|
Kabak Bastı |
|
bi'tanem
Aşçıbaşı
Kayıt: 26.11.2011
Mesajlar: 27 Şehir: Amasya |
Kısa URL: https://ml.md/lc70196
Gönderme Tarihi: 27.Kas.2011
2,254 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg kabak
200 gr nohut
600 gr koyun eti
1 çay kaşığı tuz
150 gr tereyağı
200 gr soğan
1 adet limon suyu
Nohutları ayıklayıp, bir gece öncesinden soğuk suda ıslatarak şişmeye bırakın. Ertesi sabah tuzlu suda nohutlar yumuşayıncaya kadar haşlayıp kabuklarını soyun ve bir kapta bekletin. Etleri tencereye koyup, üzerlerini aşacak kadar su içinde ateşe oturtun, yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuzunu katıp ateşten alın. Kabakların içlerini oyarak çıkarıp, doğrayın. Tavada tereyağını eritin. Yağ kızınca soğanları yağda biraz kızartın. Hazırladığınız malzemeleri et, kabak, kavrulmuş soğan ve nohut sırasıyla bir tencereye kat kat döşeyin. Üzerlerine haşlanan etin suyundan 500 ml. (2 su bardağı) ekleyin. Tencereyi orta ateşe oturtup, 30 dakika pişmeye bırakın. Pişme sırasında suyu çok azalırsa et suyu katın. Tuzunu kontrol edin, limon suyunu koyarak bir taşım kaynatıp tencereyi ateşten alın. Bastıyı bir sahana aktarıp, sıcak olarak servis yapın.
|
Kabak Bastı |
|
ERGUN
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.07.2005
Mesajlar: 99 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc65349
Gönderme Tarihi: 03.Tem.2011
4,435 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ergun Köknar
500 gr. kabak
250 gr. yağlı kuşbaşı et
1 baş iri soğan
1 çorba kaşığı katıyağ
2 adet domates veya 1 kaşık salça
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
10 dal nane
1 adet limon suyu veya 1 fincan koruk suyu
Yeterince tuz
Kabakların sap ve uç taraflarını keserek kabuklarını kazıyınız. İki parmak kalınlığında doğrayıp yıkayınız. Eti yıkayıp tencereye koyunuz. Suyunu salıp çektikten sonra, çok ince doğradığınız soğanları ilave ediniz. Pembe-leşinceye kadar kavurunuz. Domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarınız. Küçük küçük doğrayıp soğanlara ilave ediniz. Üzerine halka halka doğradığınız kabakları muntazam diziniz. Naneleri ince ince parçalayıp kabakların üzerine serpiştiriniz. Tuzunu, biberini ekip üzerine kadar su Have ediniz. Bir adet limonun suyunu sıkıp veya koruk suyunu döküp tencerenin kapağını kapatınız. Hiç karıştırmadan, çok hafif ateşde kabaklar yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Sıcak sıcak ikram ediniz.
|
Kabak Bastısı |
|
mudi
Aşçı
Kayıt: 24.11.2010
Mesajlar: 19 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc58333
Gönderme Tarihi: 07.Arl.2010
2,527 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo parça koyun etini rendelenmiş bir soğan, tuz ve biberle karıştırın. Yeteri kadar kabağı alışılmış büyüklükte dilimleyin. Tencerenin altına etin kemiklerini dizip üstüne düzgün şekilde bir kat kabak, bir kat et döşeyin. Üstüne çıkıncaya kadar süzülmüş koruk suyu katıp pişirin. Ateşten indireceğiniz sırada 3 su bardağı dolusu üzüm suyu, yoksa birkaç kaşık bal veya şeker, çok iyi dövülmüş bir baş sarımsak, bir iki sap kuru nane katıp biraz daha kaynatın. Sofraya alınca üzerine nane ekin.
|
SAKIZKABAĞI BASTISI |
|
kuzey
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.07.2010
Mesajlar: 30
|
Kısa URL: https://ml.md/lc53807
Gönderme Tarihi: 21.Tem.2010
2,637 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kabakları kazıyarak, tencereye doğrayıp tuzla ovup bırakınız. Tavaya 2 soğan çentip bir kaşık sadeyağ ile öldürdükten sonra kabaklara göre kıyma koyunuz. Pembeleşinceye dek kavurup kabakların üzerine dökünüz. Birkaç domates doğrayıp, biraz nane, biber ekiniz. Fındık kadar soda koyup kapalı olarak orta ateşe sürerek kendi suyu ile pişirip indiriniz.
Not: Çabuk pişmeyen yemeklere az soda konursa çabuk pişer. Bazı yemeklerde az miktarda kullanılmasında sakınca yoktur. Fazla kullanılırsa zararlıdır. Bunun için soda yerine karbonat kullanmak daha uygundur. Bununla beraber bu biçimde kesinlikle kendi suyu ile pişirmeli ve buna yabancı madde karıştırmamalıdır. Böyle pek lezzetli olur.
