|
|
Ispanak |
|
Ay-Su
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.02.2015
Mesajlar: 43 Şehir: Bolu |
Kısa URL: https://ml.md/lc105026
Gönderme Tarihi: 08.Şub.2015
1,792 defa indirildi / yazdırıldı
|
Metin Okutan
14 yaşıma kadar ağzıma ıspanak yemeği koymadım. Yalnızca ıspanaklı börek ve pide yiyebildim. Sözünü ettiğim yaşlarda, bir sağlık sorunum için çocuk doktoru olan teyze kızım Şahende Abla'ya zorunlu misafir olmuştum. Yoğurtlu ıspanak yaptığı bir akşam "Ben bunu yemem" dediğimde, tahmin edemediğim bir tepkiyle karşılaştım: "Bu evde ne pişiyorsa sen de onu yiyeceksin, sana ayrı yemek yapamam, yiyeceksen yemek burada yemeyeceksen sen bilirsin" dedikten sonra, sessizce sofradan kalktığımı hatırlıyorum.
1 saat kadar karşılıklı inatlaştık ama galip gelen O oldu ve ben ıspanak yemeyi kabul ettim. Meğer ne kadar lezzetliymiş, "yıllardır" kendimi beyhude yere uzak tuttuğu mu hatırladıkça gülerim. Bir gün Şahende Abla'ya sen böyle yapmıştın diye hatırlattığımda, "imkânı yok, katiyen yapmamışımdır" dese de, bana ıspanağı sevdiren ve yediren O'dur, bu yüzden müteşekkirim.
DEVE GÜCÜ, TAZI HIZI
Aslında hemen her evde, yemek ve yememek için verilen büyük mücadeleyi neredeyse hepimiz biliriz çünkü, birebir yaşadık bunları. İçinde bol miktarda demir olduğu özellikle de çocuklar için yararları hep söylenegelmiştir. Çocukluğumuzdan hatırladığımız çizgi film karakteri Temel Reis için ıspanak, "deve gücü, tazı hızı" kıvamında, benzersiz kuvveti içinse olmazsa olmaz bir "ateşleyiciydi".
1930LARDA FARK EDİLDİ
1870'lerde Emil von Wolff adındaki bilim insanı, ıspanaktaki demir miktarını bir ondalık fazla hesaplayınca ıspanak demir deposu zannedilmiş. Onu sevdirmek için söz konusu çizgi film karakteri Temel Reis, tüketimi artırmak amacıyla "piyasaya sürülmüş". Oysa 1930'larda hata fark edilmiş, buna rağmeden hatadan "geri dönülmemiş." Demirden bağımsız düşündüğümüzde bile ıspanağın faydaları saymakla bitmiyor.
Kış sofralarını bu kadim yiyeceğini haftada iki gün tüketmemiz öneriliyor. Diğer yeşil yapraklı sebzelere göre daha fazla protein içeriyor. İçindeki E vitaminlerinin bazı kanser türlerine iyi geldiği de söylenenler arasında. Bu güzelliklerinden daha çok yararlanmak için tazeyken ve çiğ olarak yenmesi tavsiye ediliyor.
Satın alırken yapraklarının yemyeşil ve diri olmasına dikkat etmek gerekiyor. Çok kaynatmadan pişirmekte yarar var hatta özelliklerini yitirmemesi açısından buharda haşlamak önemli. Fakat mutfağımızdaki ıspanak yemeklerine baktığımızda, böyle söylemek pek önemli gibi durmuyor.
TEZGAHLARIN EN ÖN SIRASI ONUN
Diri kalmış ıspanak kavurması pek çoğumuzun tüylerini diken diken etmeye yeter. Hele börek harcını çiğden değil de kavurarak yapanların karanlık bakışlarına hedef olmak kuvvetle muhtemeldir. Netice olarak nasıl tüketeceğinize karar vermek elbette sizlerin işi, ben sadece hatırlatıyorum.
Kış sebzesi olmasına rağmen artık onu da her mevsim bulabiliyoruz. Yaz mevsiminin binbir çeşitliliğinin arasında kaynayıp gitse de kış mevsimi ona asla haksızlık etmez. Pazarcılar ve manavlar "asıl zamanı" geldiğinde, tezgâhlarının en ön sıralarını ona ayırmaktan çekinmezler.
