½ kg. İnce bulgur
½ kg. Yarma irmik (sımeyt)
Tuz
Kişniş:1 yemek kaşığı (dövülmüş olarak)
İç Malzemeleri:
4 büyük baş sotelenmiş kuru soğan
½ kg. kuzu kıyma
½ demet maydanoz
Karabiber
Yenibahar
Arzu edilirse ceviz içi
Soteleşen soğan yağda öldürülür. Kıyma ilave edilir, kavrulur. Maydanoz, tuz, karabiber ve yenibahar ilave edilip soğumaya bırakılır. Dış malzemeler bir tepside ½ saat ıslatılıp dinlendirilir. Daha sonra iyice yoğrulur. Orta yumuşaklıkta bir hamur elde edilir. ½ saat dinlendirildikten sonra ceviz büyüklüğünde bezeler alınıp köfteler açılır. İçine hazırlanan harç konup kapatılır. Tuzlu ve az yağ ilave edilmiş suda 10-15 dakika kaynatılır. Yüzeye çıkanlar toplanıp servis tabağına konur.
Kısa URL: https://ml.md/lc138149
Gönderme Tarihi: 05.Kas.2018
831 defa indirildi / yazdırıldı
THY Skylife
Harcı için:
1 kg dana ve kuzu karışık kıyma
Yarım kg kuru soğan
300 gr iri kıyım ceviz içi
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı siyah pul biber
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
Tuz
Dışı için:
Yarımr kg içli köftelik ince
Yarım kg kalın bulgur
1 kg süt
100 gr un
Kıyma 20 dakika kavrulur. Küp küp doğranan soğan ilave edilir. Pembeleşene kadar kavrulur. İndirmeye yakın, ince kıyılmış maydanoz eklenir. Soğuduktan sonra baharat ve ceviz ilave edilir. Dışı için bulgur, kaynatılmış sütte ıslanır. Un ilave edilerek ele yapışıncaya kadar iyice yoğrulur. Hamurlar açılarak, içine et konularak köfteler hazırlanır. Tercihe göre haşlanarak veya pembeleşinceye kadar sıvı yağda kızartılarak sıcak servis edilir.
Kısa URL: https://ml.md/lc181197
Gönderme Tarihi: 09.Oca.2025
20 defa indirildi / yazdırıldı
GAP Eylem Planı
½ kg galeta unu
4 yumurta sarısı
1 kg düğürcük
300 gr kıyma
2 çay kaşığı kimyon
2 baş soğan
50 gr ceviz içi
7 tür baharat (köfte baharatı),
100 gr yeşil biber
2 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı isot
1 tatlı kaşığı tuz
Bulgur
Yumurta sarısı nemlendirecek ölçüde sıcak suyla karıştırılarak yarım saat dinlendirilir.
Yağ kızartılır kıyma biraz kavrulduktan sonra soğan eklenir. 100 gr kadar yeşilbiber eklenerek iyice kavrulur.
Kızartma bitmeden biraz önce baharat çeşitleri karıştırılır. Ceviz içi de irice dövülerek eklenir. Ocaktan indirildikten bir saat sonra donar.
Donduktan sonra ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar yapılıp tepsiye dizilir ve dondurucuya atılır.
Galeta unuyla köfte bulgurundan yapılan hamur açılır ve donmuş köfteler açılan hamurun içine konur.
Tepsi hafif yağlandıktan sonra köfteler dizilir. Kızdırılan sıvıyağ içerisine atılır.
Birbirine değdirmeden kızartılır.
Not: Ayrıca yörede kaynar suda haşlanarak pişirme yöntemi de yaygındır.