|
|
İç Pilavlı Tavuk Dolması |
|
altın çilek
Aşçıbaşı
Kayıt: 04.10.2019
Mesajlar: 22 Şehir: Zonguldak |
Kısa URL: https://ml.md/lc146112
Gönderme Tarihi: 06.Ekm.2019
2,228 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet köy tavuğu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
1 yemek kaşığı portakal suyu
Kestaneli iç pilav;
500 gr kestane
500 gr pirinç
100 gr tereyağı
20 gr dolmalık fıstık
1 kahve fincanı kuş üzümü
1 çay kaşığı toz tarçın
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı sıcak tavuk suyu
Tavuk iyice yıkanıp temizlenir. Zeytinyağı, şeker ve portakal suyu karıştırılıp tavuğun heryeri iyice bu karışıma bulanır. Fırın poşetine konulup ağzı kapatılır. 200 derece ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir. Tavuğumuz fırında pişerken iç pilav hazırlanır. Kestane yıkanıp henüz ıslakken kızgın teflon tavaya konur. Ocağın altı kısılıp, tavayı sallayarak ve arada su serpiştirerek pişirilir. Pişen kestaneler bir kenara alınır. Kuş üzümleri sıcak suya ıslatılıp bekletilir. Pilav tenceresine tereyağ konup eritilir. Dolmalık fıstık pembeleştirilir. Yıkanıp süzülmüş pirinç ilave edilip kavrulur. Kuş üzümleri yıkanıp süzülerek pirinçlere ilave edilir. Tuz, karabiber, tarçın konup karıştırılır. Tavuk suyu konularak tencerenin kapağı kapatılıp pişmeye bırakılır. Suyunu çekince ocağın altı söndürülür. Kestaneler eklenip pirinçleri ezmemeye özen gösterek hafifçe karıştırılır. Pişmiş olan tavuk fırın poşetinden çıkarılır. Gövdesi yukarı bakacak şekilde yatırılır. Karnının içi pilavla doldurulup servis tepsisine alınarak sıcak servis edilir.
Not: Tavuk yerine hindi kullanılarak da hazırlanabilir.
Fotoğraf "sevda abla" tarafından gönderildi. 22.09.2020
|
İç Pilavlı Tavuk Dolma |
|
günşıl
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.12.2020
Mesajlar: 35 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc155125
Gönderme Tarihi: 30.Arl.2020
519 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet büyük boy tavuk
İç pilav için:
1,5 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 su bardağı sıcak su (tavuk suyu da kullanabilirsiniz)
2 yemek kaşığı tereyağı
1/2 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Üzeri için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı toz biber
İç pilavı hazırlamak için; kuru soğanları küçük küpler halinde doğrayın. Tereyağını geniş tabanlı bir tencerede eritin. Doğradığınız soğanları renk alana kadar kavurun.
Bol suda yıkayıp, fazla suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri tavaya aktarın. Tuz ekleyin. Pirinçleri yarı şeffaf bir görünüm kazanana kadar orta ateşte kavurun.
Kavrulmakta olan pirinçlere dolmalık fıstık, kuş üzümü, karabiber ve tarçın ekleyin. 2- 3 dakika daha kavurma işlemini sürdürün.
Sıcak suyu katın. Pilavı, kapağı kapalı tencerede kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin. Demlenmesi için bekletin.
Keskin bir bıçak yardımıyla tavuğun tüm kemiklerini eklem yerlerinden kırarak çıkartın. Kemiksiz ve bütün bir halde olan tavuğa, demlenen iç pilavı bir kaşık yardımıyla doldurun.
Pişme esnasında açılmaması için; tavuğun bacaklarını çapraz bir şekilde, kalın bir mutfak ipiyle bağlayın. Tereyağı, limon suyu ve toz biberi bir kapta karıştırın. Tavuğu hazırladığınız tereyağlı karışım ile yağlayın.