Üretimi nüfusla kıyaslandığında Çin'den sonra biz geliyoruz. Asya'nın orta ve güneybatı bölgelerinin yerlisi olan ıspanak, 11. yüzyılda Araplar aracılığıyla Avrupa ile tanışmıştır. Günümüzde dünyanın pek çok bölgesinde, severek tüketilen bir gıda durumundadır.
ÇOKTAN SINIF ATLADI
Türk Mutfağı'yla çok sağlam bir bağı vardır. Hemen her şeyini yapıyoruz. Böreği, poğaçası, pidesi, püresi, boranisi, kavurması, kıymalısı, pirinçlisi, bulgurlusu, yoğurtlusu, son dönemlerde pek moda olan keki, salatası saymakla bitmiyor.
Soğanla kavrulan ıspanağı tabağın dibine yaydıktan sonra üzerine ızgara somon yerleştirerek, ıspanak yatağında ızgara somon derseniz çok "havalı" bir ziyafet yemeği yapmış olursunuz ki, lezzetiyle de parmakları yedirmeniz işten bile değildir. Bütün bunlar ıspanakla mı yapılacak diye burun kıvıranlara haber vereyim; o çoktan sınıf atladı.
|
ISPANAK |
|
aydan müftüoğlu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.07.2010
Mesajlar: 63 Şehir: Kastamonu |
Kısa URL: https://ml.md/lc53682
Gönderme Tarihi: 17.Tem.2010
1,676 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sebzelerin içinde birinci sırayı tutan çok beğenilen ve içinde vitaminli maddeler olan bir bitkidir. Yılın 9 ayında kolaylıkla bulunur. Et yemeklerine iyi garnitür olur. Hele tereyağıyla yapılan püresi üstün yemeklerdendir. Çok dikkatli ve krem gibi yumuşak yapılırsa diğer sebzelerden yapılan pürelerin hepsinden iyi olur.
|
Ispanak |
|
yorulmaz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.05.2009
Mesajlar: 33 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc36380
Gönderme Tarihi: 12.May.2009
1,848 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ispanağın ilk kez eski İran ya da Uzak Doğu'da yetiştirildiği sanılıyor. Ispanağın yaz ıspanağı ve kış ıspanağı olmak üzere iki türü bulunuyor. Böylece ıspanağı yılın her mevsiminde bulmak mümkün oluyor.
Ispanak çok çabuk bozulan bir sebze olduğu için, satın alırken tazeliğine dikkat etmeniz ve hemen kullanmanız gerekiyor. Eğer salata yapmayıp pişir ecekseniz, bir naylon torba içine koyup buzdolabında iki güne kadar saklayabilirsiniz. Özellikle çalışan kişilerin tercih ettiği dondurulmuş ıspanak da, hemen hemen tazesiyle aynı besin değerini içeriyor. Ancak buzları çözülünce yapraklarmdaki C ve A vitamini oranları düşüyor. Ispanak çok dikkatli yıkanması gereken sebzelerin başında gelir. Birkaç su yıkamazsanız, kum taneleri yemeğinize pek de hoş olmayan bir tat verir. Pişirirken de ıspanağa fazla su koymanıza gerek yoktur. Çünkü yaprakları kendiliğinden su salar. Ayrıca ıspanak fazla tuz kaldırmayan bir sebze olduğundan tuz oranına da dikkat etmelisiniz. Çok çabuk pişen bir bitki olduğu için, fazla pişirmekten de kaçınmalısınız.
Ispanağı püre haline getirip, doğrayıp ya da haşlayıp çorba, sufle ve krepler için kullanabilirsiniz. Oldukça faydalı bir sebze olan ıspanağın içinde bulunan B vitaminlerinin kalp krizine karşı koruyucu etkisi olması da değerini arttırıyor.
|
Ispanak |
|
asil
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 10.03.2009
Mesajlar: 39 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc34446
Gönderme Tarihi: 10.Mar.2009
1,908 defa indirildi / yazdırıldı
|
Eylül ayından mayıs sonuna kadar devam eder. Nisan ve mayıs aylarındakine kuzu ıspanağı denilmektedir. Bu ıspanaklar makbul sayılmazlar. En makbulü, yaprağı geniş ve büyük köklü olan Kartal ıspanaklarıdır. Suda, yatırılarak su çektirilmiş ıspanaklar da lezzetsiz ve su koktuktan başka, piştikten sonra da % 15-20 arasında fire verirler. Bunlar da avuç içinde sıkıldıklarında su salmalariyle anlaşılır. Yüzer gramlarında 34 kalori vardır.
|
|
Ispanak Tarifleri Diğer Konular
|
|