|
Hollandez sos |
|
lezzetler
Super MOD
Kayıt: 25.11.2006
Mesajlar: 259 Şehir: Çanakkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc9270
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2006
2,691 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler:
10 kişilik
10 adet ezilmiş tane karabiber
1 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan
1 kahve fincanı sirke
2 çorba kaşığı su
4 yumurta sarısı
500 gr eritilmiş suyu alınmış tereyağı
¼ tatlı kaşığı tuz
½ limonun suyu
Yapılışı:
Soğanı karabiberi ve sirkeyi ağır ateşte, sirke dibinde az bir miktar kalıncaya kadar kaynatın. İlk sıcaklığı geçince içine su, tuz, limon suyu ve yumurta sarısını ekleyin. Çırpma teli ile dikkatlice ve devamlı karıştırın, yumurta iyice kabarıp koyulaşmalı ama pişmemelidir. Yumurta parçaları top top kalmalı, kaybolmamalıdır. Sonra tereyağını ip gibi akıtarak yumurtaya karıştırın, yedirin. İnce süzgeçten geçirip kullanın.Sos kesilirse bir kapta biraz suya azar azar yedirin. Sos çok koyulaşmasın sonra kesilir. Yağ ılık olmalıdır, soğuk olursa sos kesilir. Ayrıca ılık yerde korunmalıdır yoksa sos kesilebilir.
Fotoğraf "OlurMuOlur" tarafından gönderildi. 21.10.2020
|
Holandez Sos |
|
Bayram
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.11.2005
Mesajlar: 107 Şehir: Almanya |
Kısa URL: https://ml.md/lc10856
Gönderme Tarihi: 03.Oca.2007
4,902 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme:
5 çorba kaşığı (100 gr) tereyağı
2 yumurtanın sarısı
1/2 kahve fincanı su
çeyrek limonun suyu
yeteri kadar tuz
Yapılışı:
2 yumurtanın sarısı, 1 tutam tuz ve su, porselen bir kâsede telle çırpılarak birbirine yedirilir. Sonra kâse, içinde kaynar su bulunan bir tepsinin içine oturtulur (tepsinin içindeki su, kâsenin ağzından en az bir parmak aşağıda bulunmalıdır). Tepsinin altındaki ateş iyice kısılır. Telle çırpmaya ara vermeden yumurtalar ısıtılır. Sonra fındık iriliğinde parçalara bölünmüş tereyağı azar azar katılır ve yine telle çırpılarak yumurtalara yedirilir. Yağ eriyince kâse ateşten indirilir ve çeyrek limonun suyu çırpılmakta olan karışıma damla damla dökülür. Böylece sos, yemeklerde kullanılmaya hazır duruma getirilmiş olur. Bazen yağ katılırken salça kesilir ve yağını koyverir. Böyle durumlarda benmarideki sosa 1/2 kaşık soğuk su serpilir ve düzelinceye kadar ara verilmeden sürekli çırpılır. Düzeldikten sonra yine çırpılarak geri kalan yağ katılıp yedirilir.
ML® Ketçap için tıklayın
|
Holândez Sos |
|
mutfaktabirimivar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.01.2007
Mesajlar: 293 Şehir: Ümitköy |
Kısa URL: https://ml.md/lc11493
Gönderme Tarihi: 25.Oca.2007
2,481 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak malzeme:
70 gram tereyağı,
2 yumurta,
1 kaşık kadar sirke,
1 limon,
dövülmemiş birkaç tane karabiber,
yeteri kadar tuz.
Yapılışı:
Emaye bir küçük tencereye sirkeyle bir kaşık su ve bir tutam tuz koyup kabı ateşe oturtmalı. Tenceredekiler ısınıp tuz eriyince bunu ateşten indirmeli ve soğumaya bırakmalı. Kaptakiler ılıyınca küçük parçalara bölünmüş 25 gram tereyağıyle yumurtaların sarılarını teker teker katıp çırpılmakta olan karışıma yedirmeli. Sonra bu tencereyi bir benmariye koymalı ve çırparak benmari usulüyle salçayı koyulaşıncaya kadar pîşirmeli. Salça, yağını tamamiyle çekince buna kalan tereyağını parça parça katıp yedirmeli. Sonra salçayı süzgeçten geçirmeli yeni dövülmüş biberi ve yeteri kadar tuzu kalmalı. Karıştırırken birkaç damla da limon suyu katmalı. Hemen balıkla birlikte veya bir salça kâsesinde servis yapmalı.
|
Hollandez Sos |
|
mesutbey
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.10.2007
Mesajlar: 55 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc18849
Gönderme Tarihi: 28.Ekm.2007
12,377 defa indirildi / yazdırıldı
|
150 gr. tereyağı
2 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı sirke
1 küçük hindistancevizi rendesi
Karabiber
Tuz
Küçük bir tencereye iki yumurtanın sarısı, yarım kahve fincanı su ve tuz koyarak karıştırın.
