|
İşkembe Çorbası |
|
baht
Aşçıbaşı
Kayıt: 26.09.2017
Mesajlar: 25 Şehir: Mardin |
Kısa URL: https://ml.md/lc128557
Gönderme Tarihi: 27.Eyl.2017
1,402 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://yemek.name
1/2 kg. dana işkembe
2 yemek kaşığı un
2 adet yumurta sarısı
1 Türk kahvesi fincanı limon
suyu
1 Türk kahvesi fincanı sirke
8 diş sarımsak
Tuz
Sosu için:
2 yemek kaşığı tereyağ
Kırmızı Biber
1. İşkembeyi iyice yıkadıktan sonra 3 diş sarımsakla beraber düdüklü tencerede üzerini geçecek kadar suyla 30 dakika pişirin.
2. Pişen işkembeyi istediğiniz büyüklükte küpler halinde doğrayın.
3. Bir kase içinde yumurta sarıları, sirke, limon suyu, un ve kalan 5 diş sarımsağı ezerek bir terbiye hazırlayın.
4. İşkembeleri haşlama suyuna tekrar koyun.
5. Ilık olan sudan bir kepçe hazırladığınız terbiyeye koyup karıştırın.
6. Terbiyeyi yavaşça ve karıştırarak çorba tenceresine boşaltın.
7. Servis aşamasında, tereyağında yaktığınız kırmızı biber ile süsleyin.
Not: İşkembeyi bir fırça yardımıyla bol su ile kolayca temizleyebilirsiniz. Kurban bayramı dışında marketlerden dondurulmuş olarak ya da sakatatçılardan temizlenmiş ve hatta doğranmış olarak alabilirsiniz.
|
İŞKEMBE ÇORBASI (Düdüklü) |
|
kantin
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.03.2009
Mesajlar: 38 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc34901
Gönderme Tarihi: 29.Mar.2009
2,864 defa indirildi / yazdırıldı
|
600 gram dana, ya da genç sığır işkembesi
2 adet bumbar
2 bardak su
1 küçük limonun suyu
1 çorba kaşığı un
Tuz
ÜSTÜNE:
2 kahve fincanı sirke
8 diş sarımsak
30 gram margarin, ya da sadeyağ (1 1/2 çorba kaşığı)
1 çorba kaşığı kırmızı biber
1 Düdüklü tencereye; 9 bardak su, 1 küçük limonun suyu, 1 çorba kaşığı un, 2 çorba kaşığı tuz, içleri temizlenmiş ve iyice yıkanmış ve küçük doğranmış' 2 bumbar ile, kazmırcasma temizlenmiş ve yıkanmış 600 gram işkembe koyarak, düdüklü tencerenin kapağını kapatmalıdır. (Çorbanın köpüğünü alıp attıktan sonra kapağının kapatılmasını öğütleriz.)
2 Sonra, tencereyi çok kuvvetli ateşe oturtarak, üstündeki düdük yukarıya doğru oynayıp da bol buhar ve ıslık gibi sesler çıkarmaya başladıktan sonra hesap edilmek üzere işkembeleri, yarıya kadar azaltılmış ateşte, dana ise bir buçuk, sığır ise iki saat pişirmeli ve işkembeyi bir bıçakla kazırcasına temizlemelidir.
3 Sonra ateşten alarak, buharını boşaltmalı ve sadece işkembeleri tencereden çıkararak bunları çok küçük parçalara doğramalı ve tekrar tencereye atarak, bir taşım daha kapaksız kaynattıktan sonra çorbayı kâseye almalı ve buna dövülmüş sarımsak ile iki kahve fincanı sirke katmalı ve üstüne de az kızdırılarak ateşten alınmış ve içine 1 silme çorba kaşığı da kırmızı biber katılmış bir buçuk silme çorba kaşığı yağ-gezdirdikten sonra servis yapmalıdır.
