|
Ihlamur Çiçeği Çayı |
|
istiklal
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.10.2017
Mesajlar: 25 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc129105
Gönderme Tarihi: 19.Ekm.2017
854 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://yemek.name
Latincesi tiliae flos olan ıhlamuru bilmeyen yoktur. Kış aylarında bol bol tükettiğimiz bu çay hem kokusu, hem lezzeti ile gönüllerde taht kurmasının yanı sıra özellikle soğuk algınlıklarında Hızır gibi imdadımıza yetişir. Öksürüğe karşı birebirdir.
Çayın Hazırlanması: İki tatlı kaşığı ıhlamur çiçeği üstüne çeyrek litre kaynar su dökülür, ağzı kapalı olarak bekletilir, on dakika sonra süzülür. Günde 3 bardağa kadar içilebilir.
Hoş kokulu bir çay olan ıhlamurun sinirleri yatıştırıcı etkisi olduğu da bilinmektedir.
İçine atılan az miktar karanfil, limon veya bal ile lezzetini pekiştirebilirsiniz.
Ihlamur çayına batırdığınız pamuk ile gözlerinize kompres yapabilirsiniz. Hem çapaklanmayı önleyici etkisi vardı hem de gözlerinizi dinlendirecektir.
|
Ihlamur |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163099
Gönderme Tarihi: 16.Şub.2022
303 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ihlamur çayını yaparken kaynattığınız suyu hazırladığınız ıhlamur çayı demliğinin içine dökün ve 5-10 dakika bekleyin.
10 dakika sonrasında bardağınıza ıhlamuru koyun ve isteğe bağlı olarak 2 kaşık balla karıştırın.
Not: Ihlamuru hazırlarken, yaprak ve çiçekleri ateş üstünde kaynatmadan tutmalısınız. Ihlamurun verimliliğini arttırmak için hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta budur. Kaynatılarak hazırlanan ıhlamur, faydalı maddelerin ve bileşiklerinin çoğunu kaybedebilir. Demini alan çayı süzgeç yardımıyla bardağa boşaltırsanız yaprak ve çiçeklerin çayınıza gelmesini engelleyebilirsiniz. Her şeyin bir dozajı olduğu gibi ıhlamuru da günde 3 bardaktan fazla tüketmemeniz gerekir. Hamileler ise ıhlamur çayını tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmalıdır.
|
Ihlamur Çayı |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172709
Gönderme Tarihi: 17.Haz.2023
223 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
1,2 litre su
1 adet elma, kabuklu olarak doğranmış
18 adet ıhlamur yaprağı, çiçeğiyle birlikte kurtulmuş
Suyu ve elma parçalarını bir sos tenceresine alıp kaynatın.
İçine ıhlamurları bırakın.
Ocaktan alın ve üzerini kapatarak dinlendirin.
Bir süzgeç yardımıyla süzün ve servis edin.
Not: Ihlamur kesinlikle kaynatılmaz; kaynamış suyun içine ilave edilerek üzeri kapatılır ve dinlendirilir. Ihlamur en sevilen bitki çaylarının başında gelir. Yaz başında yol kenarlarında, parklarda mis gibi kokan ıhlamur ağaçlarından çiçek toplamaya çalışan çok olur. Ihlamur çiçeği bazen sadece çiçek, bazen de yapraklı olarak toplanır. Kış aylarında sadece içi ısıtan bir içecek olarak değil, göğsü yumuşatan, boğaz ağrısını rahatlatan, öksürüğe iyi gelen şifalı bir içecek olarak görülür. Bal ile tatlandırılarak içildiğinde ıhlamurun çiçek tadı daha da vurgulanmış olur. Günlük kullanımda içine elma konmadan yapılsa da, elmalı olanı da sevilir.
|
|