Bu karıştırdığınız kabı içinde su kaynayan bir başka kabin içine oturtun.
Sonra tereyağından küçük parçalar koparıp tek tek sosa karıştırın.
Biri eriyince diğerini atın. Sürekli karıştırarak mayonez haline getirin.
İçine sirke veya yarım limonun suyu, tuz, karabiber, rende hindistancevizi koyup karıştırın.
Ve sıcak sıcak haşlanmış balık ve sebzelerle servis yapın.
|
Hollandez Sosu |
|
yeni gözde
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.10.2008
Mesajlar: 41 Şehir: Tokat |
Kısa URL: https://ml.md/lc27863
Gönderme Tarihi: 07.Ekm.2008
2,806 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler (1/2 lt. sos için):
500 ml tereyağı
8 adet tane beyazbiber dövülmüş
1 çay kaşığı tuz
35 ml sirke
3 adet yumurta sarısı
1 çay kaşığı limon suyu
Yapılışı:
Tereyağını bir tencereye koyup benmaride eritin. Oluşan köpüğü alıp ılık tutun. Sirkeyi ve beyaz biberleri bir tavaya koyun ve kısık ateşte suyunun hemen hemen tamamını çektirin. Ateşten alın. Soğumaya bırakın ve yaklaşık 25 ml su ilave edip karıştırın. Yumurta sarılarını ekleyin ve benmaride sürekli çırparak pişirin. Pişince benmariden alın, sürekli çırpmaya devam ederek soğutun. Çırpmaya devam ederek eritilmiş tereyağını ekleyin, ince bir süzgeçten geçirip süzün. Baharatını sadece tuz ilavesiyle ayarlayın. Limon suyunu katarak sosu tamamlayın.
|
HOLLANDEZ SOS |
|
Sokrates
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.02.2009
Mesajlar: 20 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc33458
Gönderme Tarihi: 05.Şub.2009
2,608 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bu sos, sıcak haşlama balık ve sıcak kuşkonmazda kullanılır.
2 adet yumurta sarısı
1/2 kahve fincanı su
100 - 150 gram tereyağı ya da margarin (7 1/2 çorba kaşığı)
1/4 limon (arzuya bağlı)
Tuz
1 Küçük bir kuşaneye; 2 adet yumurta sarısı, yarım kahve fincanı soğuk su ile 2 kahve kaşığı da tuz koyarak telle çalkalamak suretiyle bunları birbirine karıştırmahdır.
2 Sonra kuşaneyi, ateş üstünde ve içinde kaynar bir halde su bulunan diğer bir kabın içine oturtarak ortadan daha az ısıdaki ateşte, telle hızlıca çarpmak suretiyle yumurtanın hafifçe ısınmasını sağlamalı, sonra da buna fındık büyüklüğünde parçalara bölünmüş 100 - 150 gram tereyağı ya da margarini, ancak biri eridikten sonra diğerini katmak ve bir taraftan da durmadan hızlıca karıştırmak suretiyle yumurtalara yedirerek, karışımı mayonez haline getirmelidir.
3 Sonra salçayı ateşten alarak istenirse buna bir çeyrek limonun suyunu katmalı ve kullanmalıdır.
Not: Salça bazen kesilir ve yağını koyuverir, o halde: ateş üstündeki kesilmiş salçaya yarım kaşık kadar soğuk su serpmeli ve düzelinceye kadar benmari'de olmak üzere hafif ateş üstünde hızlıca aynı yönde karıştırmakta devam etmelidir.
|
Hollandes Salça |
|
KERİ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.07.2009
Mesajlar: 38
|
Kısa URL: https://ml.md/lc37985
Gönderme Tarihi: 07.Tem.2009
3,914 defa indirildi / yazdırıldı
|
Verilen ölçü 10 kişi için
2 Çorba kaşığı sirke
2 Çorba kaşığı su
1-2 Tane karabiber (dövülmüş)
2-3 Yumurta sarısı
250-300 Gr. erimiş fakat sıcak olmayan tereyağı
Yarım demot maydonoz
Bir tutam kırmızı biber
Bir limon
Tuz
Bİr tencereye iki kaşık sirke, iki kaşık su koyunuz.
Dövülmüş karabiberi ilâve ediniz.
Kuvvetli ateş üzerinde bu karışımı karıştıra karıştıra suyunu azaltınız.
