|
Ispanaklı Börek |
|
tanver
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.05.2016
Mesajlar: 28 Şehir: Kastamonu |
Kısa URL: https://ml.md/lc117536
Gönderme Tarihi: 13.Haz.2016
1,866 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. ıspanak
2 adet orta boy soğan
2 çay kaşığı pul biber
1 çay bardağı zeytinyağı
1 paket kuru maya
4-5 bardak kadar un
1 yemek kaşığı tereyağı
Öncelikle mayalı hamuru hazırlamakla işe başlayın. 2 su bardağı kadar ılık suyu maya ile karıştırdığınız unun içine dökerek aldığı kadar unu iyice yoğurarak hamuru yarım saat kadar kabarmaya bırakın. Ispanakları yıkayarak ayıklayın ve 2 parmak kalınlığında doğrayın. İçine rondodan geçirdiğiniz soğanı, tuzu, pul biberi ve zeytin yağını karıştırarak iç malzemenizi oluşturun. Kabaran hamurdan parçalar alarak istediğiniz incelikte açabilirsiniz. Malzemeyi içine koyduktan sonra resimdeki gibi kapatıp tepsiye dizin. Bir süre daha kabardıktan sonra 200 derece önceden ısıtılmış fırında pişirin. Fırından çıkardıktan sonra sıcakken üzerine tereyağ sürün.
|
Ispanaklı Açma Börek |
|
çömlek
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.05.2016
Mesajlar: 28 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc118112
Gönderme Tarihi: 11.Tem.2016
1,570 defa indirildi / yazdırıldı
|
Dilek Kumaş
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
2,5 su bardağı su
İçi için:
750 gr ıspanak
2 adet orta boy soğan
1 çay kaşığı tuz
300 gr. ezine peyniri
4 yemek kaşığı sıvı yağ
Unu havuz şekline getirilip tuzu ilave edelim. Ilık suyu yavaş yavaş una karıştırılarak ele yapışmayacak pürüzsüz bir hamur elde ediyoruz. Dinlenmeye bırakıyoruz. Derin bir tencereye sıvı yağ koyup soğanları doğruyoruz. Bol suda yıkanıp kumlarından arındırılan ıspanakların suyunu sıkıp küçük parçalara bölerek tencereye ilave ediliyoruz. Tuz ekleyip ıspanaklar diriliğini kaybedinceye kadar pişiriyoruz. Ocağı kapatıp ezine peyniri rendeliyoruz. Hazırlanan içi soğumaya bırakıyoruz. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp unlanmış tezgâhta tabak büyüklüğünde açıyoruz. Aralarına her tarafını kaplayacak şekilde sıvı yağ sürüyoruz. Üst üste bütün bezeleri yerleştiriyoruz. İlk yağlanmış hamuru tezgâha alarak elle açılabildiği kadar genişleterek açıyoruz. Kalın olan, açılmayan kısımları çıkarıyoruz. Fırın tepsimizi yağlıyoruz. Hazırlanan karışımdan yufkanın her tarafına eşit şekilde dağıtılıp rulo biçiminde sarıyoruz. İlk ruloyu gül şeklinde diğerlerini etrafına dolayarak tüm içi bitiriyoruz. 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dk. altı ve üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
|
Ispanaklı Açma Börek |
|
gülbank
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.01.2014
Mesajlar: 36 Şehir: Konya |
Kısa URL: https://ml.md/lc129210
Gönderme Tarihi: 24.Ekm.2017
1,205 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 paket (40 gr) yaş maya
4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
Un
Hamurların arasına sürmek için:
1.5 su bardağı sıvıyağ
3 çorba kaşığı tereyağı
İçi için:
1 kg ıspanak
1 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz
Karabiber
Yoğurma kabına unu eleyin. Toz şeker ve tuzu ekleyip karıştırın ve ortasını havuz şeklinde açın. Küçük parçalara ayırdığınız mayayı ve ılık suyu ilave edip yoğurun. Hamuru 16 bezeye ayırın. Üzerlerini nemli bir bezle örtüp 15 dakika nemlendirin. Ispanakları yıkayın. Ispanak ve baharatları ekleyip bir iki defa karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Tereyağını eritip sıvıyağ ile karıştırın. Mayalanan hamuru 16 parçaya ayırın. Her bezeyi unlu tezgahta tepsi büyüklüğünde açın ve yağlanmış tepsiye yayın. Üzerine yağ karışımını sürün. 8 pazıya aynı işlemi uygulayarak tepsiye yerleştirin ve sekizinci pazıyı yağlayıp ıspanaklı karışımı üzerine yayın. Kalan 8 adet pazıya aynı işlemi uygulayın. Böreği dilimleyip en üste kalan yağı dökün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında u¨zeri iyice kızarana dek pişirin. Sıcak olarak servis edin.
