|
İshakiye Helvası |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc86906
Gönderme Tarihi: 18.Şub.2013
2,350 defa indirildi / yazdırıldı
|
İnci Beşoğul
17. yy Osmanlı mutfağından
1200 gram pirinç unu, 150 gram sade yağ ile mutedil ateş üstünde 600 gram iç kabuklu ve dövülmüş badem ile beraber pişirilir. Ondan sonra 600 gram kaynar süt ve 1200 gram şeker ile haşlayıp iyice karıştırılır. Ondan sonra da fincanlara konup, tabaklara dizilir, servis yapılır.
Not: "Helva aksamından ve gayetülgaye lâtif ve tanavül ve istimali cümle helvalardan hafif ve mahruei Burusa'ya mahsus gibidir. Sair diyarda dahi yapılır ise Medinei mezburede yapılan mertebelere vasıl olmak emri muhal kabilindendir. Hasılı kelâm her hanede tabholunur (pişirilir) iken merhum ve mağfurünileyh Nakib efendi hanesinde yapılanı kimse taklit edemezdi. Merhum ve mağfurünileyh imamı şehriyari efendimiz, Arapzade Abdurrahman Efendi ile 1143(1730) senesinde meks ve ikamet esnasında ol mahalle davet ve helvayı mezkûru esnayı taamda tenavül edüp filhakika vücuhla lâtif ve nazik olmakla tariki tabhı tefahhus ve suâl eyleyüp işbu mahalle kaydolundu."
|
İshakiye |
|
anacık
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.05.2013
Mesajlar: 69 Şehir: Nallıhan-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc91515
Gönderme Tarihi: 18.Ağu.2013
1,963 defa indirildi / yazdırıldı
|
750 ml süt
180 gr irmik
5 adet yumurta
2 parça damla çikolata
75 gr toz badem
3 kaşık margarin
Şerbet için:
1,5 bardak şeker
2 bardak su
1 çay kaşığı limon suyu
Üzerine file fıstık
Şerbet için, su ve şekeri tencereye alıp kaynatın. Limon suyunu ekleyip 2 dakika daha kaynatıp tencereyi ocaktan alın. Süt, irmik margarin ve dövülmüş sakızı başka bir tencereye alıp kısık ateşte karıştırarak pişirin. Koyulaştığında tencereyi ocaktan alın. Karışım biraz soğuduğunda yumurtaları teker teker ekleyip iyice karıştırın. Yağlanmış fırın tepsisine harcı yayıp üzerini kaşığın tersiyle düzleyin. Üzerine toz badem serpin. 200 derece fırında pişirin. Fırından çıkardığınız tatlının üzerine ılık şerbeti gezdirin. Şerbeti çekene kadar bekletin. Üzerine file fıstık serpiştirip servis yapın.
|
İshakiye |
|
ahahhhh
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 21
|
Kısa URL: https://ml.md/lc152233
Gönderme Tarihi: 09.Ağu.2020
474 defa indirildi / yazdırıldı
|
"Kitabüt Tabbahin" 13. yy. el yazması yemek kitabı
Günümüze Uyarlayan: Osman Güldemir
Tereyağı 9,5 yemek kaşığı 95 gr.
Pirinç unu 1,96 su bardağı 256 gr.
Badem 0,85 su bardağı 128 gr. (Kaynar suda bir taşım haşlanıp soğuk suya tutularak kabuklarından ayrılmış)
Süt 0,64 su bardağı 128 ml (Şeker ile kaynatılmış)
Şeker 1,42 su bardağı 256 gr.
Tereyağı tencerede eridikten sonra pirinç unu ve badem eklenir. Miyane gibi pişirilir.
Kaynar süt şeker karışımı dökülür, hızlı bir şekilde karıştırılır.
Fincan içine bastırıp, tabaklara dizilir. Pek hoş olur.
|
İshakiye |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc160917
Gönderme Tarihi: 29.Ekm.2021
289 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tuğrul Şavkay
100 gr. tereyağı (6,5 çorba kaşığı)
65 gr. pirinç unu (2/5 su bardağı)
100 gr. badem (ince çekilmiş)
800 ml. süt (3+1/5 su bardağı)
375 gr. tozşeker (1+1/2 su bardağı)
Tereyağını tencerede eritin. Yağ eriyince, içinde pirinç ununu ve çekilmiş bademi kısık ateşte 15 dakika kavurarak meyane hazırlayın.
Azar azar sütü ekleyin. Sürekli karıştırarak sütü tenceredeki meyaneye yedirin. Hiç topak kalmayıncaya kadar karıştırarak şekeri katın. Bir taşım kaynatıp, ateşten alın.
Hazırladığınız tatlıyı kâselere doldurup, kâseleri tabağa ters çevirerek dizin. Kâseleri kaldırarak servis yapın.
|
İshakiye |
|
dikmen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.08.2020
Mesajlar: 45 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc155748
Gönderme Tarihi: 27.Oca.2021
226 defa indirildi / yazdırıldı
|
Melceü't - Tabbahin (Mehmed Kâmil 1844)
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınları
Yüz elli dirhem rûgan-ı sâde bir tencerede eridikte bir kıyye pirinç unu yarım kıyye döğülmüş badem ile âdeta meyane gibi pişirip üzerine yarım kıyye süt ve bir kıyye şeker i kaynar iken âdet üzere haşlayıp karıştıralar.
Badehu fincan içine bastırıp öylece tabaklara dizeler.
Pek latif olur.
|
|