Bir kenara çekerek soğutunuz.
İçine çok az sıktık su ilâve ediniz.
İki üç yumurta sarısı ilâve ederek koyu ve köpüklü bir so elde edinceye kadar telle çarpınız.
250-300 gr. erimiş fakat sıcak olmayan tereyağı ilâve ediniz.
Çarpa çarpa (telle) kabartınız, (eğer salça çok koyulaşırsa o takdirde bozulur). Biraz sıcak su ile gevşetiniz.
Tuz, limon suyu kırmızı biber koyarak salçayı ince tel süzgeçten geçiriniz.
Yeneceği zaman benmaride ısıtınız. (Isı derecesi 40 dereceyi geçmemeli).
Sebzelerle birlikte kullanılacak Hollandez salçasına sirke kullanmamayı tercih ediniz.
Hazırlanan salça haşlanmış balıkları haşlanmış sebzelerle birlikte servis ediniz.
|
HOLLANDEZ SOSU |
|
boyoz
Aşçıbaşı
Kayıt: 15.06.2010
Mesajlar: 20 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc52741
Gönderme Tarihi: 15.Haz.2010
2,437 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bir kuşhaneye 125 gram tereyağı, taze 4 çiğ yumurta sarısı, tuz ve biber, rendelenmiş hindistancevizi, 1 limon suyu, 1/4 bardak su koyup orta ateşte tahta kaşıkla bir müddet çeviriniz. Salça kıvama geldiği anda azar azar bir iki küçük parça tereyağı yedirip indiriniz. Tekrar ateşe koymayınız.
Not: Bu salça haşlama balıklar içindir. Bunun en iyisi benmaride yapılır.
|
SOS HOLLANDEZ |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc79710
Gönderme Tarihi: 25.Ağu.2012
2,252 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram erimiş, suyu alınmış tereyağı
1 kahve fincanı sirke
1 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan
10 adet ezilmiş tane karabiber
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/2 kahve fincanı su
1/2 limonun suyu
4 adet yumurta sarısı
1) Evvelâ tereyağını bir kap ile sıcak suyun içine oturtup benmaride eritiniz ve üzerindeki köpüğü alıp atınız. Sonra hiç karıştırmadan üzerinden alarak (ayranını bırakarak) başka bir kaba koyunuz, ılık olarak muhafaza ediniz.
2) Sirkeyi, soğanı ve tane karabiberi küçük bir tencerede sirke tamamen kayboluncaya kadar kaynatıp çektirerek ateşten alınız.
3) İçine, tuz, su ve limon suyunu ilâve ediniz ve yumurta sarısını da ekleyip, yumurta çırpma teliyle devamlı ve dikkatlice karıştırarak ocağın üzerinde sıcak suyun içine oturtulmuş olarak yumurta iyice sert-leşinceye kadar vurunuz; öyle olmalıdır ki, teli biraz kaldırınca telden yumurtanın üzerine düşen yumurta parçaları kalıp gibi kalmalıdır.
4) Sonra sıcak suyun içinden çıkarıp bir masa üzerinde tereyağını içine sicim gibi akıtarak ve devamlı karıştırarak yumurtaya yedirip bir tülbentten veya ince süzgeçten süzdürüp ılık bir yerde bir kartonun veya bir bezin üzerine oturtup, istediğiniz dakika kullanınız.
|
Hollandaise Sos |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc97309
Gönderme Tarihi: 11.Nis.2014
2,443 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
3 adet yumurta sarısı
Tuz
8 adet dövülmüş (1 çay kaşığı) beyazbiber
2,5 su bardağı tereyağı(500 ml)
2.5 yemek kaşığı l üzüm sirkesi (35 m)
1/5 çay bardağı limon suyu(20 ml)
1/4 çay bardağı su (25 ml)
1. Tereyağını bir tencereye koyup benmaride eritin, oluşan kefi alın. Kabın dibindeki tortulu kısmı süzerek başka bir kaba boşaltınız ve ılık tutunuz. Tortu sosa karışmamalıdır.
2. Sirkenin yarısını ve beyazbiberleri bir tavaya koyun ve kısık ateşte suyunun hemen hemen tamamını çektirin. Ateşten alın. Soğumaya bırakın ve yaklaşık 25 ml su ilave edip karıştırınız.
3. Yumurta sarılarını ekleyin ve benmaride (65- 80°C de) sürekli çırparak pişiriniz (sabayon). Pişince benmariden alınız, sürekli çırpmaya devam ederek soğutunuz, 30-37°Cye kadar ılıklaştırınız.
