|
|
İçli Köfte (Şanlıurfa) |
|
Yemek Tarifleri
Robot
Kayıt: 18.06.2006
Mesajlar: 10595 Şehir: Türkiye |
Kısa URL: https://ml.md/lc45561
Gönderme Tarihi: 01.Oca.2010
2,663 defa indirildi / yazdırıldı
|
İçi
Soğan 2 büyük boy
Tereyağı yada margarin (erimiş) 3 yemek kaşığı
Yağlı koyun kıyması 1+1/4 su bardağı
Tuz 1 tatlı kaşığı
Kırmızı biber 1/2 tatlı kaşığı
Karabiber 1/2 tatlı kaşığı
Köfte baharı 1/2 tatlı kaşığı
Ceviz içi 1 su bardağı
Dışı
Duru Çiğ köftelik Bulgur 4 su bardağı
Tuz 1 tatlı kaşığı
Pul biber 1 tatlı kaşığı
Ilık su 1+1/2-2 su bardağı
Yağsız koyun kıyması 1+1/4 su bardağı
Zeytinyağı (kızartmak için) 2 su bardağı
İçi: Soğan soyulur, yıkanır ince doğranarak yağ ile sararıncaya kadar kavrulur. Yağlı kıyma konur kavurmaya devam edilir. Kıyma kavrulunca tuz,kırmızı ve karabiber,köfte baharı ve kıyılmış ceviz ilave edilip karıştırılarak ateşten alınır ve soğumaya bırakılır.
Dışı:Bulgur geniş bir kaba konur, üzerine tuz, pulbiber atılır, ılık sudan azar azar dökülerek iyice yoğrulur. Birbirin tutmaya başlayınca, kıyma eklenip yoğrulur(tutması için bir yumurta akı ilave edilir). Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınır, yuvarlanır el hafif ıslatılarak ortası çukurlatırılır. Baş ve işaret parmakları arasında döndürülüp hafif bastırılarak kenarları inceltilir. (içi boşaltılmış yumurta kabuğu gibi). Önceden hazırlanan içten 1/2 yemek kaşığı kadar konup düzgün bir şekilde kapatılır. Kızgın yağda pembeleşinceye kadar kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır. (Halıcı 1991)
NOT: Tarif Şanlıurfa'dan alınmıştır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaygın olarak yapılır. Ancak günümüzde her yörede yapılmaktadır. Köfte yapmayı yeni öğrenenler dışına bir yumurta akı ilave edebilirler. Köfteler haşlanarak da pişirilebilir.
|
İçli köfte (Şanlıurfa) |
|
Yemek Tarifleri
Robot
Kayıt: 18.06.2006
Mesajlar: 10595 Şehir: Türkiye |
Kısa URL: https://ml.md/lc45562
Gönderme Tarihi: 01.Oca.2010
3,896 defa indirildi / yazdırıldı
|
İçi
Duru Pirinç 2 yemek kaşığı
Soğan 4 orta boy
Zeytinyağı 3/4 su bardağı
Yağlı koyun kıyması 1+1/4 su bardağı
Biber Salçası 1 yemek kaşığı
Salça 1 yemek kaşığı
Tuz 1 tatlı kaşığı
Karabiber 1 tatlı kaşığı
Pul biber 1 tatlı kaşığı
Kimyon 1 tatlı kaşığı
Maydanoz 3/4 demet
Dışı
Duru Çiğ köftelik Bulgur 3 su bardağı
İnce İrmik 1/2 su bardağı
Ilık su 2 su bardağı
Salça 1 yemek kaşığı
Tuz 2 tatlı kaşığı
Un 2 yemek kaşığı
Haşlamak için
Su 8 su bardağı
Tuz 2 tatlı kaşığı
İçi: Pirinç 4 yemek kaşığı su ile haşlanır. Soğanlar soyulur, yıkanır ve küçük küp şeklinde doğranır. Yağ ile birlikte sararıncaya kadar kavrulur. Kıyma ilave edilerek kavurmatya devam edilir.Salçalar, tuz, baharatlar ve haşlanmış pirinç eklenip biraz daha pişirilir. Ateşten alınır ve kıyılmış maydanoz ilave edilerek soğumaya bırakılır.
Dışı: Bulgur ve irmik 2 su bardağı ılık su ile ıslatılır.Yumuşayınca salça ve tuz eklenip azar azar un serpilerek yoğrulur.Hafif sert bir hamur hazırlanır. Avuç yağlanır, yumurta büyüklüğünde beze alınarak yuvarlanır. Ortası çukurlaştırılır, baş ve işaret parmağı ile kenarları inceltilir. Hazırlanan içten gereği kadar konur ve kapatılarak yarım ay şekli verilir. Büyük bir tencerede 8 bardak su kaynatılır. Tuz ve 1 tatlı kaşığı kadar sıvıyağ (köftelerin yapışmaması için) ilave edilir. Köfteler kaynar suya salınarak haşlanır.Köfteler suyun yüzeyine çıkınca, kevgirle servis tabağına alınır ve sıcak olarak servis yapılır. (K.K.Dağdeviren)
NOT: Günümüzde her yörede bilinen içli köfte,içine konana malzeme çeşidine göre isimlendirilir. Örneğin, patatesli, ıspanaklı, haşhaşlı ve susamlı içli köfte gibi. Tarif Şanlıufra yöresinden alınmıştır.
ML® Yumurtalı Birecik Köftesi için tıklayın
|
|
İçli Köfte (Şanlıurfa) Tarifleri Duru Bulgur Yemek Tarifleri
|
|