|
|
Gözleme Hakkında |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172358
Gönderme Tarihi: 30.May.2023
126 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gözleme, kökeni göçer Yörük kültürüne dayanan, Anadolu’nun her bölgesinde, özellikle köylerde çok yapılan, günümüzde kentlerde de çok sevilen, çay bahçelerinin vazgeçilmezi bir hamur işidir.
Gözleme yapmak için mutfak düzeni gerekmez. Tüm işlemler, mutfak tezgâhı olmaksızın yerde bağdaş kurarak yapılır. Hamuru açmak ve pişirmek için üç alet yeterlidir.
Hamuru açmak için kısa ayaklı yuvarlak bir hamur açma tahtası, uzun ve ince bir oklava ve pişirmek için dışbükey ince metal bir sac.
Açık havada ateş yakmak için çoğu kez doğadan kolaylıkla toplanan çalı çırpıdan yararlanılabildiği gibi, kapalı ortamda veya kentlerde bu iş için geliştirilmiş gazlı veya elektrikli aparatlar da kullanılabilir.
|
Gözleme Hakkında |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177503
Gönderme Tarihi: 27.Nis.2024
101 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gözleme ince olarak açılmış yufkanın çeşitli iç malzemelerle doldurulduktan sonra, sac üzerinde odun ateşinde pişirilmesiyle hazırlanan bir çeşit aperatif Türk böreğidir.
Son zamanlarda özellikle yazlık bölgelerde hem maliyet olarak ucuz olması hem de doyurucu ve lezzetli olması bakımından çokça tercih ediliyor.
Gözlemeyi her ne kadar sacda veya tavada kızartılan ve içine çeşitli malzemeler konulan, hamur işi olarak tanısak da, geçmişi 15. yüzyıla dayanıyor.
Saray mutfaklarında ve Anadolu mutfaklarında sıkça yapılan bir börek türü.
El açması yufkalara kıyma, mantar, ıspanak, peynir, közlenmiş patlıcan, ot kavurmaları, patates, pırasa, yumurta, turşu kavurması ve yöreye göre farklı malzemeler konularak kapatılan ve sacta arkalı önlü pişen hamur işlerinin başını çeken en popüler yiyeceklerden biridir. Eski yemek tarifleri incelendiğinde gözlemenin tarihinin Fatih Sultan Mehmet’e kadar uzandığı görülür. Bazı yörelerimizde saç böreği olarak da anılan gözleme özel günlerde birçok bölgemizde mutlaka olması gereken bir yiyecektir.
|
|
Gözleme Hakkında Tarifleri Diğer Konular
|
|