| 
 
 
 | 
İrmik Helvası | 
  | 
PELIN 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.09.2005 
Mesajlar: 40 Şehir: Çandarlı | 
Kısa URL: https://ml.md/lc271 
Gönderme Tarihi: 04.Eyl.2005 
10,256 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı irmik
 
yarım su bardağı tereyağı
 
1,5 su bardağı toz şeker
 
1,5 su bardağı su
 
1 su bardağı süt
 
100 gr. badem içi
 
 
Bir kap içinde yağla irimik; suda haşlanmış kabuğu çıkarılmış iç badem, ağır ateşte yavaş yavaş kavrulur. Bademler pembeleştikten sonra 1 bardak kaynamış süt helvaya katılır ve hemen suda eritilmiş şeker helvaya ilave edilir. Hafif ateşte suyu çektirilir. Helva çok kısık ateşe yerleştirilir, yarım saat sonra karıştırılır, servis yapılır.
 
 
 ML® İrmik Helvası için tıklayın 
 
 
 
 
Fotoğraf "püre" tarafından gönderildi. 09.09.2020
  
 | 
İrmik Helvası | 
  | 
Sermin 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.07.2005 
Mesajlar: 44 Şehir: Çeşme/İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc737 
Gönderme Tarihi: 22.Arl.2005 
8,318 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 su bardağı kalın irmik
 
1 bardak tereyağı
 
yarım paket vanilya
 
1 fincan çam fıstığı ya da iç badem
 
3 su bardağı toz şeker
 
4 su bardağı kaynar su ya da süt
 
 
Tencerede yağı eritip, irmik ve fıstığı içine katın. Tahta kaşıkla devamlı karıştırarak orta hararetli ateşte 35-40 dakika kadar kavurun. Üzerine kaynar su ya da süt döküp, bir iki kere karıştırın, sonra vanilya ve şekeri de ilave edin, tencerenin ağzını kapatıp, çok hafif ateşte biraz pişirin. Sonra ateşi söndürüp demlenmeye bırakın, servis yaparken üzerini fıstık veya bademle süsleyip tarçın serpin.
 
 
 ML® Yağsız İrmik Helvası için tıklayın 
 
ML® Zengin İrmik Helvasi (görsel)
 
 
 
 
 
Fotoğraf "semra bacı" tarafından gönderildi. 26.02.2021
  
 | 
İrmik Helvası | 
  | 
Hiç Kimse 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 10.02.2006 
Mesajlar: 771 Şehir: Bahçelievler/ANKARA | 
Kısa URL: https://ml.md/lc1349 
Gönderme Tarihi: 21.Mar.2006 
7,753 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,5 su bardağı irmik (orta kalınlıkta)
 
1 küçük paket margarin (125 gr.)
 
1 su bardağı şeker (ayrıca 2 çorba kaşığı demlendirme için)
 
1 çorba kaşığı çam fıstık
 
1 su bardağı süt 
 
1 su bardağı su
 
 
Yağ eritilip irmik konur. Hafif ateşte pembe kavrulur. Fıstık ilave edilir. Birkaç kere daha çevrilir.
 
Su, süt, şeker konup karıştırılır. Kapak kapatılıp hafif ateşte suyu çektirilir.
 
15- 20 dakika bekledikten sonra karıştırılıp 2 çorba kaşığı şeker serpilir. Demlenmesi için kapak kapatılır.
 
 
 ML® Kuru Helva için tıklayın 
 
 
 
  
 | 
İrmik Helvası | 
  | 
Aycan 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.11.2005 
Mesajlar: 74 Şehir: Muğla | 
Kısa URL: https://ml.md/lc2269 
Gönderme Tarihi: 20.Nis.2006 
8,568 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
250 gr tereyağı 
 