4. Çırpmaya devam ederek eritilmiş ılık tereyağını; damlalar halinde ekleyin. İnce bir süzgeçten geçirip süzün. (sos katılaştıkça sirkenin diğer yarısını damlalar halinde ekleyerek kıvamı dengeli tutun) Baharatını ve tuzunu ayarlayın.
5. Limon suyunu katarak sosu tamamlayın. 30-37°Cde benmaride saklayın.
Not: Kullanılacağı zaman sosun dokusunu yumuşatmak ve yemeğin üzerini kaplamaya uygun duruma getirmek amacıyla biraz ılık su eklemesi yapılabilir. Bu sos haşlanmış kıymetli sebzeler (kuşkonmaz, brokoli vb), beyaz etler, tavuk, süt dana, yumurta ve poché (poşe) balıkların yanında servis edilir.
|
Hollandez Sosu |
|
bamteli
Aşçıbaşı
Kayıt: 25.05.2017
Mesajlar: 22 Şehir: Sivas |
Kısa URL: https://ml.md/lc125650
Gönderme Tarihi: 28.May.2017
1,131 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gr tereyağı
3 adet yumurta sarısı
1 adet limon suyu
Tuz
Karabiber
Kekik
Tereyağını tavada eritin, yumurta sarısını mutfak robotuna ilave edip düşük devirde çırpmaya başlayın.
Eriyen yağı azar azar robota ekleyin.(Birden dökerseniz yumurtalar yağın sıcaklığında pişer)
İyice çırptıktan sonra limon suyu ve dilediğiniz baharatları ilave edin 5 dk daha karıştırıp cam kavanoza alıp dilediğinizde kullanmak için dolabınızda saklayın.
|
Hollandez Sos |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166310
Gönderme Tarihi: 26.Tem.2022
173 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 yemek kaşığı soğuk su
125 gram tereyağı
3 yumurtanın sarısı
1,5 yemek kaşığı limon suyu
Yarım çay kaşığı deniz tuzu (çekilmiş)
Bir tencerede suyu ısıtın ancak kaynatmayın. Yumurtaları bu suda benmari usulünde pişirin.
Tereyağını bir küçük tencereye aktarın. Kısık ateşte yağı eritin. Yağı ılıtmak için kenarda bekletin.
Yumurta sarılarını, limon suyunu ve soğuk suyu kaseye aktarın. Blender ile çırpma işlemi yapın.
Karışımın bulunduğu kaseyi, 50 derecelik ısıya sahip sıcak suyun üzerine koyun ve çırpmaya bu şekilde devam edin.
Karışım krema kıvamına gelince kenara alın.
Bir süre sonra tereyağı ile yumurtalı karışımı birleştirin. Ara vermeden hızlı bir şekilde çırpma yapın.
Sos kıvam alınca deniz tuzunu içine aktarın ve biraz daha çırpın.
Sosu kavanoza boşaltıp istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.
|
Hollandez Sos |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc173818
Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2023
217 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yumurta sarısı, tereyağı, sirke, limon, tuz ve karabiberle yapılan bir sostur.
Rengi sarıdır.
Servisten hemen önce hazırlanmalıdır. Aksi taktirde çabuk donar.
Dana eteri için uygundur.
|
Hollandez Sos |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 2024 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc180238
Gönderme Tarihi: 06.Kas.2024
93 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
3 adet yumurta sarısı
100 gram tereyağı (eritilmiş)
1 yemek kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı tuz
Bir tutam beyaz biber (isteğe bağlı)
Bir tencereye biraz su koyun ve kaynamaya bırakın. Bu tencerenin üzerine cam veya metal bir kase oturtarak benmari yöntemi oluşturun. Ancak kase suya temas etmemelidir.
Kasede yumurta sarılarını iyice çırpın. Kaseyi benmari tenceresinin üzerine alın ve sürekli karıştırarak yumurtaların hafifçe kıvam almasını sağlayın.
Yavaş yavaş eritilmiş tereyağını yumurtalara ekleyin. Bu esnada sürekli karıştırarak tereyağını yumurtalara yedirin. Sos kremsi bir kıvam alana kadar çırpmaya devam edin.
Sos kıvamını bulunca limon suyu, tuz ve beyaz biber ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın.
Sosu hemen kullanın, çünkü Hollandez sos bekledikçe kıvamını kaybedebilir.
Not: Hollandez sosun en önemli noktası düşük ısıda ve sürekli karıştırarak yapılmasıdır. Yüksek ısıda yumurtalar pişebilir ve sosunuz kesilebilir. Bu yüzden sabırlı olun ve kıvamını yavaşça oluşturun.
|
|