|
|
Hünkarın Kayığı |
|
NerminNurInal
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 11.04.2006
Mesajlar: 38 Şehir: Tekirdağ |
Kısa URL: https://ml.md/lc6565
Gönderme Tarihi: 01.Ağu.2006
2,215 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak Malzemeler
2 yumurta
1,5 su bardagi sut
2 corba kasigi margarin
1 kahve fincani un
1 kahve fincani rende kasar peyniri
Tuz ve karabiber
4 adet sakizkabagi
1 komposto kasesi haslanmis ve elle didiklenmis tavuk eti
Hazırlanma Şekli
Kabaklarin sap bolumlerini kesip uzerlerini ortecek kadar tuzlu sicak suda birkac dakkika haslayin yanliz cok pismemesine dikkat edin ve suzun. Soguyan kabaklari uzunlamasina ikiye kesip iclerini bir kasikla oyun ve yaglanmis isiya dayanikli bir kaba yerlestirin.
Kucuk bir tencereye 2 corba kasigi margarini koyup eritin. 1 kahve fincani unu ilave edip karistirarak rengi degismeden kavurun. 1,5 su bardagi sutu azar azar una yedirin. Tuzunu, karabiberini katip karistirmaya ara vermeden 4-5 dk daha pisirin ve tavuk etlerini ilave edip ocaktan alin.
Biraz ilittiktan sonra yumurtalarin once birini sonra digerini bu besamel sosa yedirin.
Kabaklarin icine bu karisimla doldurun uzerlerine kasar peyniri rendesi serpin. Kizgin firinda icleri kizarip kitirlasana kadar pisirin. Sicak sicak servis yapin.
|
HÜNKÂR KAYIĞI |
|
rıza
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.03.2007
Mesajlar: 371 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc13031
Gönderme Tarihi: 07.Nis.2007
2,879 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
8 sakız kabağı (mümkün olduğu kadar aynı boy ve aynı irilikte olmalıdır),
50 gram rendelenmiş kaşer peyniri,
50 gram un,
60 gram sadeyağ,
1/2 litre süt,
2 yumurta,
bir çimdik cevz.i bevva,
100 gram pişmiş jambon,
yeteri kadar tuz ve karabiber.
Yapımı: Kabakları iyice yıkadıktan sonra sap bölümlerini kesmeli. Bir tencereye kabakları örtecek kadar az su koyup kabı ateşe oturtmalı. İçine bir çorba kaşığı tuz serpilen su kaynamaya başlayınca kabakları içine atmalı ve bunları birkaç dakika başlamalı. Kabaklar haşlanınca tencereyi ateşten indirmeli bir kevgirle kabakları sudan çıkarıp eğri bir yerde tutulan bir tabağa düzenli bir biçimde sıralamalı. Böylece kabaklardaki suyun süzülmesine imkân vermeli. Kabakların suyu süzülünce bunları ortadan uzunlamasına ikiye bölmeli ve bir kaşıkla içlerini çıkarıp birer kayık durumuna getirmeli (Bu işlemi yaparken kabakları delmemeye dikkat etmek gerekir). Beri yanda sadeyağın kırk gramını bir tencerede eritmell.-Yağ eriyince unu içine atıp tahta bir kaşıkla çabuk çabuk karıştırarak yağı una yedirmeli. Karışım hafifçe renk değiştirmeye başlayınca sıcak sütü çabuk çabuk karıştırılan unlu yağa azar azar döküp iyice yedirmeli. Tuzunu biberini ve cevz-i bevvayı kattıktan sonra bu beşamel salçasını karıştırmaya ara vermeksizin beş dakika kadar orta ısılı ateşte pişirmeli.
Tencereyi ateşten indirince beşamel salçasına rendelenmiş kaşer peyniriyle kıyılmış jambonu katmalı ve iyice karıştır, diktan sonra bir kenarda soğumaya bırakmalı.
Karışım ılıktan daha soğuk bir duruma gelince önce bir yumurtayı katmalı, iyice karıştırıp yumurtayı karışıma yedirmeli. Ondan sonra ikinci yumurtayı katmalı ve bunu da karıştırarak yedirmeli (yumurtanın birincisi iyice yedirilmeden ikincisi katılmamalıdır).
Karışımın tadına bakmalı. Tuz ve biber isterse bunu da kattıktan sonra kabakların içlerini bu karışımla doldurmalı. Kalan sadeyağla bir tepsiyi iyice yağlamalı. Sonra içidolmuş kabakları bu tepsiye düzenli bir biçimde yerleştirmeli ve tepsiyi kızgın bir fırına sürmeli.
Kabakların içi kıtırlı bir duruma gelince tepsiyi fırından çıkarmalı ve servis tabağına aktarıp sıcak sıcak servis yapmalı. (İsteyenler kabakları tepsi yerine ateşe dayanıklı bir cam kayık tabağa koyup fırına sürebilirler. O vakit kabakları bu pyrex kayık tabakla sofraya çıkarmak mümkündür.)
Bazı kimseler bu Hünkâr kayığını sahanda pişirilmiş yumurtayla birlikte servis yapmaktadırlar.
|
|
Hünkarın Kayığı Tarifleri Acur Dolması Tarifleri
|
|