|
Herise |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc124771
Gönderme Tarihi: 23.Nis.2017
1,861 defa indirildi / yazdırıldı
|
750 gr koyun kemikli kol
125 gr yağ
1 yemek kaşığı kimyon
3 su bardağı dövülmüş buğday
1 yemek kaşığı tuz
8 su bardağı su
Kol üç parçaya bölünerek suya yatırılır. Etin içindeki kan temizleninceye kadar su dört beş kez değiştirildikten sonra bir tencereye alınıp üzerine sekiz bardak su eklenerek kaynatılır. Su kaynamaya başlayınca ateş kısılarak üzerine dövme atılır. Yaklaşık bir buçuk saat pişirilip ve aynı sıcaklıkta dövmenin pişmesi sağlanır. Dövme pişince etten kemikler ayıklanarak çok kısık ateşte bir tahta kevgir yardımı ile et ve dövme birbirinin içinde eriyene kadar dövülür. Bir müddet dinlendirmeye bırakılır. Bir tavaya yağ alınır ve eritilir herise bir tabağa alınır. Üzerine eritilmiş yağ gezdirilir, üzerine de kimyon serpilerek servis edilir.
|
Helise |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc100506
Gönderme Tarihi: 05.Ağu.2014
3,668 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sahrap Soysal
500 gr. kemiksiz parça dana eti
150 gr. bitkisel margarin
2 su bardağı dövme (yarma ya da aşurelik buğday da denir)
12 su bardağı su
2 çay kaşığı tuz, karabiber
Akşamdan soğuk suyla ıslattığınız dövmeyi, ertesi gün yıkayıp süzün. Eti ve dövmeyi orta boy bir tencereye koyun. Üzerine margarin, tuz ve suyu ilave edip et iyice yumuşayıncaya kadar, en az 1 saat pişirip ocaktan alın. Buğday ve eti tahta kasık yardımıyla krema İıaline gelmece kadar ezkı. Hazırladığınız karışımı kaim bir tabaka halinde servis tabağına yayın. Diğer taraftan, küçük bir tavada kızdırdığınız yağın içine bolca karabiber atın. Yağ yanmaya başlayınca ocaktan alın. Kızgın karabiberli yağı helisenin üzerine aktarın ve yemeği servise sunun.
Not: Anadolu'nun çeşitli yörelerinde keşkek adıyla da anılan helise, hem mükemmel bir vitamin ve mineral deposu, hem de en eski yöresel yemeklerimizden biri... özel tahta kaşığıyla tencerenin çeperlerine vurularak ezilen heliseyi özellikle hamilelerin ve lohusaların yemesini öneririm.
|
HERİSE |
|
Cuma Kılan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.06.2007
Mesajlar: 38 Şehir: Urfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc15865
Gönderme Tarihi: 30.Haz.2007
2,737 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. koyun eti,
1 fincan somak,
4 su bardağı keşkeklik buğday,
1 tatlı kaşığı kimyon, tuz.
3 çorba kaşığı tereyağ,
Keşkeklik buğdayı, bir gece önceden sıcak suda ıslatarak ertesi gün, bol suda yumuşayıncaya kadar pişirin. Çok iyi pişirilmiş koyun etini, kemiklerinden ayırıp tuzlayın. Sonra büyük bir tahta kaşıkla, kevgirden süzdüğünüz buğdaya yedirinceye kadar eze eze karıştırın ya da keşkek tokma-ğıyla dövün. Sonra bir miktar tereyağlı et suyu katın ve dibini tutturmadan kıvamına gelinceye kadar hafif ateşte karıştırın Macun gibi olunca üstüne somak ve kimyon serperek servis yapın.
|
Herise |
|
DeliKız
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.03.2006
Mesajlar: 109 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc2226
Gönderme Tarihi: 20.Nis.2006
2,399 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet boyun kemiği
2 su bardağı aşurelik buğday
3 yemek kaşığı tereyağı
½ çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
9 su bardağı su
Buğdayı bir gün önceden ıslatın. Boyun kemiğini ikiye bölerek düdüklü tencerede yumuşayıncaya kadar pişirin ve soğumaya bırakın. Islatılmış buğdayı süzgeçten geçirin. Kemiğin üzerindeki etleri didikleyin. 8 bardak et suyuna buğdayları boşaltıp içine kemiğinden ayrılmış etleri ekleyerek ocakta buğday taneleri eriyinceye kadar pişirin ve karışımı döverek iyice ezin. Tereyağını tavada eriterek içine karabiber ilave edin. Yemeğin üzerinde kızdırılmış tereyağı gezdirerek servis yapın.
|
|