Türkiye'nin birçok kentinde aynı isimle anılsa da "Sivrihisar höşmerim tatlısı"nın lezzet serüveni, kısık ateş üzerindeki tavanın içinde eritilen kaymağa un eklenip kavrulmasıyla başlıyor.
Kavrulurken topaklaşmaması için kaşık yardımıyla ezilerek karıştırılan höşmerim, daha sonra bir tepsiye alınıp kare biçiminde kesiliyor.
Tepsiyle fırınlanan höşmerim, altı ve üstü kızarıncaya kadar bekletiliyor.
Kızardıktan sonra fırından çıkarılan tatlı, sıcakken üzerine dökülen şerbet, pekmez, bal, reçel ya da süt reçeliyle servis ediliyor.
Kısa URL: https://ml.md/lc134222
Gönderme Tarihi: 20.May.2018
5,759 defa indirildi / yazdırıldı
Tahsin Altın
Sivrihisar Folkloru
500 gr. Kaymak veya krema
100 gr. Kadar un
250 gr. Pekmez veya gül reçeli veya süzme bal
Kaymak veya krema tavada eritilir. Üzerine azar azar un katılırken (tavaya yapışmasın diye ) tahta kaşıkla dipten dipten karıştırılarak kavrulur. Kendisine has özel rengi alınca bir tarafı kızartılmış olur. Bu defa tavada öbür tarafı çevrilerek pembeleşene kadar kızartılır. Ilık iken üzerine tercih ettiğimiz tatlılardan birini üzerine dökerek servis yapılır.
Not: Höşmerim tatlısı her ne kadar Balıkesir ve Çanakkaleye özgü bir tatlı olarak bilinse de; Ankara ve Sivrihisarda da yapılır. Balıkesirde irmik ve tuzsuz peynirle yapılır. Çanakkalede ise tencerede pişirildikten sonra fırında üzeri kızartıldıktan sonra servis edilir. Yeni evlenen bir çiftten eşi akşama bir tatlı yapmasını ister; yeni gelin evde kalan malzemeler ile eşine akşam yemeğinden sonra bir tatlı hazırlar. Yapmış olduğu tatlıyı kendisi de bir şeye benzetemeyen gelin; eşine sorar: "Hoş mu Erim?" der ve bu şekilde bu tatlının adı; Höşmerim olarak yayılır.