|
Höşmerim (Kocaeli) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc170320
Gönderme Tarihi: 16.Şub.2023
140 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım litre süt
Yarım yemek kaşığı peynir mayası
Yarım su bardağı irmik
1/5 su bardağı toz şeker
1 adet yumurta sarısı
Taze süt tatlının tadını daha güzel yapar. Kısık ateşte sütü ılıklaştırın.
Akabinde sütü üst üste karıştırın ve peynir mayasını ekleyin.
Biraz daha kaynattıktan sonra tencerenin ağzını kapatıp mayalanmasını bekleyin.
1 saat sonra tortul olmaya başlayan karışıma irmik şeker ve yumurta sarısını ekleyip karıştırın.
Sarı renkteki höşmerim tatlısının sırrı ise zerdeçal tozudur.
İsterseniz bir çay kaşığı kadar ilave edin. Katılaşana kadar karıştırın.
Kıvamı tutan tatlıyı kaba koyup buzdolabına ekleyin.
Akabinde tabaklara koyup dondurmayla beraber servis edin.
Dilerseniz üzerine kavrulmuş badem ve fındık ekleyin.
|
Höşmerim (Kocaeli) |
|
solmaz türk
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.09.2018
Mesajlar: 40 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc138949
Gönderme Tarihi: 09.Arl.2018
768 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
Süt 1 litre
Peynir mayası ½ tatlı kaşığı
İrmik 1 su bardağı
Toz şeker 3 su bardağı
Yumurta sarısı 1 adet
Toz tarçın 1 çay kaşığı
Toz şeker ve irmik ayrı bir kapta harmanlanır. Süt, küçük parmağın dayanabileceği bir sıcaklığa kadar pişirilir. Ilık süte peynir mayası katılır, kapağı kapalı tencerede 5-10 dakika kadar bekletilir. Toz şeker ve irmik karışımıyla birlikte yumurta sarısını da ekledikten sonra tencere ocağa alınır.
Tatlı karışımı kısık ateşte kaynatılır. Dibinin tutmaması için tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak pişirilir. Göz göz olup koyulaşan peynir tatlısı servis tabaklarına alınır ve soğuttuktan sonra servis edilir.
İsteğe göre, ceviz kırıkları ve toz tarçınla süslenir.
|
Hoşmerim (Kocaeli) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc51112
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2010
2,368 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Malzemeler:
500 gr tuzsuz yağlı peynir
2 yumurta sarısı
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı margarin
750 gr toz şeker
Hazırlanışı:
Peynir bir gece dışarıda bekleterek ekşimesi sağlanır. İçine yumurta sarısı eklenerek elle karıştırılır. Bu karışım bir tencereye alınır ve yağ ilave edilerek karıştırmaya devam edilir. Bir yandan da un azar azar serpilir. Karışım koyu kıvama geldiğinde şeker ilave edilir, karıştırarak 10 dakika kaynatılır. İsteğe göre üzerine hindistancevizi veya dövülmüş ceviz serperek servis yapılır.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 08.02.2023
|
HOŞMENİ (HOŞMERİM) (Kocaeli) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc38584
Gönderme Tarihi: 29.Tem.2009
4,029 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kocaeli Valiliği
Anadolu’nun en çok bilinen ve sevilen tatlılarından biri olan höşmerim, Kandıra da höşmeni olarak adlandırılır. Eskiden beri özellikle Hıdrellez günlerinde yapılan bir tatlıdır. Bu tatlının yanında taze peynir kullanılmasına dikkat edilir. Bunun içinde hanımlar tuzsuz olarak höşmerim için önceden evlerinde koyun sütünden peynir yaparlar. Bir miktar taze peynir ufalanır ve iyice karıştırılır. Eritilmiş tereyağının içine ufalanan peynirler atılarak, tahta kaşıkla sürekli karıştırmak suretiyle peynirlerin yağda erimesi sağlanır. Daha sonra içine bir miktar un konur ve bu karışım kaşıkla karıştırılmaya devam edilir. Un ve peynirler iyice sararıncaya kadar (yaklaşık yarım saat süre) kavrulur. Kavurma işlemi un kokusu gidinceye kadar devam eder. Kıvamına gelince üzerine şeker serpilerek demlenmeye bırakılır. Höşmeninin rengi sapsarı olmalı ve kendisi de muhallebi kıvamında olmalıdır.
|
Hoşmerim (Kocaeli) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc31725
Gönderme Tarihi: 23.Arl.2008
3,064 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Malzemeler:
½ kg tuzsuz taze peynir
1/2 paket margarin
½ kg şeker
1 bardak un.
Yapılışı:
Peynir ateş üzerinde karıştırılarak sarartılır. Un, yağ, şeker karıştırılarak 15-20 dakika kadar pişirilir sararınca indirilir. Kaşık kaşık servis yapılır.
|
|