Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Akdeniz Yemekleri > Golifa (Kıbrıs) (2 adet - 146,385 defa bakıldı)

Golifa (Kıbrıs)


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Marmara Yemekleri
Ege Yemekleri
Akdeniz Yemekleri
Adana Yemekleri
Antalya Yemekleri
Burdur Yemekleri
Hatay Yemekleri
Isparta Yemekleri
Kahramanmaraş Yemekleri
Kıbrıs Yemekleri
Mersin Yemekleri
Osmaniye Yemekleri
İç Anadolu Yemekleri
Karadeniz Yemekleri
Doğu Anadolu Yemekleri
Güneydoğu Anadolu Yemekleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Golifa (Kıbrıs)

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc38465
Gönderme Tarihi: 25.Tem.2009
5,364 defa indirildi / yazdırıldı




1/2 kilo haslanmis bugday
250 gr. kadar suda bekletilip kabuklari soyulmus badem
3-4 adet nar
250 gr. kadar kuru üzüm
1 fincan agartilmis susam
1-2 yemek kasigi kadar tane anason.

Buğdaylar haşlanır, bademler ılık suda bekletilerek kabuğu soyulur.Sana yağı eritilir.Daha sonra bütün malzemeler ; badem,anason,kuru üzüm,yağ ve susam haşlanmış buğdayın içine karıştırılır.En üstüne nar eklenir

Not: İstege göre icine daha fazla nar veya badem konulabilir.



Golifa (Kıbrıs)

Göksen
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647
Şehir: Adana
Kısa URL: https://ml.md/lc106293
Gönderme Tarihi: 28.Mar.2015
2,661 defa indirildi / yazdırıldı




KKTC'de İmgesel Yemekler
Doğu Akdeniz Üniversitesi


Nar
Buğday
Badem
Kara cucco (çörek otu)
Kuru üzüm
Susam

Golifa yemisinin hazırlanmasında öncelikle, buğday bir tencerede pisirilir. Buğdayın soğuması beklenirken, diğer taraftan bademler kabuklarından kolay soyulsun diye su içine konulur ve bir süre bekletilir. Aynı sekilde kuru üzümlerde su içerisinde bekletilerek yumusatılır. Nar soyularak tane tane haline getirilir. Suda bekletilen bademlerin kabukları yumusadığında soyulur. Soğuyan buğday da bir kaba konulur ve nar ile birlikte karıstırılır. Sonra ayıklanan bademler yatay biçimde ortasından ikiye bölünerek, nar ve buğdayın olduğu kabın içerisine konulur ve yumusayan kuru üzümler de üzerine eklenir. Son olarak da susam ve çörek otu ilave edilerek karıstırılır. Ardından küçük kaplara konularak, tatlı servise hazır hale gelir. Ayrıca golifa yemisinin içine koku vermesi için anason da katılabilir.

Not: Golifa kelimesi Rumca ve Türkçe dillerinin etkilesiminden doğan bir kelimedir. Buğdayın kaynamısına golifa denmektedir. Kara cucco yani çörek otu da, yine aynı etkilesim sonucu ortaya çıkan bir kelimedir.
Golifa, özellikle yılbası günlerinde bolluk ve bereket getireceği inancıyla yapılan bir yemiş türüdür. Yılbasında yapılan golifa yemisi, komsulara dağıtılmaktadır. Kaynak kisiden edinilen bilgilere göre, yılbası gecesi golifa malzemeleri konmadan önce dama atılır. Fakat ne amaçla atıldığı konusunda bilgi edinilememistir. Yeni diş çıkaran çocuğun disleri nar ve buğday gibi çoğalsın, büyüsün amacıyla golifa hazırlamak adeta gelenek haline gelmistir. Golifa, diş çıkaran çocuğun evinde yapılır ve o gün gelen tüm misafirlere ikram edilir.
Ayrıca golifa yemisinin hazırlanısının kolay olması sebebiyle, Kıbrıs ağzında “Golifa zannetding galiba”, yani “kolay sandın galiba” anlamında kalıplasarak kullanılan benzeri bir takım ifadelerle karsılasılabilir.
Kıbrıs mutfağında önemli bir yeri olan golifa yemisi, tadının güzel olmasından ziyade, kullanılan malzemeler açısından vitamin ve protein deposudur. Dçinde birçok hastalığa iyi gelecek minareler içermektedir. Yapıldıktan sonra bir iki gün içinde tüketilmesi gerekir. Aksi halde golifa yemisi bozulmaktadır.







Golifa (Kıbrıs) Tarifleri Akdeniz Yemekleri



(2 adet Golifa (Kıbrıs) 146,385 defa bakıldı)

1 2

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort