|
İran Pilavı |
|
gülbin
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.08.2005
Mesajlar: 110 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc6059
Gönderme Tarihi: 08.Tem.2006
3,564 defa indirildi / yazdırıldı
|
1.5 su bardagi pirinc (basmati, yasemin)
su
tuz
toz safran
Pirinc bir tencereye konur ve uzerine su ve tuz eklenir. Kaynamaya birakilir( pirincler ne cok yumusak nede cok sert olacak). Bu asamaya gelindiginde piricler suzulur ve yikanir. Tencereye biraz yag konur ve pirincler ilave edilir. Iki kasik suda erittigimiz safran pilava atilir ve icine ince ince dogradigimiz bir tutam dereotu ilave edilir ve karistirilir.
ML® Tebriz Pilavı için tıklayın
|
İran Usulü Pilav |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc95852
Gönderme Tarihi: 12.Şub.2014
3,213 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bu pilavda mutlaka "Basmati" pirinci yani pilavlık pirinç kullanılır. Pirinç sıcak su ile yıkanarak 1.5 saat tuzlu suda ıslatılır. Pilav yapılacak tencereye pirinci oldukça aşacak kadar su koyup, 2 çorba kaşığı tuz ilave edilir. Sanıldığı gibi pirinç bünyesine bu tuzu çekmez. Tuz pirinçlerin tane tane olmasını sağlar. Pirinç kaynayan tuzlu suya atılır, 8-9 dakika diri kalacak, ama çiğnenebilir şekilde pişirilir. Margarin ya da tereyağının yarısı tencerede eritilir. Süzülmüş pirinç eritilen yağda çevrilir. Üzerine yağın kalan yarısı da başka bir tavada eritilerek ilave edilir. Tencerenin ağzına temiz bir bez örtülerek kapağı sıkıca kapatılır. Hafif ateşte 15-20 dakika pişirilir.
|
İran Usulü Pilav |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc95861
Gönderme Tarihi: 12.Şub.2014
4,125 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2007
500 g Basmati pirinç
75 g margarin veya tereyağı
100 g baş soğan
3 adet tavuk budu veya yarım tavuk (eklemlerinden 4-5 parçaya ayrılmış)
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş kara biber
20-25 g (1-2 yemek kaşığı kuş üzümü)
150-175 g kuru kayısı
1 tatlı kaşığı tarçın
Pirincinizi hazırlayınız.
Tavuklarınızı eklem yerlerinden ayırarak yıkayınız.
Karabiberinizi makineden çekin.
Ölçülü yağınızı hazırlayınız.
Ölçülü karabiber, tuz, tarçınınızı hazırlayınız.
Kuş üzümünüzü ve kayısınızı hazırlayınız.
Basmati pirincinizi ayıklayıp sıcak su ile yıkayınız.
30 dakika tuzlu suda bekletiniz.
Pirinci süzerek soğuk sudan geçiriniz.
Yıkanmış tavuklarını süzgece koyarak suyunun süzülmesini sağlayınız.
Karabiberinizi pilav pişirmeye başlamadan hemen önce çekerek hazırlayınız. Böylelikle hoş kokusundan bir şey kaybetmez. Pilavınız daha lezzetli olur.
Kuş üzümünüz kullanıma hazır paket değilse ayıklayıp yıkayınız. süzünüz.
Kayısıları yıkayıp kuruladıktan sora her birini dörde bölerek doğrayınız.
Pilav için suyu hazırlayınız. Pilav için et veya tavuk suyu da hazırlayabilirsiniz.
Pilav tenceresini seçtiğiniz ocağın üzerine koyunuz.
Pilav için margarin veya daha sağlıklı olması sıvı yağ kullanabilirsiniz.
Yağınızın yakmadan kızdırınız.
Ocak ısısının her tarafa eşit dağılmasına dikkat ediniz.
Eklediğiniz tavuk parçalarını yakmadan ağır ağır her taraflarını eşit kızartmaya gayret ediniz.
Biber ve tuzun tavuk parçalarına eşit olarak karışmasını sağlayınız.
Bir taşım kaynayınca ateşi azaltınız. Tavuklar yumuşayıp sos koyu bir kıvam alana dek pişiriniz.
Dilerseniz tavuk parçalarını kemiklerinden ayırıp ya da kemikleri ile kullanabilirsiniz.
