|
Ispanaklı Ekşili Köfte (Malatya) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc32099
Gönderme Tarihi: 25.Arl.2008
4,341 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Yarmanın içine bir tutam tuz konulup sıcak suda yumuşatıldıktan sonra yoğrulur. Elde edilen hamur önce ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Sonra bu parçalar fındık büyüklüğünde bölünüp her parça avuç içinde ayrı ayrı yuvarlanır. Yuvarlanan köfteler, kaynar suda haşlanmaya bırakılır. Suyuna bir tutam da tuz konur.
Bu arada ıspanaklar temizlenip saplarından ayrılır ve doğranır. İnce kıyılmış soğan yağda pembeleştirilir, içine doğranmış ıspanaklar ve suda eritilmiş erik ekşisi katılır ve iyice kavrulur. Kavrulmuş bu karışım, yarı haşlanmış köfte suyuna katılır ve haşlama işlemi köfteler pişinceye kadar devam eder. Köfteler iyice haşlandıktan sonra sıcak servis yapılır.
|
Ispanaklı Ekşili Köfte (Malatya) |
|
hüsniye
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.01.2013
Mesajlar: 36 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc85884
Gönderme Tarihi: 18.Oca.2013
2,586 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı yarma
1/2 kg. ıspanak
1 su bardağı kahverengi mercimek
3-4 baş kuru soğan
3 yumurta kadar yağ
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı erik ekşisi
Varsa 1-2 yemek kaşığı kef
Soğanlar küp şeklinde doğranır, geniş bir tencerede yağla birlikte kavrulur, sulandırılmış salça ilâve edilir. Yağla çevrildikten sonra üzerine 6-7 bardak su ilâve edilir. Ayıklanmış, yıkanmış mercimek konarak kapağı kapatılır, haşlanmaya bırakılır.
Diğer taraftan yarma-tuz-su ilâvesi ili yoğrulur. Yoğrulan hamur nohut büyüklüğünde parçalara ayrılır ve yuvarlanır. Pişen mercimeğe tuzla birlikte ilâve edilir. Erik ekşisi konur. Köfteler biraz pişince ayıklanmış-yıkanmış-doğranmış ıspanaklar ilâve edilir. En son kef konur. Köfteler tam pişince ateşten alınır. Sıcak olarak servis yapılır.
Not:
1. Arzu edilirse salça kullanmadan pişirilebilir.
2. Soğan yağla ayrı bir kapta kavrulup pişen yemeğin üzerine gezdirilebilir.
3. Çorbalarda olduğu gibi ateşten alınmadan önce 1 /2 kg. yoğurt-1 kaşık un karıştırılarak terbiye gibi katılabilir.
|
Ispanaklı Ekşili Köfte (Malatya) |
|
Bahtiyar Canlı
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.12.2017
Mesajlar: 24 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc130250
Gönderme Tarihi: 06.Arl.2017
913 defa indirildi / yazdırıldı
|
THY Skylife
2 su bardağı yarma
½ kg. ıspanak
1 su bardağı kahverengi mercimek
3-4 orta boy soğan
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1-2 yemek kaşığı kef (tereyağı-un karışımı bir sos)
Erik ekşisi
Soğanlar küp küp doğranır, yağda kavrulur. Salça ilave edilip biraz daha kavrulur ve 7-8 bardak su ve mercimek de eklenerek pişmeye bırakılır. Yarma, tuz ve su ile yoğrularak hamur kıvamına getirilir. Nohut büyüklüğünde yuvalanır. Pişen mercimeğe biraz tuzla köfteler de eklenir. Pişince erik ekşisi ilave edilir. Köfteler 10 dakika kadar pişirilince yıkanıp doğranmış ıspanak katılır. En sonunda kıvam için kef de katılarak sıcak servis edilir.
|
Ispanaklı Ekşili Köfte (Malatya) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc171203
Gönderme Tarihi: 02.Nis.2023
230 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malatya Valiliği
2 su bardağı yarma
½ kg ıspanak
1 su bardağı kahverengi mercimek
3-4 baş kuru soğan
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı erik ekşisi
1-2 yemek kaşığı kef
Soğanları yemeklik olacak şekilde doğrayın.
Geniş bir tencerede yağla birlikte kavurun. Üzerine sulandırılmış salça ilave edin. Yağla biraz çevirdikten sonra üzerine 7-8 su bardağı su koyun.
Ayıklanmış mercimek de ilave ederek kapağı kapatıp haşlanmaya bırakın.
Diğer taraftan yarmayı; tuz ve su ilavesi ile yoğurarak bir hamur yapın.
Nohut büyüklüğünde yuvarlayın. Pişen mercimeğe tuzla birlikte ilave edin. Erik ekşisi koyup, köfteler pişince ayıklanmış, yıkanmış, doğranmış ıspanakları ilave edin.
Kef karıştırarak köftelerin tam pişmesi ile ateşten alıp sıcak olarak servis yapın.
Not: Bazı ilçelerde bu yemek salça kullanılmadan pişirilir. Çorbalarda olduğu gibi ateşten alınmadan önce ½ kg yoğurt, bir kaşık unla karıştırılarak köfteye katılır. Soğan, yağla ayrı bir kapta kavrulup pişen yemeğin üzerine de gezdirilir. Genelde yeşil veya kuru soğanla birlikte yenilir.
|
|