|
|
|
İşkembe Dolması |
 |
portakal çekirdeği
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 25.02.2015
Mesajlar: 33 Şehir: Elazığ |
Kısa URL: https://ml.md/lc130675
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2017
1,476 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kuzu işkembesi
1 su bardağı pirinç
200 gram kuzu kıyma
1 adet soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Yarım demet maydanoz
Tuz
Karabiber
1 adet limonun suyu
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Sosu için:
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı domates salçası
Üzerine:
Kimyon,
Karabiber
Pulbiber
İşkembeyi parçalara bölüp temizleyin. Tuz ve limon suyuyla ovup bir kevgirde bekletin. Pirinç, ince doğranmış soğan, domates salçası, biber salçası, ince kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, limon suyu, sıvıyağ ve kıymayı karıştırıp, dolmanın içini hazırlayın. İşkembe parçalarının ortasına hazırladığınız içten koyun. Uçları üst üste gelecek şekilde ikiye katlayın ve iplikle dikin. Düdüklü tencereye sıvıyağ ile domates salçasını koyup kavurun. İşkembe dolmalarını da tencereye alıp, salçayla biraz kavurun. Daha sonra üzerine su ilave edip, 1 saat kısık ateşte pişirin. Daha sonra tabağa alıp, üzerine karabiber,kimyon ve pulbiber serpip servis yapın.

|
İşkembe Dolması |
 |
kısasa kısas
Aşçıbaşı

Kayıt: 10.11.2007
Mesajlar: 28 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc20377
Gönderme Tarihi: 14.Eyl.2019
2,942 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
3 adet kuzu işkembe
1 kg pirinç
1 kg kuşbaşı et
Bir miktar karabiber, yeni bahar, kişniş, tuz, nane
Pirinç ayıklanıp yıkanır, kuşbaşı et, yeteri kadar karabiber, yeni bahar, kişniş, tuz ve nane eklenip karıştırılarak iç hazırlanır.
Temizlenmiş işkembeler göz kararıyla 20 cm büyüklükte dikdörtgen şeklinde kesilir.
Hazırlanan parçalar ikiye katlanıp iki kenarı beyaz dikiş ipi ile dikilir.
Bir kenarı açık bırakılır. Bu işlem bitirilip bütün parçalar dikildikten sonra her parçanın açık kalan kenarından hazırlanan iç pilavdan işkembenin yarısı doldurulmak suretiyle kapatılıp dikilir.
Daha sonra hazırlanan işkembe dolmaları büyükçe bir tencereye yerleştirilir.
Üstünü örtecek kadar su eklenir.
Bir miktar tuz eklendikten sonra tencerenin ağzı kapatılıp yüksek ısıda pişirilir. 30 dakika pişirildikten sonra ateşten alınıp çatalla tek tek dolmalar delinir. Bastırılır ve yine tencereye yerleştirilir. (Bu işlemi yapmaktaki amaç iç malzemenin kıvamında pişmesini sağlamaktır.)
Üstünü örtecek miktarda sıcak su eklendikten sonra 30 dakika daha pişirilir.
Son aşamada ise servis tabağına isteğe göre suyu ile veya susuz alınır.
Not: Kuşbaşı etinin taze ve yağlı olması tercih edilir.

|
İşkembe Dolması |
 |
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145637
Gönderme Tarihi: 14.Eyl.2019
706 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
1 koyun işkembesi
2 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı tuz
250 gram orta yağlı kıyma
½ çay kaşığı karabiber
2 orta boy soğan
8-10 dal maydanoz
Kıymaya pirinç, ince kıyılmış soğan, maydanoz, karabiber ve biraz tuz katılıp karıştırılır.
İşkembe temizlenip yıkanarak 10x15 cm boyutlarında dikdörtgenlere bölünür, pütürlü yüzü alta gelmek üzere masaya konur.
Dikdörtgenlerin yarısına 2 çorba kaşığı iç konur, yarısı üstüne kapatılır; üç kenarı iğne iplikle dikilir.
Tencereye yan yana yerleştirilen dolmaların üzerine 5-6 su bardağı kaynar su ilâve edilir.
Kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirilip tuz ilave edilir.
Pişen dolmaların ipi çıkarılır, servis tabağına dizilir; üzerine suyu gezdirilir.

|
İşkembe Dolması |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 3594 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc185326
Gönderme Tarihi: 19.Ekm.2025
34 defa indirildi / yazdırıldı
|
MasterChef
1 adet dana veya kuzu işkembesi
2 su bardağı pirinç
200 gr kıyma (isteğe bağlı, bazı yörelerde sadece pirinçli yapılır)
2 adet kuru soğan (ince doğranmış)
1 çay bardağı sıvı yağ veya tereyağı
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım demet maydanoz (ince doğranmış)
Pişirme sosu için:
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
2 su bardağı sıcak su
İşkembeyi iyice yıkayın, ters çevirip tuz ve limonla ovun.
Bol suyla birkaç kez yıkayıp süzün.
Soğanı yağda pembeleştirin.
Salçaları ekleyin, ardından kıyma (kullanıyorsanız) ve pirinci koyup kavurun.
Baharatları, tuzu ve ince doğranmış maydanozu ekleyin.
İşkembeyi dikdörtgen parçalara ayırın.
Harçtan içine doldurun ve ağzını dikin ya da kürdanla kapatın.
Tencereye dizin.
Tereyağında salçayı kavurun, sıcak suyu ekleyin.
Sosu dolmaların üzerine dökün.
Üzerini hafif geçecek kadar sıcak su ekleyin.
Kısık ateşte 45-60 dakika kadar pişirin.

|
|
İşkembe Dolması Tarifleri Biber Dolması Tarifleri
|
|