ML® Ispanak Bastı için tıklayın
ML® Ispanak Bastı Videosu
|
ETLİ KABAK BASTI |
|
cicim
Aşçı
Kayıt: 11.03.2009
Mesajlar: 19 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc34479
Gönderme Tarihi: 11.Mar.2009
3,166 defa indirildi / yazdırıldı
|
1250 gram kabak
100 gram sadeyağ ya da margarin
150 gram soğan (2 orta) (5 çorba kaşığı)
150 gram kuzu, ya da koyun eti
400 gram domates (2 büyük), ya da 3/4 kahve fincanı tuzsuz domates salçası
2 bardak su ya da et suyu
1/2 demet dereotu
1/2 demet nane
Tuz
Karabiber
1 Bir kuşaneye; küçük kesilmiş 2 orta soğan, 3 silme çorba kaşığı sadeyağ ya da margarin, bir çeyrek çorba kaşığı tuz ile kuşbaşı kesilmiş 150 gram kuzu, ya da koyun eti koyarak, tencerenin kapağı kapatılmış olarak ateşe oturtmalı ve soğanlar hafifçe ölünceye kadar aşağı yukarı 20 - 25 dakika ikide bir karıştırmak suretiyle pişirmeli, sonra buna; soyulmuş ve küçük parçalara doğranmış 2 büyük domates, ya da üç çeyrek bardak suda eritilmiş üç çeyrek kahve fincanı tuzsuz domates salçası koyarak beraberce 10 dakika daha pişirmeli ve kuşaneyi ateşten çekerek bir tarafa bırakmalıdır.
2 Etler pişmekte iken diğer taraftan da kart olmayan 1250 gram kabakların ancak yeşilleri görününceye kadar üstlerini kazıdıktan sonra uzunluklarına doğru dörde bölmeli sonra da ortalarındaki çekirdek kısımlarını hafifçe kesmek suretiyle çıkarıp attıktan sonra bunları ikişer parmak uzunluğunda küçük parçalara doğramalı ve bir tencereye koyarak üstlerine; 2 silme çorba kaşığı tereyağı, ya da margarin ile 2 bardak da et, tavuk ya da âdi sudan yalnız üç çeyrek bardağım koymalı ve kabaklar iyice saranp da ölmüş bir hal alıncaya kadar kuvvetli ateşte aşağı yukarı 10 dakika pişirmeli ve tencereyi ateşten alarak kabakları ılınmaya bırakmalıdır. (Dibi tutmaması için tencereyi ikide bir sallamak suretiyle kabakları pişirmelidir).
3 Sonra pişirerek bir tarafa bırakmış olduğumuz kuşbaşı etleri alarak bunların yarısını, bir kuşanenin tam ortasına nispeten topluca bir şekilde yaydıktan sonra, etin etrafına bir sıra haşlamış olduğumuz kabaklan yerleştirmeli, kabakların üstlerine de bir miktar soğanlı kuşbaşı et ve bir kat kabak, üstüne de yine, kabak olmak üzere bütün kabakları böylece kuşaneye istiflemelidir. (Kabakların kazınmış tarafları tencerenin altına gelmelidir.)
4 Kabakların döşenmesi sona erince; buna, bir çeyrek çorba kaşığı tuz, kalan bir çeyrek bardak et, ya da âdi su ile kabaklan içinde haşladığımız yağlı suyu da koyarak üstlerine bir yağ kâğıdı kapatmalı ve tencerenin kapağı kapanmış olarak, kabaklar iyice yumuşak bir hal alıncaya kadar bunları, orta ateşte 40 - 45 dakika pişirmeli ve tencereyi ateşten alarak üstüne kıyılmış 1 demet dereotu serpmeli ve servis yapmalıdır.
ML® Domatesli Kabak için tıklayın
|
KABAK BASTISI |
|
orhanöz
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.07.2007
Mesajlar: 27 Şehir: Salihli |
Kısa URL: https://ml.md/lc16481
Gönderme Tarihi: 18.Tem.2007
2,807 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 Kabak
1 Demet nane
150 Gr. Kuşbaşı koyun veya kuzu eti
2 Bardak su
2 Domates
5 Çorba kaşığı sadeyağ
1 Soğan
tuz, biber.
1 Demet dereotu
Rendelediğiniz soğanla yağın üç kaşığını, tuzu ve etleri bir tencereye koyarak soğanlar ölünceye kadar arada bir karıştırarak pişirin. Sonra, doğradığınız domatesleri de ekleleyerek 10 dakika daha|pişirin ve tencereyi ateşten indirin.
Öte yanda kazıdığınız kabakları parmak uzunluğunda doğrayıp ortalarındaki çekirdek kısımlarını çıkarın ve bir tencereye koyun. Üzerlerine kalan yağı ve suyun bir bardaktan çeyrek eksiğini koyun. Hızlı ateşte 10 dakika pişirin.
Öte yanda etlerin yarısını bir tencerenin ortasına düzgün olarak yerleştirin. Etrafına kabakları koyun. Kabakların üzerine de bir sıra et. Bir sıra kabak dizin. En üstte kabak kalsın. Sonra biraz tuzla kalan suyu ve kabakların suyunu katın ve tencerenin ağzına bir yağlı kâğıt kapayarak orta ateşte 50 dakika pişirin. Sonra tencerenin ağzına bir kapak kapatarak yemeği altüst edin. Üzerine doğranmış nane ve tereotu serperek servis yapın.
ML® Kabak Bastı için tıklayın
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 14.08.2023
|
|