1,5 kilo hindi butu
1 baş sarımsak
3 adet yufka
3 adet yumurta
200 gr havuç
200 gr patates
2 su bardağı tavuk suyu
500 gr tereyağı
2 adet kuru soğan
1 adet limon
1 demet maydanoz
1/2 sıvıyağ buğday (keşkeklik)
Karabiber
Defneyaprağı
Tuz
Pul biber
Dartı sos
Önceden ıslatılmış buğdayın içine; hindi inciği, tavuk suyu katılır ve kaynayıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra tahta bir kaşıkla buğday ezilir. Tavada tereyağı eritilir içine Kocaeli yöresine ait dartı, tuz ve pul biber ilave edilir. Et yıkanıp dövülerek inceltilir. Üzerine tuz, karabiber ve sarımsak ilave edilir. Et rulo seklinde sicim ile bağlanır. Limon ve tuz ile ovulur. Çeşitli sebzeler ve tereyağı dilimleri yerleştirerek fırında pişirilir. Etin dışını yufka ile sarıp tekrar fırına verilir. Dartı sos ise tereyağı ilave edilerek kaynatılır ve etin servisinde üzerine dökülür. Çeşitli garnitürlerle (salatalık domates vs.) tabağın bir köşesinde keşkek bir köşesinde hindi ruloları olmak üzere sıcak servis edilir.
Kısa URL: https://ml.md/lc138635
Gönderme Tarihi: 26.Kas.2018
840 defa indirildi / yazdırıldı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
Buğday (kepeği arıtılmış) 2 kilogram
Zeytinyağı 1 çay bardağı
Hindi 8 kilogram
Tuz 3 yemek kaşığı
Su 6 litre (24 su bardağı)
Tereyağı 2 yemek kaşığı
Salça 1 yemek kaşığı
Kırmızı toz biber 1 tatlı kaşığı
Keşkeklik buğday güzelce yıkanır. Kazanın içine zeytinyağı koyulur. İçine buğday ve hindi eklenir.
Kazan içinde buğday, hindi ve yağ har olmayan ateşte aynı derecede 6-7 saat boyunca kaynatılır.
Kazanın içindeki keşkek kaynadıkça üzerine ayrı bir kazanda kaynayan su ilave edilir. Keşkeğin hazır hale geldiği anlaşıldığında keşkek tokmaklarıyla güzelce sıcak su ilave yapılarak dövülür.
Keşkek yemeği dövülürken tuzuna, yağına ve damak tadına bakılır. Servise hazır hale gelince tabaklarla veya küçük tepsilerle servis yapılır.
Servis tabaklarına hazırlanan keşkeğin üzerinde tereyağı ile kavrulan kırmızıbiberli veya salçalı sos gezdirerek sıcak servis yapılır.