https://www.cumhuriyet.com.tr
Geleneksel tıpta çok uzun yıllardır kullanılan ısırgan otu, içerdiği enzimler, mineraller ve vitaminlerden dolayı pek çok ilaçta da kullanılan mucizevi ve şifalı bitkilerden biridir. Mayıs ve ağustos ayları arasında toplanan bitki, her tür toprakta yetişir.
Isırganotu, kendi kendine yetişebilen yabani otlardan biridir. Bilimsel adı ‘urtica’ olan bitki sürtünme ve dokunma durumunda kaşındırmasından ve batma hissi uyandırmasından dolayı halk arasında ısırgan otu olarak adlandırılır.
Tohumu baharatçılarda, tazesi ise doğada ve semt pazarlarında satışa sunulan ısırgan otu mutfakta kurutularak baharat şeklinde kullanılabilir. Salata yapılabileceği gibi çay gibi hazırlanıp içilebilir. Haşlayarak ve üzerine yoğurt ilave ederek servis edebilir. Aynı zamanda haşlanmış bitkinin içine biraz pırasa ekleyerek börek ve poğaça yapabilirsiniz. En çok ısırgan otu çorbası ve gözlemesi yapılır.
|