|
Ispanaklı Börek |
|
adda
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.03.2016
Mesajlar: 70 Şehir: Amasya |
Kısa URL: https://ml.md/lc140583
Gönderme Tarihi: 16.Şub.2019
771 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
Hamur için:
200 gram margarin
3 çorba kaşığı sıvı yağı
4 çorba kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 adet yumurtanın akı
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Ispanak püresi için:
1 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı un
2 demet kıyılmış ıspanak
Yarım tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Bir buçuk su bardağı kaynar süt
Yarım su bardağı kaynar su
150 gram gravyer peyniri
Üzerine: Yumurta sarısı
Öncelikle ıspanaklı püreyi hazırlayın. Bunun için margarini eritip, unu kavurun. Ispanağı ekleyip, kavurmaya devam edin. Karabiber, toz şeker ve tuz ilave edin. Üzerine kaynar sütü, kaynar suyla birlikte ekleyin. Karıştırarak pişirin. Ocaktan almaya yakın, rendelenmiş gravyer peyniri ilave edin ve soğumaya bırakın. Hamur için tüm hamur malzemesini yoğurun. İkiye bölüp, her iki parçayı da kalın açın. Bir parça hamuru yağlanmış baton kalıba yayın. Üzerine ıspanaklı püreyi yerleştirin. Kalan hamuru üzerine yayın. Çırpılmış yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında hafif kızarana dek pişirin.
|
Ispanaklı El Açması Börek |
|
hesap no
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 11.11.2020
Mesajlar: 35 Şehir: Çarşamba |
Kısa URL: https://ml.md/lc154127
Gönderme Tarihi: 14.Kas.2020
2,528 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://acunn.com
5 su bardağı un
Yarım tatlı kaşığı sirke
1 yumurta
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Su (azar azar eklenecek yaklaşık 2 su bardağı)
İçi için:
1 kg ıspanak
1 adet soğan
Karabiber
Kırmızı biber
Tuz
1 su bardağı çökelek ya da beyaz peynir
Aralarına ve üstüne 150 gr eritilmiş tereyağı
Öncelikle ıspanak yıkanıp doğranır ardından, soğan ince bir şekilde yemeklik doğranır.
Tencereye ıspanak ve soğan alınarak sönmesi beklenir; tencerenin kapağı açılarak biraz karıştırılıp suyu biraz çekince ocaktan alınır.
Soğuyunca baharatlar ve peynir eklenir.
Hamur malzemeleri ile yumuşak bir hamur yoğurulur ve yarım saat dinlendirilir.
Hazırlanan hamur 16 parçaya bölünür ve dörder gruba ayrılır.
Gruptaki hamurlar servis tabağı kadar açılıp arasına eritilmiş tereyağı sürülür. En üstteki hamura sürülmez.
Bir kerede 4? ü birden büyükçe oklava ile açılır.
Tekrar yağ sürülüp ortadan ikiye kesilir.
Uzun olan kısmına iç harç konulup rulo şeklinde sarılır.
Diğer hamurlara da aynı işlem uygulanır ve tepsiye yerleştirilir.