500 gr irmik 
 
1000 gr toz  şeker 
 
500 gr süt 
 
1000 gr su 
 
100 gr dolma  fıstığı 
 
500 gr tuzsuz kilis peyniri veya tuzsuz dil peyniri
 
 
Derince bir tencerece su, süt ve şeker arada bir karıştırılarak iyice eriyinceye kadar kaynatılır. Diğer bir tencereye tereyağı konup içine konulan dolma fıstıkları devamlı karıştırılarak yağı yakmamaya özen göstererek 5-6  dakika kavrulup üzerine irmik eklenir. İrmik altın sarısı renk alıncaya kadar devamlı karıştırılmalı ve kesinlikle kararmamalıdır. Kavurma işlemi bitince üzerine davamlı şekilde karıştırarak önceden hazırlanan sütlü şurup dökülür ve dibi tutmamasına  özel  gösterilerek koyuca kıvam  alıncaya  kadar  20  dakika kadar  pişirilir. Pişen  helvanın içine  ince ince  didilmiş tuzsuz  dil  veya  kilis  peyniri  eklenip  karıştırmaya  devam  edilir. 5 dakika  sonra helva kaşığı çekince uzayan hale gelecektir Soğutularak yenebileceği gibi, sıcak sıcak servis edilmesi daha uygun olur.
 
 
 ML® Öksüz Helvası için tıklayın 
 
 
 
Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 7.11.2015
  
 | 
İrmik Helvası | 
  | 
ÇelikKapı 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.12.2005 
Mesajlar: 25 Şehir: Balgat | 
Kısa URL: https://ml.md/lc4579 
Gönderme Tarihi: 06.Haz.2006 
7,531 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gr. kalin irmik (3 tepeleme su bardagi)
 
200 gr. tereyağı veya margarin (yari yariya da olabilir)
 
3 su bardagi tozseker
 
4 su bardagi su
 
1/2 paket sekerli vanilya
 
 
Önce yagin bir kismiyla fistigi biraz kavurun; sonra kalan yagi ve irmigi koyup tahta kasikla karistirarak 15-20 dakika kavurun. Irmik pembelestigi zaman 4 bardak sicak su ve vanilya katin; suyunu çekerken üzerine sekeri bosaltip biraz karistirin ve kapali olarak kisik ateste kabarmasini saglayin. (Helva demlenirken arada karistirin)
 
 
 ML® Zengin İrmik Helvası için tıklayın 
 
 
 
  
 | 
İrmik Helvası | 
  | 
Jikle 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.06.2006 
Mesajlar: 29 Şehir: Trabzon | 
Kısa URL: https://ml.md/lc7000 
Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2006 
10,261 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,5 su bardağı şeker
 
2 su bardağı irmik
 
3,5 su bardağı su
 
125 gr. margarin yada tereyağı
 
50 gr. çam fıstığı, fıstık içi yada ceviz
 
2 paket şekerli vanilya
 
2 çorba kaşığı sıvıyağ
 
 
Tencereye yağı atıp eritin ve irmiği ekleyin. Ağır ateşte ve sürekli karıştırarak irmikleri hafifçe esmerleşene kadar kavurun. Ateşi kapatıp kaynar haldeki suyu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp 10 dakika kadar rmiklerin suyu çekmesini sağlayın. Sonra şekeri ve vanilyayı ekleyip karıştırarak 5 dakika demlendirin. Bir tavada sıvıyağı kızdırıp çam fıstığı yada fıstık içini ekleyerek pembeleşene kadar  kavurun. Fıstıkları helvaya ilave ederek servis yapın.
 
 
 ML® Helvalı Börek için tıklayın 
 
 
 
  
 | 
İrmik Helvası | 
  | 
Nimet Hanım 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 03.10.2006 
Mesajlar: 149
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc7719 
Gönderme Tarihi: 06.Ekm.2006 
7,472 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,5 su bardağı orta kalınlıkta irmik
 
125 gram margarin
 
1 su bardağı şeker, ayrıca demleme için 2 çorba kaşığı şeker
 
1 çorba kaşığı çamfıstığı
 
1 su bardağı süt
 
1 su bardağı su
 
 
Bir tavada eritilen yağın içine irmiği koyalım. Az ateşte pembeleşinceye kadar kavuralım. Fıstık ilave ederek 2-3 defa daha çevirelim. Süt, şeker ve su koyup karıştıralım. Kapağını kapatıp az ateşte suyunu çektirelim. 15-20 dakika kadar bekletip 2 kaşık şeker serpelim. Kapağını kapatıp demlenmesi için bekleyelim.
 
