| 
 
 
 | 
İRMİK HELVASI | 
  | 
maxi 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.08.2010 
Mesajlar: 38 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc54832 
Gönderme Tarihi: 23.Ağu.2010 
2,755 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
240 gram tereyağını tencerede eritiniz, içine 650 gram irmik, birkaç badem atınız, tahta kaşıkla karıştırınız. Meyanesi gelince 650 gram soğuk su koyunuz, hemen karıştırıp kapağını kapayarak tencereyi çok hafif ateşe koyunuz. On dakika sonra açarak 500 gram tozşeker serpiniz, karıştırıp tekrar kapayınız. Biraz geçince tabağa koyup servis yapınız.
  
 | 
İRMİK HELVASI | 
  | 
ruşeym 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.11.2010 
Mesajlar: 321 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc57686 
Gönderme Tarihi: 23.Kas.2010 
5,116 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Necip Usta
 
 
250 gr. irmik
 
175 gr. yağ
 
100 gr. beyaz fıstık
 
Şurubu için :
 
200 gr. şeker
 
750 gr. süt
 
Üzerinin çiğ şekeri için:
 
200 gr. toz şeker
 
 
Yağı, unu ve fıstığı bir tencereye koyunuz ve ağır ateşte bir kevgirle kenarlarına bulaştırmadan devamlı karıştırarak fıstık ve irmiği altın sarısı gibi kızartınız ve sonra malzemesinden şurubunu hazırlayarak kaynar olarak üzerine dökünüz. Bir kere karıştırdıktan sonra kapağını kapatıp gayet ağır ateşte 15 dakika pişiriniz ve kalan şekeri üzerine döküp bir kere karıştırdıktan sonra ateşten alınız. 15 dakika demlendirdikten sonra servis ediniz.
 
 
Not: Helvanın daha taneli olmasını isterseniz 600 gr. süt kullanınız.
 
 
 ML® Güllabiye Helvası için tıklayın
 
  
 | 
İRMİK HELVASI | 
  | 
bitmeyen şarkı 
Editor 
 
  
Kayıt: 07.01.2011 
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc61007 
Gönderme Tarihi: 07.Mar.2011 
3,829 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
250 gr irmik
 
180 gr (12 çorba kaşığı) tereyağı
 
30 gr dolmalık fıstık
 
Şurubu:
 
200 gr şeker
 
600 gr (3 su bardağı) süt
 
Üstünün şekeri:
 
200 gr toz şeker
 
 
Tercihen bakır bir tencerede tereyağı eritiniz. İrmiği ve dolmalık fıstığı ekleyip ağır ateşte delikli kepçeyle, fıstık ve irmik altın sarısı rengini alana kadar kavurunuz.
 
Bu arada süte şekeri karıştırıp harlı ateşte kaynatınız.
 
Hazırladığmız şekerli sütü kaynar olarak, kavrulmuş irmiğin üstüne dökünüz. Delikli kepçe ile karıştırdıktan sonra kapağını kapatıp ağır ateşte 15 dakika pişiriniz.
 
Kalan 200 gr toz şekeri üstüne döküp bir kez daha karıştırdıktan sonra ateşten indiriniz. 15 dakika demlendirdikten sonra servis ediniz.
 
 
Not: Osmanlı mutfağının en tanınmış tatlılarından olan irmik helvasının hazırlanması çok kolaydır. Ama pişirirken sürekli karıştırmak ve en iyi malzemeyi kullanmak gerekir.
  
 | 
İrmik Helvası | 
  | 
teşrifat 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.04.2016 
Mesajlar: 40 Şehir: Van | 
Kısa URL: https://ml.md/lc116855 
Gönderme Tarihi: 14.May.2016 
1,299 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Vedat Başaran
 
 
½ kg. irmik
 
200 gr. tereyağı
 
1 litre süt             
 
50 gr. badem 
 
1 adet portakal
 
50 gr. çamfıstığı
 
½ kg. şeker
 
 
Şeker ve sütü geniş ve derin bir tencerede kaynatın. Portakalın kabuğunu tırtırlı bir bıçak veya kazıyıcı yardımı ile kazıyın.
 
Bir başka tencerede tereyağını eritip, kızdırın. Çamfıstıklarını ve kabukları soyulmuş badem içlerini renkleri pembeleşmeyecek şekilde kavurun. İrmiği ilave edip yağı eminceye kadar kavurmaya devam edin. Kazıdığınız portakal kabuklarını katıp biraz daha kavurduktan sonra, kaynayan şekerli sütü ilave edip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp pişirmeye devam edin. 
 
İrmik, şekerli sütü iyice emdikten sonra karıştırıp havalandırın. Tabağa aktarıp soğuk olarak servis yapın.
  
 | 
İrmik Helvası | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc155749 
Gönderme Tarihi: 27.Oca.2021 
357 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Melceü't - Tabbahin (Mehmed Kâmil 1844)
 
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınları
 
 
Yüz dirhem miktarı rûgan-ı sâdeyi tencerede yakıp bayağı Gaziler helvası meyanesi gibi yarım kıyye irmiği azar azar koyarak karıştırır iken yirmi beş dirhem kadar iç kabuğu soyulmuş badem dahi ilave ile bademler kızarınca pişirildikte yarım kıyye su ile kaynamış yarım kıyye şekeri ve yarım kıyye dahi süt ikisi dahi kaynar olduğu halde işbu meyanenin üzerine defaten koyup karıştırıp kapağını kapayalar. 
 
Bir çeyrek meksden sonra üzerine gül suyu serpip tabağa vaz ve üzerine bol toz şeker i ekip tenâvül buyrula.
  
 | 
 
 
 
 
 
 |