|
|
İzmir Köfte |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177615
Gönderme Tarihi: 05.May.2024
153 defa indirildi / yazdırıldı
|
Köftesi için:
500 gram az yağlı kıyma
1 adet yumurta
1 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
1,5 su bardağı bayat ekmek içi
Karabiber
Kırmızı pul biber
Kekik
Tuz
Diğer malzemeler;
4 adet domates (3 adedi sosu için, 1 adedi de üzerine dilimlemek için gerekiyor)
4 adet patates (Ufaksa 5 tane de koyabilirsiniz)
3 adet çarliston biber
1 tatlı kaşığı salça (Tercihen karışık)
3 yemek kaşığı sıvı yağ (Sos için)
Kızartmak için:
Sıvı yağ
İzmir köfte tarifi için önce ekmek içini ve arkasından soğanı rondodan geçiriyoruz. (İsterseniz rendeleyip, ufalayabilirsiniz)
Yumurtayı, ince ince doğranmış maydanozu, baharatları ve kıymayı da ekleyip iyice yoğurun.
Parmak uzunluğunda ince ve uzun bir şekil verip biraz dinlenmesi için tabağa alın.
Patatesleri soyup, elma dilimi şeklinde doğrayın.
Sıvı yağı iyice kızdırıp (çok yağ çekmesin diye) önce patatesleri arkasından da köfteleri azıcık kızartın. (İyice pişirmeyin ağır olur, kızarmadan almamız gerekiyor)
Daha sonra tepsiye, yan yana olacak şekilde bir patates bir köfte şeklinde sıralayın.
Sonrasında sos tavasına sıvı yağı alın, salçayı da ekleyip iyice karıştırın.
Arkasından rendelediğiniz 3 adet domatesi de ekleyip 10 dakika pişmeye bırakın. Kekik ve tuzunu da ekledikten bir kaç dakika sonra ocaktan alın. Bu aşamada sosun içerisine 1,5 su bardağı su ekleyin.
Hazırlanan sosu patates ve köftelerin üzerine hepsine değecek şekilde dökün.
Üzerine 1 adet soyulup dilimlenmiş domatesi sıralayın. Biberleri de kesip içini temizledikten sonra aralarına yerleştirin.
Fırına atmadan önce tepsinin kenarından 1 çay bardağı sıcak su koyup önceden ısıtılmış 180°C fırında patateslerin üzeri kızarana kadar pişirin.
|
İzmir Köfte |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 2038 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc180620
Gönderme Tarihi: 01.Arl.2024
22 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.haberturk.com
250 gram kıyma
1 adet yumurta
1 adet soğan
2 dilim bayat ekmek içi
1 diş sarımsak
4 adet patates
İstediğiniz kadar yeşil sivri biber
1 tatlı kaşığı salça
Tuz, karabiber
Sıvı yağ
Derin bir kapta kıymayı, rendelenmiş soğanı, yumurtayı, doğranmış maydanozu, ezilmiş sarımsağı, bayat ekmek içini, tuz ve karabiberi ekleyin. Malzemeleri iyice yoğurun ve köfte harcından elinizle şekil vererek köfteler yapın.
Bir tavaya bir parmak kadar sıvı yağ koyup ocağı yakın. Köfteleri hafifçe kızartın, tamamen pişmesine gerek yok, sadece dış yüzeyi pişsin.
Yağladığınız fırın tepsisine halka halka doğradığınız patatesleri dizin. Kızarttığınız köfteleri patateslerin arasına yerleştirin. Üzerine dilimlediğiniz biber ve domatesleri ekleyin.
Bir kasede salça, su, tuz ve dilediğiniz baharatları karıştırarak bir sos hazırlayın. Bu sosu köftelerin üzerine dökün. Pişirme: 200 derece ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat pişirin. Patatesler piştiyse köfteler de pişmiş demektir.
Not: Bir porsiyon (orta boy) İzmir köfte, yaklaşık olarak 200 kalori içerir. Köftelerin kızartılması ve özel sosun eklenmesi bu kalori miktarını yükseltir. Diyet yapanlar için porsiyonu küçültmek ya da köfteleri fırında pişirmek iyi bir alternatif olabilir.
|
|
İzmir Köfte Tarifleri Patates Köfte Tarifleri
|
|