Üzerine yine tereyağı sürülüp önceden ısıtılmış fırında 200 derecede pişirilir.
Arzuya göre sıcak ya da soğuk servis edilebilir.
|
Ispanaklı Börek |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc158872
Gönderme Tarihi: 18.Tem.2021
345 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kg ıspanak
3 adet soğan
Yarım tatlı kaşığı sıvı yağ
Yarım tatlı kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
Yarım çay bardağı çörekotu
Tuz
Karabiber
Hamuru için:
5 su bardağı un
1 paket (42 gram) yaş maya
1 çay kaşığı toz şeker
1 su bardağı ılık su
Yeteri kadar tuz
Ispanağı doğrayıp, kıyılmış soğanla harmanlayın. Sıvı yağ, un, tuz ve karabiber ekleyip kenara alın. Hamur için un, yaş maya toz şeker, ılık su ve tuzu iyice yoğurun. Hamuru iki eşit parçaya bölüp, fırın tepsisi ebadında açın. Birinci kat hamuru fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine hazırladığınız harcı yayın. İkinci kat hamuru örtün. Çırpılmış yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri kızarana dek pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Not: Ispanaklı böreğin en büyük özelliği, hamurunun dinlendirilmeden hazırlanmasıdır. Pide kıvamındaki bu hamurun kısa sürede yapılabilmesi, eve çat kapı gelen misafirler için pratik ve doyurucu bir alternatif olabilir.
|
Ispanaklı Açma Börek |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc159020
Gönderme Tarihi: 25.Tem.2021
270 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamur için:
5 su bardağı un
2 çorba kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
1,5 su bardağı su
Yufkaların arasına sürmek için:
1 adet yumurta
3 çorba kaşığı yoğurt
1,5 çay bardağı sıvı yağ
1,5 çay bardağı su
İçi için:
1 kg ıspanak
2 adet soğan
3 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Pul biber
Öncelikle hamuru hazırlamak için unu yoğurma kabına alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Yoğurt, yumurta, sirke, tuz ve suyu ilave edip, yoğurun (hamur çok yumuşak olursa kulak memesi kıvamı alana kadar un ekleyin). Üzerini nemli bir bezle örtün ve 1 saat dinlendirin. Dinlenen hamuru 12 eşit bezeye ayırın ve her bir bezeyi kullanacağınız tepsisinin büyüklüğünde açın. 2 Yufkaların arasına sürmek için bir kapta yumurta, yoğurt, sıvıyağ ve suyu karıştırın. Yufkalardan birini fırın tepsisine yayın ve üzerine yoğurtlu karışımdan sürün. Diğer 5 adet yufkayı aynı şekilde aralarına yoğurtlu karışımdan sürerek üst üste koyun. 3 İç malzeme için ıspanağın saplarını ayırın ve yaprak kısımlarını kaynar suya batırıp, çıkarın. Suyunu sıktıktan sonra bir kenara alın. Kıyılmış soğanı sıvı yağda soteleyin ve ıspanağı ekleyip, 1-2 dakika kavurun. Tuz, karabiber ve pul biberini ayarlayın. Soğuduktan sonra yufkanın orta kısmına yayın. Kalan 6 adet yufkayı, ilk 6 tanesini hazırladığınız gibi aralarına yoğurtlu karışımdan sürerek diğer yufkaların üzerine koyun. En üste kalan karışımı sürün ve önce dört parmak genişliğinde olacak biçimde boyuna, sonra enine kesip, kare parçalar elde edin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
|
Ispanaklı Börek |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159310
Gönderme Tarihi: 08.Ağu.2021
264 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı un
3 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
150 gram dana jambon
1 kase rendelenmiş dil peyniri
Yarım kg küçük doğranıp haşlanmış ıspanak
Öncelikle un, yumurta ve 1 çay kaşığı tuzu (su kullanılmıyor) yoğurup, hamur yapın. Merdane ile düz bir zeminde 30x30 cm ebatında açın. Ispanak, küçük doğranmış jambon ve rendelenmiş dil peynirini karıştırıp hamurun üzerine yayın. Hamuru rulo biçiminde sarın. Temiz bir beze (patiska olabilir) sarın. Her iki ucunu da bağlayın. Kaynar suda 20 dakika haşlayın. Daha sonra, içinde hamurun olduğu bezi sudan çıkarın. Bezi açın. Hamuru dilimleyin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Orta ısılı fırında peynirler eriyene kadar tutun.