 
 ML® Yumurtalı Helva için tıklayın 
 
 
 
  
 | 
İrmik Helvası | 
  | 
otelman 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 02.04.2006 
Mesajlar: 196 Şehir: Alanya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc10886 
Gönderme Tarihi: 04.Oca.2007 
7,045 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
750 gr. İrmik «4-5 bardak»
 
1 kahve fincanı  dolusu  çam  fıstığı
 
750   gr.  şeker   «Üç bardak» 
 
1 küçük paket yağ
 
 
Yağ tencerede eritilir. İçine fıstıklar atılarak hafif pembeleşene kadar kavrulur. Fıstıklar pembeleştikten sonra İrmik de ilâve edilip ağır ateşte tahta kaşıkla ve devamlı olarak karıştırılmak suretiyle 20 dakika kadar kavrulur. Diğer bir kapta şeker 5 bardak kadar suda eritilir. Ve kavrulmuş olan irmiğin üzerine ağır ağır dökülerek karıştırılır. Tencerenin ağzı kapatılır. Ve bu hâlde 15 dakika ağır ateşte pişirilir. Ve bundan sonra da 10 dakika dinlendirilip, bilahare büyükçe bir kaşıkla parti parti alınıp şekilli olarak bir tabağa yerleştirilerek soğuk olarak servis yapılır.
 
 
 
  
 | 
İrmik Helvası | 
  | 
rıza 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.03.2007 
Mesajlar: 371 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc13446 
Gönderme Tarihi: 27.Nis.2007 
7,642 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 bardak kalın irmik
 
1+3/4 bardak toz şekeri
 
3+1/2 bardak süt
 
3/4 bardak tereyağı (veya margarin yağı)
 
1/2 kahve fincanı çamfıstığı
 
 
Bir tencereye yağı boşaltıp orta ısılı ateşte hafifçe kızdırmalı. Sonra karıştırmaya hiç ara vermeksizin önce ayıklanmış çam fıstığını, sonra birden boşaltılacak irmiği katmalı. Ateşin ısısını ortadan daha az olacak biçimde ayarladıktan sonra tenceredekileri karıştırarak 40-50 dakika kadar pişirmeli. İrmik esmerleşmeden pişince yani meyanesi gelince buna kaynar sütü azar azar katmalı. Toz şekerini de katıp bir-iki .defa karıştırdıktan sonra tencerenin ağzını örtmeli ve hafif bir ateşte irmiği 20 dakika kadar demlendirmeli. Bu süre sonunda tencereyi ateşten indirip irmiği ılımaya bırakmalı. İrmik ılıyınca harmanlayarak karıştırmalı ve tabaklara alıp servis yapmalı.
 
Bazı kimseler irmik helvasını soğuk yemekten hoşlanırlar. O vakit helvayı harmanladıktan sonra bir süre daha bırakıp iyice soğutmalı ve ondan sonra tabaklara alıp  servis  yapmalı.
 
İrmiğin pişirilmesinde en önemli şey irmiğin meyanesini getirebilmektir. İrmik 40-50 dakikadan önce esmerleşirse yanmış demektir. Yanmasının nedeni ise ateşin gereğinden kuvvetli oluşudur. Böyle durumlarda vaktinden önce irmiğin sarardığı görülürse ateşin ısısı hemen azaltılmalıdır. Vaktinden önce kavrulmuş irmikler lezzetsiz olur.
 
İrmiğin iyi pişmesi için bunu durmadan karıştırmak gerekir. İyi karışmayan irmiğin de meyanesini getirmek güç olur. Meyanesi gelen irmik helvasının fıstıkları da kavrulmaz nar gibi  kızarır.
 
