Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı
1/2 kg. Buğday unu
1 lt. Su
2 Baş Kuru soğan
5-6 Parça Kara lahana yaprağı
2 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Çay Bardağı Sıvı yağ
Bir teknede un, su ve tuz karıştırılır, kulak memesi kıvamında hamur elde edilir.
Üzeri kapakla kapatılır ve kalın battaniye ile örtülür.
Yarım saat kadar hamur dinlendirilir.
Karalahana yaprakları yıkanır, soğan ince ince kıyılır.
Bir tavaya yağ ve soğan konur. Çok hafif şekilde kızartılır.
Ardından hamura ilave edilir.
Hamur açılır ve lahana yaprağıyla sarılır.
Altı taş olacak şekilde, ateşin külünde bir yer aşılır ve o lahanaya sarılan hamur konur.
Hamura külün bulaşmaması gerekir.
Tekrardan lahananın üzeri sıcak kül ile kapatılır. 15-20 dakika kadar pişirilir.
Lahananın ucu açılarak gömecin pişip pişmediği kontrol edilir ve sonrasında tekrardan başka bir lahana yaprağıyla açılan kısım kapatılır.
Piştikten sonra sıcak tüketilir.
Not: Zamanında Şenpazardan Cideye yürüyerek giden erkeklerin hanımları gömeç yaparlarmış. Yola çıkan erkeğin sırt çantasına sıcak gömeç ve ayran koyarlarmış. Gömecin sıcaklığı erkeğin sırtına da vururmuş. Bol köpüklü ayranla tüketilmesi önerilir.
|