutfak bezinin üzerine alın ve serin bir yerde bekletin.
Pişirmek için büyük bir tencereye bolca su koyun. Su kaynadıktan sonra tuzunu ekleyin ve hazırladığınız makarnaları yapışmamaları tek tek içine atın, karıştırın ve kapağı açık olarak pişmeye bırakın.
Suyun üzerine çıktıklarında bekletmeden alın ve hazırladığınız sosa ekleyin.
Domatesli sosu için; öncelikle domatesleri rondodan geçirin.
İyice ısıttığınız tavaya zeytinyağı koyun ve kabuklarını soyup irice doğradığınız sarımsakları ekleyin.
Sarımsaklar kokusunu verdikten sonra domatesi ekleyin ve beş dakika kadar pişirin.
Lezzetlendirmek için tuz ve karabiberini ilave edin.
Sos hazır olunca pişen gnocchi (niyokki) makarnaları delikli bir kepçe ile alıp sosa ekleyin içine bir miktarda pişirdiğiniz sudan ilave ederek birlikte bir taşım daha pişirin.
Ateşten aldıktan sonra taze fesleğen yapraklarını ekleyin.
Üzerine bolca peynir ve taze fesleğen yaprağı ilavesiyle sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun…
Niyokki (gnocchi) yapmanın püf noktaları
Gnocchilerin üzerinin tırtıklı olması sosunu güzel çekmesi için gereklidir. Bunun için gnocchi şekil verme tahtası temin edebilir ya da tahta tırtıklı bir aparat kullanabilirsiniz.
Gnocchiye şekil verirken biraz aparatı, biraz da parmaklarınızı unlayarak makarnayı hızlıca hazırlarsanız yapışmayı önleyecektir.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 21.10.2022
|
Gnocchi |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc168171
Gönderme Tarihi: 27.Ekm.2022
235 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
250 gr haşlanmış patates
100 gr beyaz un
50 gr irmik unu
1 adet yumurta sarısı
Hindistancevizi
Tuz
Karabiber
Muskat
Domates sosu için:
10 ml zeytinyağı
2 diş sarımsak
300 gr taze domates
100 gr mozarella
20 gr rendelenmiş parmesan
Tuz
Karabiber
Fesleğen yaprakları
Haşlanmış patatesler ezilir ve tüm malzemeler içine katılarak sert bir hamur elde edilir. Hamurdan uzun bir silindir yapılır, küçük parçalar halinde kesilir ve çatal ile üzerlerine şekil verilir. Tuzlu suda haşlandıktan sonra buzlu suda soğumaya bırakılır.
Ayrı bir tencerede sarımsaklar yağda sotelenir, küçük parçalara doğranmış domates, fesleğen, tuz ve karabiber eklenerek yaklaşık 20 dakika pişirilir. Mozarella küçük küpler halinde kesilir. Gnocchi kaynayan tuzlu suda haşlanır, sosla karıştırdıktan sonra parmesan eklenir. Son dokunuş olarak taze fesleğen eklenerek ile servis edilir.
|
Gnocchi |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc170965
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2023
164 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://cook.com.tr
Patates 8 Adet
Yumurta 2 Adet
Un 2 Su Bardağı
Sofra Tuzu 1 Tatlı Kaşığı
Domates 2 Adet
Domates Salçası 2 Yemek Kaşığı
Un 1 Yemek Kaşığı
Tereyağı 1 Yemek Kaşığı
Su 2 Su Bardağı
Karabiber 1 Çay Kaşığı
Sofra Tuzu 1 Çay Kaşığı
Feslegen 1 Çorba Kaşığı
Parmesan Peyniri 2 Yemek Kaşığı
Karabiber 1 Çay Kaşığı
Patatesleri haşlayın, kabuklarını soyup tuz ilavesiyle çatal ya da el blender yardımıyla pürüzsüz hale gelene kadar ezin. Biraz ılıması için bekletin.
Yumurtaları ekleyip çatalla iyice karıştırdıktan sonra azar azar unu ilave etmeye başlayın. Elinize yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun.Hamuru 10-15 dakika kadar dinlendirin. Tezgahı unlayıp hamuru parmak kalınlığında rulolar halinde parçalara ayırın. Her bir ruloyu bıçakla 3 cm. kadar kalınlıkta kesip elinizle hafifçe yuvarladıktan sonra her birinin üzerine kaşığın yan tarafıyla ya da çatalla bastırarak iz çıkartın. Sosu hazırlarken birbirlerine yapışmamaları için bir kaba alın ve üzerlerine biraz un serpin.
Sosu hazırlamak için, sos tenceresinde tereyağını eritip unu kavurun. Domates salçası ve kabukları soyulup küp kesilmiş domatesleri ilave edip kavurmaya devam edin. Yavaş yavaş suyu ilave edip koyulaşana kadar kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. En son tuz, karabiber ve fesleğen ilave edip karıştırın.
Bundan sonrası çok basit, geniş bir tencerede tuzlu su kaynatıp gnocchilerinizin fazla unlarını silkeledikten sonra kaynar suda yaklaşık 3 dakika kadar haşlayın. (Suyun üzerinde yüzmeye başladıklarında hazırlar demektir.)
|
Gnocchi |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc175134
Gönderme Tarihi: 19.Kas.2023
210 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kilo orta boy patates (kabuklu)
125 gram un
50 gram parmesan peyniri rendesi (isteğe bağlı)
1/2 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı karabiber
450 gram küp domates
100 gram doğranmış soğan
4 diş doğranmış sarımsak
1/4 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı karabiber
1/4 çay kaşığı kuru fesleğen
1/4 çay kaşığı kuru kekik
1/4 çay kaşığı kuru tatlı biberiye
50 gram doğranmış maydanoz
Patatesleri kabuklarını soymadan bol su ile kaynatın. Patatesler yumuşayınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Soğuyan patatesleri ezin ve bir kaseye alın.
Un, parmesan peyniri rendesi, tuz, karabiber ve fesleğen, kekik, tatlı biberiye ve maydanoz ekleyin ve iyice karıştırın.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve parmaklarınızla yuvarlayın.
Geniş bir tencereye bol su kaynatın. Kaynayan suya gnocchileri ekleyin ve 2-3 dakika kadar pişirin.
Gnocchiler piştikten sonra süzün ve bir kenara alın.
Domates sosu için, bir tencerede soğan ve sarımsağı yumuşayana kadar kavurun.
Küp domatesleri, tuz, karabiber, fesleğen, kekik, tatlı biberiye ve maydanoz ekleyin.
Sosu kaynatın ve ardından kısık ateşte 15-20 dakika kadar pişirin.
Piştikten sonra gnocchileri sosa ekleyin ve karıştırın.
Not: Patatesleri kabuklarını soymadan kaynatın. Bu, patateslerin daha fazla nişasta içermesine yardımcı olacaktır. Hamuru iyice yoğurun. Bu, gnocchilerin daha yumuşak ve dokulu olmasını sağlayacaktır. Gnocchileri pişirmeden önce unlayın. Bu, gnocchilerin birbirine yapışmasını engelleyecektir. Gnocchileri çok fazla pişirmeyin. Gnocchiler pişirildiğinde yumuşak olmalı, ancak ezilmiş olmamalıdır. Gnocchileri istediğiniz sosla servis edin. Domates sosu, pesto sosu veya peynir sosu ile servis edebilirsiniz.
|
Gnocchi |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178490
Gönderme Tarihi: 06.Tem.2024
85 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg patates
1 yumurta
1 su bardağı un (daha fazlasına gerek olabilir)
Tuz
Karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak (ince doğranmış)
4 adet olgun domates (kabukları soyulmuş ve doğranmış) veya 1 kutu doğranmış domates konservesi
1 tatlı kaşığı şeker (isteğe bağlı, domateslerin asitliğini dengelemek için)
Tuz
Karabiber
1 avuç taze fesleğen yaprağı (ince doğranmış)
Rendelenmiş parmesan peyniri (isteğe bağlı, servis için)
Patatesleri yıkayın ve kabuklarıyla birlikte büyük bir tencereye koyun. Üzerini geçecek kadar su ekleyin ve haşlayın.
Patatesler yumuşayana kadar haşlayın (yaklaşık 20-30 dakika).
Haşlanan patatesleri süzün ve biraz soğumalarını bekleyin.
Patateslerin kabuklarını soyun ve bir patates ezici veya çatal ile pürüzsüz hale gelene kadar ezin.
Ezilmiş patatesleri geniş bir kaseye alın ve üzerine un, yumurta, tuz ve karabiber ekleyin.
Tüm malzemeleri iyice karıştırın ve yumuşak, hafif yapışkan bir hamur elde edene kadar yoğurun. Gerekirse biraz daha un ekleyebilirsiniz, ancak hamurun çok sert olmaması önemlidir.