|
Ispanak Böreği |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159731
Gönderme Tarihi: 30.Ağu.2021
421 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kg ıspanak yaprağı
3 adet yumurta
250 gram beyaz peynir
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı yoğurt
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
15 adet siyah zeytin
5-6 adet kurutulmuş domates
Tuz
Pul biber
Üzeri için:
Susam
Derin bir kasede yumurtayı mikserle çırpın. Rendelenmiş beyaz peynir, sıvı yağ ve yoğurt ilave edip karıştırın.
Un, kabartma tozu, çekirdekleri çıkartılmış zeytin, küp doğranmış kurutulmuş domates, tuz ve pul biberi katarak bütün malzemeyi iyice karıştırın.
En son yıkanmış, süzülmüş ve ince doğranmış ıspanağı ekleyin. Yağlanmış kare şeklindeki kelepçeli bir kalıba boşaltın ve üzerine susam serpin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Ilındıktan sonra kalıptan çıkarın ve dilimleyip sıcak olarak servis yapın.
|
Ispanaklı Börek |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc169289
Gönderme Tarihi: 22.Arl.2022
231 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.droetker.com.tr
Hamur:
2 - 3 tatlı kaşığı Dr. Oetker Aktif Maya
0,5 çay bardağı ılık süt
4 - 4,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
0,5 çay bardağı sıvı yağ
3,5 çay bardağı ılık süt
Sürmek için:
0,5 çay bardağı sıvı yağ
Dolgu:
500 g ıspanak
0,5 çay kaşığı tuz
250 g tulum loru
0,5 çay kaşığı karabiber
Üzeri için:
sıvı yağ
Kalıp:
Dikdörtgen kalıp (24x30 cm)
Mayayı bir kaseye alın ve üzerine yarım çay bardağı ılık sütü ilave edin. Kaşık ile birkaç kez karıştırıp 10-15 dakika bekletin.
Unu derin bir kaba eleyin ve üzerine beklettiğiniz mayayı ilave edin. Tuz, toz şeker, sıvı yağ ve ılık sütü ekleyip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar iyice yoğurun. Üzerini kapatıp ılık ortamda 40-45 dakika bekletin.
Ispanakları yıkayıp ince şekilde doğrayın. Üzerine yarım çay kaşığı tuzu serpin, karıştırın ve 10 dakika bekletin. Süre sonunda ıspanakları eliniz ile sıkarak fazla suyunu çıkarın. Üzerine tulum loru ve karabiberi ekleyip karıştırın.
Kalıbı margarin ile yağlayın. Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın.
Alt-üst pişirme: 180 °C
Turbo pişirme: 170 °C
Mayalanan hamuru kısa bir süre yoğurun ve 8 eşit parçaya bölün. Bir parça hamuru unlanmış tezgaha alın ve merdane ile 24x30 cm boyutlarında açın. Açtığınız hamuru yağlanmış tepsiye yerleştirin. Üzerine sıvı yağ sürüp ıspanaklı dolgu malzemesinden bir miktar yayın. Kalan hamurları aynı şekilde açarak ve aralara ıspanaklı iç yayarak üst üste koyun. En üstteki yufkanın üzerine sıvı yağ sürün. Hamuru bıçak ile dilimlere kesip 20 dakika bekletin ve pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 20 - 25 dakika
Fırından çıkarıp sıcak servis yapın.
|
|