| 
 
 
 | 
Helvayı Sabuni | 
  | 
mutfaktabirimivar 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.01.2007 
Mesajlar: 293 Şehir: Ümitköy | 
Kısa URL: https://ml.md/lc11742 
Gönderme Tarihi: 04.Şub.2007 
2,898 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1+1/4 kilo süzme bal
 
600 gram nişasta
 
1 litre su
 
150 gram badem İçi
 
250 gram tuzsuz tereyağı
 
Yeteri kadar tarçın
 
 
600 gram nişastayı, 1 litre suda iyice karıştırıp koyu bir ayran kıvamına getirmeli. Süzme balı, helvahane denilen yuvarlak dipli yayvan tencereye koymalı ve hafif bir ateşte ısıtıp üzerine çıkan köpüğünü almalı. Bu İşlemden sonra koyu ayran kıvamına gelmiş nişastayı ve kabukları soyulup uzunlamasına ikiye bölünmüş badem İçlerini bala kattıktan sonra sağlam bir tahta kaşıkla çevire çevire pişirmeye başlamalı (Bu işi yaparken tencerenin kenarından kalınca bir bezle sıkı tutmak ve helvayı dayanıklı bir tahta kaşıkla çevirmek gerekir. Zira bu kadar koyu bir hamuru çevirmek kolay değildir). Helva İyice koyulaşıp da tencerenin dibine yapışmaya başlayınca, tereyağını küçük parçalar halinde tenceredekilere katmalı ve karıştırarak helvayı pişirmeye devam etmeli.
 
Helva, tereyağını tamamen içmişse ve artık tahta kaşığa yapışmıyorsa pişmiş demektir. Helvayı sıcak sıcak bir kayık tabağa almalı, burada soğuttuktan sonra üzerine tarçın serpmeli ve istenildiği biçimlerde keserek servis yapmalı.
 
 
 
 
Fotoğraf "perver" tarafından gönderildi. 19.11.2019
  
 | 
Helvay-i Sabuni | 
  | 
Cankat 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.04.2009 
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc35331 
Gönderme Tarihi: 11.Nis.2009 
2,919 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
THY Skylife
 
 
Malzemesi:
 
100 g (1 su bardağı) buğday nişastası
 
250 g tereyağı (erimiş)
 
500 g bal
 
500 g badem
 
2 bardak su
 
 
Hazırlanışı:
 
Bademleri sıcak suya koyun. Biraz bekletip kabuklarını soyun. Birkaç bademi süslemek için ayırın, kalanı iri parçalar haline getirerek ezin. Nişastayı bir kap suda karıştırın. Balı sulandırmadan benmari usulü ısıtarak eritin ve nişastanın içine katıp tümünü bir tencereye koyun. Çok kısık ateşte tahta kaşıkla devamlı karıştırarak pişirmeye başlayın. Macunlaşmaya başlayıp karıştırmak zorlaşınca, eritilen tereyağını azar azar ekleyip devamlı karıştırarak yedirin. Bademleri katıp 2-3 dakika daha karıştırın, helva sakız gibi olunca ateşi söndürün. Helvayı bir tabağa boşaltın. Soğuduktan sonra isteğe göre kesin, bademle süsleyin ve servis edin.
 
 
 ML® Güllabiye Helvası için tıklayın
 
  
 | 
Sabuni Helva | 
  | 
gezen 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 17.11.2016 
Mesajlar: 24 Şehir: Çorum | 
Kısa URL: https://ml.md/lc121061 
Gönderme Tarihi: 17.Kas.2016 
1,937 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Eyüp Sevinç
 
 
100 gr buğday nişastası
 
400 ml su
 
300 gr bal
 
300 gr çekilmiş badem
 
200 gr tereyağı
 
File badem
 
 
Nişastayı su ile eritin, temiz bir tencereye süzün. Balı hiç su katmadan bir kapta eritin ya da benmari usulü ısıtın. Nişastanın içine katıp tencereyi kısık ateşe oturtun. Çekilmiş badem içini ekleyin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak helvayı pişirin. Helva dibine yapışmaya başlayıp kavurması zorlaşınca biraz yağ ekleyip kavurmayı sürdürün. Kavurmak zorlaştıkça azar azar yağ ekletin. Helvayı bu biçimde toplam 10 dakika kavurun, damağa yapışmayıp yalnızca sakızlaşana kadar pişirip ateşten alın.
 
Üzerine file badem koyarak servis edin.
 
 
Not: 15.yydan itibaren saraydaki pek çok ziyafette ve kutlamada adı geçer. Beyazı, kızılı, sarısı, gök renklisi yapılır. Osmanlıların yüzyıllar boyu en çok yediği tatlıların başında gelir.
 
 
 
  
 | 
Sâbûnî Helvâ | 
  | 
berrin sunal 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 30.11.2018 
Mesajlar: 25 Şehir: Çorum | 
Kısa URL: https://ml.md/lc138756 
Gönderme Tarihi: 01.Arl.2018 
717 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Stefanos Yerasimos
 
 
200 gr. bal
 
200 gr. badem
 
50 gr. nişasta
 
0,5 dl. susam yağı
 
 
Hamur haline getirmek için nişastaya biraz su katın. Sonra balı karıştırıp nişastayı iyice eritin.
 
Aynı zamanda bademleri haşlayın ve öğütün. Bal ve nişasta karışımını hafif ateşe koyup sürekli karıştırın. Koyulaşmaya başlayınca bademleri ekleyin ve iyice koyulaşıncaya kadar karıştırın.
 
Yavaş yavaş susam yağını ekleyin ve hamur eminceye kadar karıştırın.
 
Macun haline gelen hamuru ateşten indirin, bir tabağa yatırın ve soğumasını bekleyin.
 
Soğuduktan sonra parçalara kesin, Uzun zaman saklanabilir.
 
 
Not: Bu helvanın adı sık sık geçer ve sünnet düğünü şenliklerinde beyazı, kızılı, sarısı, gök renklisi yapılır.
  
 | 
Helva-i Sabuni | 
  | 
perver 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.11.2019 
Mesajlar: 28 Şehir: Çorum | 
Kısa URL: https://ml.md/lc146856 
Gönderme Tarihi: 20.Kas.2019 
811 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
300 gram tatlı badem
 
200 gram tereyağı
 
1 su bardağı buğday nişastası
 
2 su bardağı su
 
300 gram bal ya da 2 su bardağı toz şeker
 
 
Bademleri küçük bir kaba alıp, üzerini geçecek kadar su koyun. Ocağa oturtup kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ateşten alın. Süzün ve soğuduktan sonra kabuklarını soyun. İçinden 10 adedini kenara ayırıp kalan kısmını robottan geçirin ya da bıçakla incecik kıyın. Tereyağını eritin. Nişastayı 2 su bardağı suda açın. Üzerine balı ya da toz şekeri katıp, karıştırın. Daha sonra bir tencereye boşaltıp, çok kısık ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kavurun. Helvayı karıştırmak iyice zorlaşınca, üzerine eritilmiş tereyağını azar azar ekleyin. Daha sonra bademi katın ve karıştırmaya devam edin. Helva iyice sakız kıvamına gelince ocaktan alın. Arzunuza göre kaşıkla şekillendirin ya da düz bir tepsiye yayıp, üzerini düzelttikten sonra dilimleyin. Kenara ayırdığınız bademleri üzerine koyarak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |