Simit; Türk yemek kültürünün önemli bir parçası ve Türk toplumunun sosyal simgelerinden birisidir. Geçmişi 16. yüzyıla kadar dayanan İstanbul kaynaklı bir yiyecek olarak düşünülmesine rağmen Evliya Çelebi, 17.yyda yazdığı seyahatnamesinde Balkan coğrafyasında da simidin varlığından bahsetmekte ve orada simide, gevrek denildiğini anlatmaktadır. Ülkemizde yaygın olarak tüketilen ve "simit" olarak adlandırılan bu bol susamlı halka şeklindeki hamurişine İzmirliler de gevrek derler. İzmir gevreği ile İstanbul simidi birbirine benzese de arasındaki fark pekmezleme denilen işlemin farklı uygulanmasından kaynaklanmaktadır. İstanbulda pekmezleme işlemi ön pişirme olmadan soğuk olarak yapılır. İzmir gevreği ise, hamura halka şekli verildikten sonra kaynayan pekmez dolu kazanlarda ön pişirme yapılıp sonra susama bulanarak fırına verilir. Ankara simidi ise tamamen farklıdır. İzmir'de yenilmeden gidilmemesi gereken yiyecekler arasında olan gevrek; simitçi fırınlarından ya da özel olarak düzenlenmiş sokak tezgahlarından alınabilir.
Kısa URL: https://ml.md/lc146435
Gönderme Tarihi: 31.Ekm.2019
1,011 defa indirildi / yazdırıldı
1 kilogram un
55 gram yaş maya
20 gram tuz
20 gram ayçiçeği yağı
40 gram toz şeker
Aldığı kadar su
Yarım su bardağı pekmez
Yarım su bardağından biraz az su
Unun yarısını bir kaba koyun.
Geri kalan malzemeleri de ekleyin.
Suyu yavaş yavaş ilave edin.
Hafif cıvık bir hamur olana kadar yoğurun.
Ardından kalan unu ekleyip kulak memesi kıvamından biraz sert olana kadar yoğurun.
Küçük bezelere ayırın. Bezelerin ortası biraz ince kenarları daha kalın olacak şekilde şekil verip 5 dakika mayalandırın.
Ardından hamurun iki kalın tarafını birleştirip, yuvarlak simit şekli verin.
Ayrı bir kapta pekmezle su karışımı yapın.
Diğer yandan da bir tavada susamları kavurup soğutun.
Şekil verdiğimiz gevrekleri önce pekmezli suya koyup daha sonra bir süzgeçle fazla suyunu süzün.
Daha sonra susama bulayıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyun.
180-200 derecelik fırında 30 dakika kızarana kadar pişirin.