|
|
Hurma Tatlısı (Sivas) |
|
DeliKız
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.03.2006
Mesajlar: 109 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc8814
Gönderme Tarihi: 21.Kas.2006
3,740 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım paket margarin
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karbonat
1 fincan su,
3 su bardağı un
Yarım limon suyu
Şerbet için:
3 su bardağı şeker
3.5 su bardağı su
1/4 limon suyu
Orta boy bir tencerede 125 gram margarini ve 1 çorba kaşığı tereyağını eritin, içine unu ilave edin. Karbonat, limon suyu ve 1 fincan suyu ekleyin. Tüm malzemeleri elinizle veya tahta kaşıkla yoğurarak birbirine karıştırın. Malzemeler iyice yumuşayıp, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur haline gelince, içinden kaşıkla ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elinizle yuvarlayın. Yassı köfte biçimi verin. Yağlanmış bir finn tepsisine hazırladığınız tatulan yan yana dizin. Orta dereceli fırında, tatlılar altın şansı renk alana dek 45 dakika pişirin. Bu arada şerbet için gereken su ve şekeri bir tencereye alın. Kaynamaya başladıktan sonra limonu sıkıp, tencereyi ocaktan alın. Şerbeti tatlının üzerine döküp, bir süre bekletin. Tatlı, şerbeti iyice emdikten sonra servis yapın.
|
Hurma (Sivas) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116107
Gönderme Tarihi: 12.Nis.2016
1,829 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
2 Su Bardağı Erimiş Tereyağı
½ Çay Bardağı Küllü Su
1 Kahve Fincanı Yoğurt
1 Yumurta
Aldığı kadar Un
2 Su Bardağı Şeker
Şerbeti:
2 Ölçü Şeker
1 Ölçü Su
½ Çay Kaşığı Limontuzu
Küllü su için: 1 Tatlı kaşığı odun külü 5 Kahve Fincanı Su Bir taşım kaynatılır. Durulunca süzülür ve kullanılır.
Tuzlu tereyağı eritilir, yüzünün köpüğü ve dibindeki tuzlu kısmı ayrılır. Hurmanın özelliği tuzlu yağ kullanılmasıdır, tuzsuz yağ ile de yapılabilir. Küllü su, yoğurt, yumurta ve unu katılarak parmak uçlarıyla orta yumuşaklıkta bir hamur yoğrulur. Avuç içini dolduracak kadar alınan hamur kalbur veya hurma gözeri üzerinde yuvarlanır. Bu oval parçaya, hurmanın içinin iyi kızarması ve tatlısını çekmesi için uzunlamasına elin dört parmağı ile bastırılır. Hurmanın yüzü kalburun (gözerin) nakışını alır, altında ise parmak izlerinden bir çizgi oluşur. Siniye dizilen hurmalar fırında kızartılır. Kızaran hurmalar fırından çıkınca 3-4 dakika bekletilir ve sıcakken, soğuk şerbeti ekilir. Şerbet iki aşamada ekilmelidir. Önce yarısı ekilir, çektikten sonra kalan yarısı ekilir.
|
Hurma Tatlısı (Sivas) |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc156874
Gönderme Tarihi: 26.Mar.2021
301 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gram tereyağı
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
4-5 su bardağı un
Şerbeti için:
3 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
Birkaç damla limon suyu
İlk olarak tatlınızın şerbetini hazırlamakla başlayın. Su ve şekeri bir tencerede birleştirin. Kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu ilave edip karıştırın ve tencereyi ocaktan alın. Şerbetin çok yoğun veya çok sulu olmamasına özen gösterin. Şerbet kıvam alınca ılımaya bırakın. Tereyağını tavada eritin ve biraz ılıtıp derin bir karıştırma kabına alın. Sıvı yağ, yumurta, süt, yoğurt, kabartma tozu, vanilyayı da karıştırma kabına ekleyin. Yavaş yavaş unu ilave ederek yumuşak kıvamda bir hamur elde edene kadar yoğurun. Dilerseniz hamura iri çekilmiş fındık veya ceviz de ekleyebilirsiniz. Hamurunuzdan küçük parçalar alın. Bir kalburun üstüne hafifçe bastırıp yuvarlayın ve tepsiye dizin. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarttığınız hurma tatlılarını kısa bir süre dinlendirdikten sonra üzerine hazırladığınız şerbeti dökün. Tatlınız şerbetini tamamen çektikten sonra servis edebilirsiniz.
|
|
Hurma Tatlısı (Sivas) Tarifleri İç Anadolu Yemekleri
|
|