 
 
  
 | 
Tereyağlı irmik helvası | 
  | 
sanatkar 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.09.2007 
Mesajlar: 51
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc17959 
Gönderme Tarihi: 23.Eyl.2007 
27,864 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı irmik 
 
1,5 su bardağı şeker
 
1,5 su bardağı süt
 
2 su bardağı su
 
125 gram tereyağı
 
1 yemek kaşığı çam fıstığı
 
 
Yağı eritip irmiği rengi dönene dek kısık ateşte kadar kavurun. Suyu ve sütü kaynatın. Kaynar su ve sütü kavrulup esmerleşen irmiğe ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp suyunu çekmesini bekleyin. Suyunu çekince şekeri ilave edip karıştırın. 10 dakika demlenmeye bırakın. ) Bu arada fıstıkları kavurup helvaya ilave edin. İsterseniz fıstıkları irmikle beraber de kavurabilirsiniz. Bu şekilde yaparsanız irmiğin kavrulduğunu anlamak da kolaylaşır. Ne zaman fıstıklar renk değiştirirse irmik de kavrulmuş demektir.
 
 
 
  
 | 
İrmik Helvası | 
  | 
sergüzeşt 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.12.2007 
Mesajlar: 39 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc19750 
Gönderme Tarihi: 04.Arl.2007 
6,829 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Seda Pastanesi Çukurambar
 
 
500 gr. irmik 
 
1/2 litre süt 
 
1 kahve fincanı çamfıstığı 
 
5 çorba kaşığı margarin
 
1/2 kilo toz şeker
 
 
Derin bir tencerede margarin eritilir. Bu yağa fıstıklar ve irmik ilave edilir. İrmik pembeleşinceye kadar karıştıra karıştıra kavrulur. Çok ağır ateşte 30 dakika kadar kavurmaya devam edilir. Kavrulan irmiğe yarım litre süt soğuk olarak dökülür ve iyice karıştırılır. Ocağın ateşi iyice kısılır ve bu sırada şekeri katılır. Kısık ateşte dibinin tutmamasına özen göstererek 15 dakika daha pişirilir. Piştikten sonra tencerenin kapağı kapatılır ve helva demlenmesi için bırakılır. Helva ılınınca tahta kaşıkla karıştırıp, kabartılır, İsteğe göre ılık veya soğutulduktan sonra soğuk olarak servis yapılır.
 
 
 
  
 | 
İrmik Helvası | 
  | 
hasat 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.07.2009 
Mesajlar: 41 Şehir: Antakya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc38568 
Gönderme Tarihi: 28.Tem.2009 
7,354 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı irmik
 
2 yemek kaşığı çam fıstığı
 
1,5 su bardağı şeker
 
200 gr. margarin
 
2,5 su bardağı su.
 
 
Eritilen yağa, irmik ve çam fıstığını koyun. Kısık ateşte pembeleşinceye kadar kavrulur. Suyu kaynatıp, şekeri ilave edin ve eritin. Kavurduğunuz irmiğe şerbeti koyup karıştırın. 10 dakika kadar pişirin. Üzerini bir peçete ile örtüp 20-25 dakika dinlendirin. Karıştırıp servis yapabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
İrmik Helvası | 
  | 
esma hatun 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.01.2011 
Mesajlar: 20 Şehir: Çanakkale | 
Kısa URL: https://ml.md/lc59186 
Gönderme Tarihi: 07.Oca.2011 
3,085 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
250 gram margarin
 
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
 
4 su bardağı irmik
 
4 su bardağı süt
 
4 su bardağı tozşeker
 
 
Margarini tencereye alın. Dolmalık fıstığı ilave edin ve pembeleşene dek kavurun. Sonra irmiği ekleyin. Karıştırarak, irmik altın sarısı renk alana dek kavurun. Ayrı tencerede kaynattığınız irmiğe süt ve şekeri ilave ederek, tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte demlendirip, servis yapın.
 
 
 
 
Fotoğraf "Al Pay" tarafından gönderildi. 14.11.2019
  
 | 
İrmik Helvası | 
  | 
Berna Özsoy 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.01.2011 
Mesajlar: 22 Şehir: Trabzon | 
Kısa URL: https://ml.md/lc74218 
Gönderme Tarihi: 30.Mar.2012 
2,840 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
250 gr irmik
 