Fırın kabına yerleştirdiğiniz tavuğu önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45 dakika pişirdikten sonra porsiyonlayıp, pilavı ile birlikte servis edin.
Not: Tavuğu, fırın tepsisine göğüs kısmı alt tarafta kalacak şekilde yerleştirirseniz üzeri nar gibi kızaracaktır. İç pilavı, fırında da pişmeye devam edeceği için çok fazla pişirmemeye özen gösterin.
|
İç Pilavlı Tavuk Dolması |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166652
Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2022
279 defa indirildi / yazdırıldı
|
www.sefabdullahusta.com
1 adet bütün tavuk (2 kg)
Sosu için:
1 tatlı kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım tatlı kaşığı domates salçası
Pilavı için;
2 su bardağı pilavlık pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
Yarım çay bardağı kuş üzümü
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
Garnitür olarak;
2 adet patates
2 adet havuç
Arpacık soğan
Öncelikle iç pilavını hazırlamak için pilavlık pirinçler bir kaba alınır. Üzerini geçecek kadar ılık su ve tuz eklenerek yarım saat bekletilir, daha sonra bol su ile yıkanarak pişirme aşamasına geçilir. Pilavı pişirmek için öncelikle pilav tenceresine tereyağı ve sıvı yağ alınır.
Sıvı yağı karışık kullanıyorum, çünkü tereyağının lezzetini seviyorum. Yağlar eriyince suyu süzülen pirinçler eklenerek kavrulur. 2-3 dakika kavrulduktan sonra dolmalık fıstıklar ve kuş üzümleri ilave edilir.
Beraber bir iki defa karıştırılarak kavrulur. Üzerine 2 su bardağı sıcak su ilave edilir. Tuzu ayarlanır. Pişmeye bırakılır. Pilav suyunu çekinceye kadar pişirilir. Bu ölçüdeki pirinç için suyu bilerek az kullanıyoruz, pilavımız biraz diri kalacak. Son olarak ocaktan alınır ve tarçın ve karabiber eklenerek karıştırılır.
Diğer taraftan bütün tavuğumuz yıkanır ve varsa tüyleri ütülür. Eğer bulabilirseniz köy tavuğu daha geç pişer ama daha sağlıklı ve lezzetli olacaktır, tavsiye ederim.
Tavuğun içi fazla bastırmadan pilavla doldurulur. Çok sıkıştırırsanız pilavınız hamur olabilir. Tavuğun ayakları ya derisinden geçirilerek sıkıştırılır veya mutfak ipi ile bağlanır, böylece pişerken açılması önlenmiş olur. Daha sonra tavuk yağlanmış fırın kabına alınarak 185 derece fırında 60 dakika kadar pişirilir.
Bir kasede sos malzemeleri karıştırılır ve yarı pişmiş olan tavuk fırından alınarak üzerine fırça ile sos sürülür.
Bu sos tavuğunuzun nar gibi kızarmasını sağlayacaktır. Eğer baştan sürerseniz gereğinden fazla kızarabilir bu sebeple baştan sos sürmüyoruz. Fırından aldığımız fırın kabına birkaç parçaya dilimlenmiş patates, havuç ve arpacık soğanlar da eklenir. Böylece tavuğun suyu ile hem sebzelerimiz lezzetlenmiş olacaklar, hem de servis sırasında kullanabileceğimiz nefis garnitürlerimiz de hazır olacak. Son olarak fırın kabı tekrar fırına sürülür.
Yaklaşık 40 dakika daha pişmeye bırakılır.
Tavuğa göre pişme süresi değişebilir, ancak şüphede kalırsanız, tavuğun piştiğini nasıl anlarım derseniz, bir kürdan batırarak tavuğun pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Eğer kürdan kolayca batıp pembe bir şekilde çıkmıyorsa pişmiş demektir. Tekrar suyunu çektiğinde üzerine bir havlu kağıt kapatılır ve demlenmeye bırakılır.
|
|
İç Pilavlı Tavuk Dolması Tarifleri Kaburga Dolması Tarifleri
|
|