Öncelikle kalamarın iç organlarını çıkarmalısınız. Bunun için iç organları kuyruk yerinden çekip çıkarın. Deriyi de aynı şekilde uçtan tutup çekin. Orta kısımda bulunan kemiği de çıkardıktan sonra kalamarı bol suya tutun.
Kalamarın zar tabakasını almak için bıçağın tersi ile üstünden bir defa geçin.
Domatesleri ve biberleri doğrayın.
Sarımsakları doğrayın ve zeytinyağında soteleyin. Domates ve biberi de üstüne aktarıp sotelemeye devam edin.
İç harcı ocaktan alın. Tuzunu ekleyin. Bir süre sonra kaşar peynirini de ilave edin.
Harcı kalamarın içinde doldurun. Uç kısımlarını kürdanla kapatın. Dolmaları kızgın yağda dört-beş dakika kadar pişirin. Ardından güveç kabına aktarın.
Yeşil biberi, sarımsağı, kültür mantarını doğrayın. Soya sosu ve tereyağı ile karıştırıp, güveç kabına boşaltın.
Kalamar dolmasını fırında on beş dakika kadar pişirin.
Kısa URL: https://ml.md/lc167100
Gönderme Tarihi: 04.Eyl.2022
225 defa indirildi / yazdırıldı
1 adet küçük boy, körpe kalamar
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
1 adet küçük boy domates
2 adet orta boy sivri biber
1/4 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Güveç için:
1 adet büyük boy yeşilbiber
2 adet kültür mantarı
2 yemek kaşığı soya sosu
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tereyağı
Kalamarın iç organlarını kuyruk kısmından çekerek çıkartın. Uç kısmından tuttuğunuz kalamarın dış kısmındaki deriyi hızlı bir şekilde çekerek çıkartın.
Ortasında yer alan şeffaf kemiği tek parça halinde aldıktan sonra kalamarın iç ve dış kısmını bol suda yıkayın.
Derisini çıkardığınız bütün haldeki kalamarın üzerinde kalan zar tabakasını sıyırmak için bıçağın ters kısmıyla üzerinden bir kez geçin.
İçi dolduktan sonra ızgarada pişecek olan körpe kalamarı arzuya göre daha da yumuşaması için süt içerisinde bekletin.
İç harcını hazırlamak için; kabuğunu soyduğunuz domatesi küçük küpler halinde kesin. Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığınız sivri biberleri ince ince doğrayın.
Sarımsağı halka halka dilimleyin. Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Lezzetini vermesi için sarımsakları 1 dakika kadar soteleyin.
Sarımsakları 2 dakika kadar soteledikten sonra doğranmış sivri biber ve domatesleri katın. Tuzunu ekleyin.
Hazırladığınız iç harcı ocaktan alıp, kısa süre beklettikten sonra rendelenmiş kaşar peyniri ile harmanlayın.
Süt içinde yumuşayan temizlenmiş kalamarın iç kısmını hazırladığınız harç ile doldurun. Uç ve ağız kısmını birer kürdan yardımıyla kapatın. Kızdırılmış ızgara üzerinde 3-4 dakika kadar pişirdiğiniz kalamar dolmasını güveç kabına alın.
Lezzet vermesi için; ince ince doğranmış sarımsak, iri iri kesilmiş yeşilbiber, kültür mantarı, soya sosu ve tereyağı ilavesiyle önceden ısıtılmış 190 derece fırında 10 dakika kadar pişirin. Aralarda alt üst etmeyi ve kurumaması için sosundan üzerine gezdirmeyi unutmayın.