125 gr margarin
 
3 kaşık dolmalık fıstık
 
2 su bardağı su
 
2 su bardağı toz şeker
 
 
Önce fıstıkları ufak bir tavada orta ila kısık ateş arasında tavayı ara sıra sallayıp fıstıkların çevrilmesini sağlayarak yavaşça pembeleşene kadar kavurun. Başından ayrılmayın, aşırı kavrulabilirler. Bu şekilde fıstıkları önceden kavurarak helvanızda iyi kavrulmuş ve tadı çıkmış cam fıstıkları elde etmiş olursunuz. Bir tencerede 2 bardak suyu kaynamaya bırakın. Ayrı bir kasede sekerinizi ölçüp hazır tutun. Yağı genişçe bir tavada eritip kavrulmuş fıstıkları ve irmiği içine dökerek hafif ateşte tahta kaşıkla kavurun. Yine bu işlemdede irmiğin birden kavrulup yanmamasına dikkat edin. İyice kavrulup rengi koyulaşana, yağını dışarı salip irmiğin kokusu duyulana kadar karıştırarak kavurmaya devam edin. Tavanın altını kapatıp kaynayan suyu dikkatlice dökerek karıştırın. Altını tekrar açıp bir iki dakika piştikten sonra sekerini ilave edin. Arada karıştırarak suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. Ocaktan alıp 15-20 dakika dinlendirdikten sonra helvanız servise hazırdır.
 
 
 
  
 | 
İrmik Helvası | 
  | 
nihale 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 02.02.2008 
Mesajlar: 42 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc75715 
Gönderme Tarihi: 14.May.2012 
3,029 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 yemek kaşığı margarin
 
2 su bardağı irmik
 
1 su bardağından biraz fazla toz şeker
 
1 çay bardağı ceviz veya antepfıstığı
 
Arzu edildiği kadar dolmalık fıstık
 
 
Margarini eritip irmiği ilave edin kısık ateşte pembeleşene kadar kavurun. Ateşi harlı yapmayın ki yanmasın. İçine iri kıyılmış ceviz veya ikiye kırdığınız fıstığı katıp biraz daha kavurun. Ayrı bir yerde şekeri sütle eritene kadar ısıtın. Kavrulan irmiğe katıp sütü çekene kadar çevirerek pişirin ve tencerenin ağzını kapatın. 15 dakika sonra bir tepsiye kaşığın tersiyle yayın süsleyip servis yapın.
 
 
 
  
 | 
İrmik Helvası | 
  | 
ismet ata 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.12.2013 
Mesajlar: 26 Şehir: Şanlıurfa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc94569 
Gönderme Tarihi: 19.Arl.2013 
2,749 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
250 gram margarin
 
500 gram irmik
 
50 gram çam fıstığı
 
4 su bardağı sıcak su
 
600 gram toz şeker
 
1 yemek kaşığı hindistancevizi
 
 
Geniş ve derin bir tencerede 250 gr yağı eritin. 500 gr irmiği ve 50 gr fıstığı tencereye alın. orta ateşte fıstıklar pembeleşene kadar kavurun, fıstıklar pembeleşince 4,5 su bardağı kaynar suyu azar azar (ve dikkatlice) tencereye ekleyin. 1-2 dakika karıştırın. en son 3,5 su bardağı toz şekeri ekleyin. karıştırarak suyu tamamen çekmesini sağlayın.altını kapatıp, 15-20 dakika dinlendirdikten sonra üzerlerini hindistanceviziyle süsleyerek servis yapın.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 24.04.2024
  
 | 
İrmik Helvası | 
  | 
asude 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.05.2014 
Mesajlar: 49 Şehir: Torbalı İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc98007 
Gönderme Tarihi: 05.May.2014 
3,581 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı
 
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
 
Ankara 2006
 
 
2 su bardağı irmik
 
150 g. Tereyağ veya margarin
 
Bir çay bardağı çam fıstığı
 
4 su bardağı süt
 
2 su bardağı şeker
 
Tarçın
 
 
Yağı tencereye koyunuz eritiniz.
 
İrmik ve çam fıstığını ilave ediniz.
 
Hafif ateşte sürekli karıştırarak irmik ve fıstık pembeleşinceye kadar kavurunuz. (2025 dakika kadar)
 
Kavrulan irmiği bir kenara alınız.
 
Sütün içerisine şekeri koyup karıştırınız.
 
Sütü bir taşım kaynatınız.
 
Kaynar sütlü şerbeti, irmiğin üzerine döküp karıştırınız.
 
Bir taşım kaynatınız.
 