|
İşkembe Çorbası (düdüklü) |
|
kutsal
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2008
Mesajlar: 25 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc26945
Gönderme Tarihi: 01.Eyl.2008
2,834 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg dana işkembesi (temizlenmiş)
3 çorba kaşığı un
1 çay bardağı çiçek yağ
1 tatlı kaşığı tız
8 diş sarımsak
1 çay bardağı sirke
İşkembe, kolay doğranması için buzlukta yarım dondurulur. Düdüklüye konur. Üzerinrini 1 parmak geçecek kadar su konur. Düdüklünün pimi çıktıktıktan sonra 45 dakika haşlanır. Diğer tencerede un ve yağ kavrulur. Üzerine 8 su bardağı su eklenir. En son işkembe ve tuz katılır, bir taşım pişirilir. Servis sırasında üzerine ezilmiş sarımsak ve sirke karışımı gezdirilir.
|
İşkembe Çorbası (düdüklü) |
|
Aspirin
Aşçı
Kayıt: 06.07.2008
Mesajlar: 19
|
Kısa URL: https://ml.md/lc25084
Gönderme Tarihi: 06.Tem.2008
3,087 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg dana işkembesi veya 1 koyun işkembesi
1.5 çay bardağı un
1 yumurta
Yarım baş sarımsak
1 limon
8 su bardağı su
Sirke
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı kırmızı
ve karabiber
Tuz
1- İşkembenin Temizlenmesi: İşkembenin yenebilmesi için usulüne uygun temizlenmesi gerekir. Buna göre dana ve koyun yeni kesilmişse işkembeye bir bıçak atılıp içeriği dökülür. Hemen kapatıp bir poşete koyarak sıkıca bağlayıp mevsim yaz ise balkonda, kış ise kuytu veya ılık bir yerde bir gece bekletilir, hamlayıp pisliğin çabuk temizlenmesi için eğer bir gecede olmamışsa bir gece daha bekletilir (Banyoda da bekleyebilir). Hamladığı için çok rahat temizleyebilirsiniz.
2- Temizlenmesi bittikten sonra 10 bardak su içinde düdüklü veya normal tencerede hamur gibi oluncaya kadar pişirilir.
3- İşkembe sudan çıkarılıp çok ince doğranır.
4- Bir tencereye un ve sıvı yağ konup hafif ateşte kavrulup, 8 bardak su azar azar ilave edilerek pişirilir. İşkembe de ilave edilip iyice piştikten sonra ateşten alınır.
5- Yarım baş sarımsak, soyulup dövüldükten sonra çorbaya katılır.
6- Bir limonun suyu ve bir yumurta bir kapta çırpılıp, çorbanın suyundan bir kepçe alıp yumurtalı limona karıştırılır ve çorbaya eklenir.
7- Üzerine kırmızıbiberle yağ hafif kavurup dökülür ve sirke ile servis yapılır.
ML® İşkembe Çorbası için tıklayın
|
İŞKEMBE ÇORBASI (düdüklü) |
|
susam sokağı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.12.2007
Mesajlar: 72 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc20129
Gönderme Tarihi: 21.Arl.2007
2,858 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 Kg. işkembe
1/2 Çorba kaşığı un
1 Limon veya 1 kahve fincanı sirke
1/2 Çorba kaşığı tereyağı
Biraz kırmızıbiber
2-3 Diş sarımsak
1 Tatlı kaşığı tuz
İşkembeyi bıçakla kazıyıp temizleyerek bol su ile yıkayınız. 6-7 su bardağı su ile düdüklü tencerede pişirip incecik kıyınız. Unu 1 çay bardağı su ile eziniz. Çorba suyu ile ılıklaştırıp işkembe ile beraber kaynayan çorba suyuna karıştırarak ilave ediniz. 5-6 dakika pişiriniz.