Çilav hazırlamak için pirinci oldukça aşacak suya 1 yemek kaşık tuz atarak kaynatınız.
Kaynayan suya hazırladığınız pirinci ilave ediniz.
8-9 dakika hafif diri olacak şekilde pişiriniz.
Pirinçler diri ancak çiğnenebilir kıvamda olmalıdır.
Pirincin fazla suyunu süzerek bol ılık sudan geçirerek süzgece alınız.
Suyu iyice süzülsün.
Yağınızı yakmamaya özen gösteriniz.
Çilavın yarısını yağ eriyince ilave ediniz.
Üzerine sos içinde haşlanmış tavukları yerleştiriniz.
Üzerine kuru meyveler ve baharatlarla hazırladığınız soğanlı sosu bolca gezdiriniz.
Çilavın diğer yarısını da soslu tavukların üzerine ilave ediniz.
Karıştırmadan üzerine kalın temiz bir kağıt (yağlı kağıt da olabilir) kapatınız.
Bu işlemden sonra tencerenin ağzını sıkıca kapatınız.
İkinci pişirme aşamasında çilavı 30 dakika çok kısık ateşte pişiriniz. Bu esnnada çilavınız demlenmiş ve biraz daha yumuşamış olacaktır. Ayrıca demlendirmek için beklemeyeceksiniz.
Servis yapmadan önce pilavınızı kevgirle alttan üste doğru birkaç kez karıştırınız.
|
İran Pilavı |
|
radar
Aşçıbaşı
Kayıt: 22.10.2016
Mesajlar: 22 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc120473
Gönderme Tarihi: 23.Ekm.2016
1,860 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı pilavlık pirinç
1,5 litre su
3 çorba kaşığı margarin
Tuz
Pirinç akşamdan ıslatılır (veya 4-5 saat önce) su kaynatılır. Kaynayan suya daha önceden ıslatılmış, yıkanmış ve süzülmüş pirinç atılır. 1-2 defa kevgir ile karıştırılır ve 6 dakika pişirilir. 6 dakika sonra hemen kevgire alınıp süzülür, üzerine 1 bardak soğuk su gezdirilir ve tekrar bir tencereye alınır. Üzerine hafifçe kızdırılmış margarin ilave edilir. 1-2 defa çevrilip demlenmeye bırakılır ve sıcak olarak servis yapılır.
|
İran Pilavı |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145150
Gönderme Tarihi: 24.Ağu.2019
1,087 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı basmati pirinç
1 tavuk budu, 1 tavuk göğsü
1 büyük patates
4 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı safran
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı toz şeker
Yarım çay bardağı ılık su
6 su bardağı su
1 kahve fincanı diken üzümü
1 kahve fincanı badem
Tuz
Pirinçleri 6 bardak suda 10 dakika kadar haşlayın.
Haşlanan pirinçleri süzüp soğuk sudan geçirin.
Tavuk etlerini hafifçe tuzlayın.
Patatesleri yuvarlak yuvarlak dilimleyin.
2 yemek kaşığı tereyağını tencerede eritip tavuk ve patatesleri tencerenin dibine yerleştirin.
Tavukların üzerine haşlanmış pirinci ekleyip kaşığın arkasıyla üzerine bastırarak şekil verin.
Tencerenin üzerini temiz bir bezle örtüp kapağı hava almayacak şekilde kapatın.
Pilavı 10 dakika yüksek ateşte ardından 40 dakika da kısık ateşte pişirin.
Üzümleri ılık suyla yıkayın.
Şeker, zerdeçal ve safranı yarım çay bardağı ılık suya koyup rengi çıkana kadar bekletin.
Pilav piştikten sonra kalan tereyağını bir tavada eritip yarısından fazlasını pilavın üzerine gezdirin.
Safranlı ve zerdeçallı suyu da süzdükten sonra pirinçlerin üzerinde gezdirip çok fazla alt üst etmeden karıştırın.
Üzümleri ve bademleri tavada kalan tereyağında biraz çevirdikten sonra pilava ilave edin.
Pilavı servis tabağına alıp tavukları da üzerine yerleştirin.
Not: İran mutfağında etli, meyveli, safranlı, sebzeli çeşit çeşit pilavlar görebilmek mümkün. Hatta İranlılar genellikle pilavın dibini hafifçe tutturmayı seviyor ve buna "tahdig" adı veriliyor.
|
|