Hamuru unlanmış bir yüzeye alın ve küçük parçalar koparıp uzun, ince rulolar yapın (yaklaşık 2 cm çapında).
Bu ruloları yaklaşık 2 cm genişliğinde parçalara kesin.
Kesilmiş parçaları çatalın arka tarafıyla hafifçe bastırarak şekillendirin, böylece üzerlerinde küçük çizgiler oluşur. Bu adım, sosun gnocchiye daha iyi yapışmasını sağlar.
Gnocchileri dikkatlice kaynar suya atın. Gnocchiler suyun yüzeyine çıktığında pişmiş demektir (yaklaşık 2-3 dakika).
Bir tavada zeytinyağını ısıtın ve ince doğranmış sarımsakları ekleyin. Sarımsakları altın rengi olana kadar soteleyin.
Doğranmış domatesleri ekleyin ve orta ateşte pişirin. Domatesler yumuşayıp sos kıvamına gelene kadar pişirmeye devam edin (yaklaşık 10-15 dakika).
Sosun asitliğini dengelemek için şeker ekleyin.
Tuz ve karabiber ile tatlandırın. Ocaktan almadan hemen önce ince doğranmış fesleğen yapraklarını ekleyin ve karıştırın.
Pişen gnocchileri delikli bir kepçe ile sudan alın ve domatesli sosun olduğu tavaya ekleyin. Nazikçe karıştırarak gnocchilerin sosla iyice kaplanmasını sağlayın.
Gnocchileri servis tabaklarına paylaştırın. Üzerine rendelenmiş parmesan peyniri serpin (isteğe bağlı). Taze fesleğen yaprakları ile süsleyin.
Not: Gnocchi'nin kökeni Romalılar dönemine kadar uzanır. Romalılar, bugünkü gnocchiye benzer yiyecekler yaparlardı ancak bu yiyecekler un ve suyla yapılırdı.Gnocchi'nin bugünkü hali, patatesin Avrupa'ya getirilmesinden sonra, 16. yüzyılın sonlarında ortaya çıkmıştır. Patatesin Avrupa mutfağına girişiyle birlikte gnocchi de patates bazlı bir yiyecek haline gelmiştir.
|
Gnocchi |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178915
Gönderme Tarihi: 05.Ağu.2024
92 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
1 kg patates (tercihen nişasta oranı yüksek olanlar)
1 su bardağı un (gerektikçe ekleyin)
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Sos İçin (Domates Sosu Önerisi):
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak (ince doğranmış)
1 adet soğan (ince doğranmış)
4 adet olgun domates (rendelenmiş)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı şeker
Taze fesleğen yaprakları (süslemek için)
Rendelenmiş Parmesan peyniri (servis için)
Patatesleri kabukları ile birlikte haşlayın. Haşlandıktan sonra suyunu süzün ve kabuklarını soyun.
Sıcakken patatesleri ezerek pürüzsüz bir püre haline getirin. Patateslerin iyice soğumasını bekleyin.
Soğuyan patates püresine unu, tuzu ve yumurtayı ekleyin. Hamur ele yapışmayacak, ancak çok sert olmayacak şekilde yoğurun. Gerekirse un miktarını artırabilirsiniz.
Hamuru tezgaha alarak birkaç parçaya bölün. Her bir parçayı unlanmış tezgahta uzun ince rulolar haline getirin.
Ruloları yaklaşık 2 cm uzunluğunda küçük parçalara kesin. Her bir parçayı çatalla hafifçe bastırarak klasik gnocchi şekli verin.
Şekillendirdiğiniz gnocchileri unlanmış bir tepsiye dizin ve biraz dinlendirin.
Büyük bir tencerede bol tuzlu su kaynatın. Gnocchileri kaynar suya atın ve suyun yüzeyine çıkana kadar pişirin. Yüzeye çıkan gnocchileri kevgirle alarak süzün.
Zeytinyağını bir tavada ısıtın. Sarımsak ve soğanı ekleyerek pembeleşene kadar kavurun.
Rendelenmiş domatesleri ve domates salçasını ekleyin. Tuz, karabiber ve şekeri ekleyerek karıştırın.
Sosu kısık ateşte 10-15 dakika pişirin. Pişen sosu gnocchi ile karıştırarak harmanlayın.
Gnocchiyi tabaklara alın. Üzerine taze fesleğen yaprakları ve rendelenmiş Parmesan peyniri serpin. Sıcak olarak servis yapın.
|
|