Çorba kâsesine boşaltarak üzerine eritilmiş kırmızıbiberli yağ gezdiriniz. Ezilmiş sarımsak, limon suyu veya sirke ile servis yapınız.
|
İşkembe Çorbası (düdüklü) |
|
aleveser
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.06.2007
Mesajlar: 25 Şehir: UŞAK |
Kısa URL: https://ml.md/lc15383
Gönderme Tarihi: 18.Haz.2007
2,910 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet koyun işkembesi
1 çorba kaşığı tereyağı
1,5 limonun suyu
6 diş sarımsak
2 çorba kaşığı sirke
tuz, kırmızı biber
Temizlenmiş işkembe arzu edilen büyüklükte doğranır. Tercihen düdüklü tencereye aktarılır, üzerini 1 parmak geçecek kadar su konur. Düdüklü tencerenin pimi çıkınca ateş kısılır 45 dakika daha pişirilir. İşkembenin suyundan 1 su bardağı alınır, limon suyu, sirke ve ezilmiş sarımsakla karıştırılır, işkembenin üzerine tekrar dökülür, tuz eklenir. Çorbanın yoğunluğuna göre et suyu ilave edilir bir taşım kaynatılır. Servis sırasında üzerine kızarmış tereyağı gezdirilir.
|
İŞKEMBE ÇORBASI (düdüklü) |
|
ananas
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.09.2006
Mesajlar: 30
|
Kısa URL: https://ml.md/lc7972
Gönderme Tarihi: 20.Ekm.2006
3,244 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMESİ:
1/2 kg. koyun veya dana işkembesi
2 kahve fincanı sirke
6 diş sarımsak
1 kaşık katıyağ
1 çay kaşığı kırmızı biber
Yeterince tuz.
YAPILIŞI:
Ciğerciden temizlenmiş işkembe satın alınız. Evde bir kere daha yıkayınız. Bir tencereye bolca su koyup, kaynatmaya başlayınız. Bir tatlı kaşığı tuz ekleyiniz. Tencerenin kapağı açık bir süre kaynatınız. Üzerindeki köpükleri alıp atınız. Köpüklenme kesilince, tencerenin kapağını kapatıp, işkembeler yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Bu süreyi kısaltmak istiyorsanız düdüklü tencere kullanınız. İşkembelerin yumuşadığını görünce, pişirmeye ara veriniz. İşkembeyi tencereden çıkarıp, ufak ufak doğ-rayınız. İşkembe parçalarını tekrar tencereye koyup bir iki taşım daha kaynatınız. Sarımsakları soyup, havanda tuzla dövünüz. Dövülmüş sarmısağı sirkeyle karıştırınız. Bu karışımı çorbaya döküp bir taşım kaynattıktan sonra ateşten indiriniz. Üzerine erimiş yağ ve kırmızı biber gezdirip ikram ediniz.
Not: İsterseniz üç yumurta sarısını bir adet limon suyuyla karıştırıp, yaptığınız bu terbiye ile ikram edebilirsiniz.
|
İşkembe Çorbası (düdüklü) |
|
dertli
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.02.2006
Mesajlar: 83 Şehir: Buca |
Kısa URL: https://ml.md/lc2300
Gönderme Tarihi: 21.Nis.2006
3,358 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. dana işkembesi
2 kaşık un
2 çorba kaşığı yağ
3-4 diş sarımsak
2 kahve fincanı sirke
Yarım kahve kaşığı kırmızı biber
Tuz
İşkembe yıkanır. Bir avuç tuzla tuzlanıp, iç içe geçirilip, birkaç saat bırakılır. Sonra bıçakla iyice kazınıp bol su ile yıkanır.
8- 10 bardak su ile düdüklüde iyice haşlanır. Soğuyunca ince ince kıyılır.
Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Kıyılmış işkembe ve haşlama suyu konup 2- 3 taşım kaynatılır.
Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilerek dökülür. Sarımsaklı sirke ile servis yapılır.
Not: Haşlama suyunun yağlarını kullanmayınız.
|
|