|
Humus (Tarsus Mersin) |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc56659
Gönderme Tarihi: 15.Ekm.2010
10,126 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
100 gr nohut
75 gr tahin
5 gr sarımsak
0,5 gr kimyon
1 gr tuz
½ limon
Garnitür malzemeleri:
10 gr yağ
0.5 gr kırmızı toz biber
1 gr sumak
10 gr maydanoz yaprağı
50 gr et sucuğu
10 gr süs biberi turşusu
50 gr salatalık turşusu
Nohutlar yıkanarak bir gün önceden tuzlu suda ıslatmaya alınır. Daha sonra da kaynatılır. Nohutların kaynatılması sırasında su yüzeyinde oluşan köpük bir kepçe yardımıyla alınır. Nohudun haşlanmasında kullanılan haşlama suyu ayrıca bir kaba alınarak muhafaza edilir. Çünkü bu haşlama suyunun, daha sonra humusun tahta tokmak yardımıyla ezilmesi işleminde katkı malzemesi olarak tekrar kullanılması gerekmektedir. Haşlanmış nohut, ezmek için humus tasına alınır.
Kâfi miktarda tuz ve haşlama suyu da ayrıca ilave edilir. Haşlanmış nohutlar humus tası içinde kıvama gelinceye kadar tahta tokmağın yardımıyla ezilir. Ezilen nohutlar akışkanlık kıvamı kazandıktan sonra üzerine kâfi miktarda tahin ilave edilir, nohut ezmesiyle birlikte harç yapılır.
Not: Arzu edildiği takdirde sarımsak da nohudun ezilmesi sırasında ilave edilebilir. Nohudun ezilmesi işleminde (mikser gibi) başkaca bir alet veya cihaz kullanılmaz.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 12.10.2023
|
Humus (Tarsus Mersin) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc107089
Gönderme Tarihi: 25.Nis.2015
1,660 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Haşlanmış nohut
Maydanoz
Sarımsak
Limon
Tereyağı
Tahin
Kimyon
Karabiber
Kırmızı biber
Tuz
Haşlanmış nohutlar sarımsak ile beraber mutfak robotunda iyice çekilir. Püre kıvamına gelen karışıma tahin, limon suyu, karabiber ile tuz eklenerek bir taşım kaynatılır. Servis tabağına alındıktan sonra üzerine tere yağında yakılmış kırmızı biber ile kimyondan hazırlanan sos dökülür. Son olarak maydanoz veya kıyılmış marul ile süslenerek servise sunulur.
Not: Bu yemek adına Tarsusta Hıdrellez günleri Humus yemek yarışmaları düzenlenmektedir. Evlerde yapılan bu yemeği restoranlarda da kolaylıkla bulabilmekteyiz.
Humus; sofralarda yemek sinisinin ortasına büyükçe bir tabakta servis edilmekte ve ağır bir yemek olması, yiyen kişilerin rahatsız olmaması için ayrıca, tatlı kaşığı konulmaktadır.
Sağlık için oldukça faydalı olan humus yemeğinin içerdiği protein miktarı et ile eşdeğerdedir. Bunun için de vejeteryanların özellikle tercih ettiği bir yemek çeşididir.
|
Humus (Tarsus Mersin) |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157614
Gönderme Tarihi: 05.May.2021
304 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı nohut
4-5 yemek kaşığı tahin
2-3 diş sarımsak
Yarım su bardağı + 2 yemek kaşığı zeytinyağı
1.5 çay kaşığı kimyon
1 adet limon
1 su bardağı nohut haşlama suyu
Tuz
Üzeri için:
1 avuç kavrulmuş dolmalık fıstık
Nohudu yıkayıp tencereye alın. Üzerini dört parmak geçecek kadar su ilave edip, nohut yumuşayana dek haşlayın. Daha sonra suyu süzülmüş nohut, tahin, sarımsak, yarım su bardağı zeytinyağı, kimyon, limon suyu ve tuzu blender'e alın. Azar azan nohut suyu ilave edip blender'den geçirin. Porsiyonluk fırın kaplarına veya iki adet küçük boy güveç kabına pay edin. Üzerlerine kalan zeytinyağını gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 5-10 dakika pişirin. Fırından alıp, dolmalık fıstık serpin ve sıcak olarak servis yapın.
|
|