Tekrar karıştırıp kapağı kapalı olarak kısık ateşte irmiğin, sütün tamamını çekmesini sağlayınız.
 
İrmik sütü çekince ocağı kapatıp bir kez daha karıştırınız.
 
Kapağı kapalı olarak 1015 dakika dinlendiriniz.
 
Helva biraz soğuyunca kevgirle karıştırarak tanelendiriniz.
 
Servis tabağına alıp, tarçın serperek servis yapınız.
 
Helvanın çıtır çıtır olması istenirse bir avuç toz şeker serpilip karıştırılarak servis edilebilir.
 
İstenirse kuruyemişlerle süsleyiniz.
 
 
 
 
Fotoğraf "hesap no" tarafından gönderildi. 12.11.2020
  
 | 
İrmik Helvası | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc98025 
Gönderme Tarihi: 06.May.2014 
2,665 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı irmik
 
50 g. tereyağı veya margarin
 
1/2 çay bardağı çam fıstığı
 
2 su bardağı süt
 
1 su bardağı şeker
 
Tarçın
 
 
İrmik ve fıstığı birlikte kavurunuz.
 
Yanmaması için kısık ateşte kavurunuz.
 
Kavurma sırasında sürekli karıştırınız
 
Tahta kaşık kullanınız.
 
Helvanın besleyici ve lezzetli olması için süt kullanmayı tercih ediniz.
 
İrmiği kavurduktan sonra tencereyi kenara alıp biraz soğumasını bekleyiniz.
 
Şurubu irmiğe sıcak olarak ilave ediniz.
 
Helvayı dibini tutmaması için kısık ateşte pişiriniz.
 
Ara ara karıştırınız.
 
Karıştırırken tencerenin dibinin tutup tutmadığını kontrol ediniz.
 
Helva dibini tuttuysa yanık kısmı karıştırmayınız.
 
Gerekiyorsa demlendirme için başka bir tencereye alınız.
 
Helva şurubu çekince, ocağı kapatınız.
 
Helvayı kevgirle alt üst ederek havalandırınız.
 
Pişen helva tenceresinin kapağını kapatıp 1015 dakika demlendiriniz.
 
Helvayı bir kez daha kevgirle karıştırarak tanelendiriniz.
 
Helvayı şekilli kâseye koyup ters çevirerek şekil verebilirsiniz. Kaşık kaşık konarak ta şekil verilebilir. Tabağa serbest olarak koyup, kaşıkla düzeltebilirsiniz.
 
 
 
 
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 16.03.2023
  
 | 
İrmik Helvası | 
  | 
uykusuz 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 10.09.2014 
Mesajlar: 23 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc101549 
Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2014 
2,628 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
200 gram tereyağı
 
200 gram irmik
 
1,5 su bardağı şeker
 
2 çay bardağı ceviz
 
2,5 su bardağı süt
 
 
Tereyağını tavada eritip üzerine irmiği ekleyip kavurmaya devam edin. Yaklaşık 20 dakika kadar kavurun. Üzerine şekeri ve sütü döküp karıştırın. Karıştırıp koyulaşınca ocaktan alıp kapağı kapalı bir şekilde 15 dakika kadar dinlendirin. Kıyılmış cevizi üzerine süsleyip servis yapın. İsteyenler şeker biraz da pekmezle hazırlayabilirler. Ya da sadece pekmezle yapıp hiç şeker koymayabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
İrmik Helvası | 
  | 
İ 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.09.2014 
Mesajlar: 539 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc112539 
Gönderme Tarihi: 07.Kas.2015 
3,387 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
1 fincan sıvıyağ
 
2 su bardağı irmik
 
1 fincan yer fıstığı
 
1 paket kuş üzümü
 
Şerbeti için:
 
1,5 su bardağı şeker
 
2 su bardağı su
 
 
İrmik yağlarla tencereye alınır, irmik yağda rengi kızarıncaya kadar kavrulur.
 
Fıstık ve kuşüzümü eklenir.
 
Şerbeti için, şeker suda kaynatılmadan eritilir, irmiğin üzerine boşaltılır.
 
Ocağın üzerinde suyunu çekene kadar pişirilir.
 
Sıcak servis yapılır.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |