|
KABAK HELVASI |
|
mutfaktabirimivar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.01.2007
Mesajlar: 293 Şehir: Ümitköy |
Kısa URL: https://ml.md/lc11451
Gönderme Tarihi: 23.Oca.2007
2,759 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak malzeme :
2 kilo kabuğu, çekirdeği çıkarılmış kestane kabağı,
1 kilo toz şekeri,
1/2 kilo kavrulmuş fındık içi.
100 gram rendelenmiş hindistancevizi,
10-15 damla bergamot esansı,
yeteri kadar su.
Yapımı :
Kestane kabağının kalın kabuğunu kesip attıktan ve çekirdeklerini çıkardıktan sonra bunları küçük dilimlere doğramalı. Tartı işini ancak bundan sonra yapmalı, çünkü yukarıdaki ölçü ve birbirlerine oİEn oran krbuksuz ve çekirdeksiz kabağa göredir. Doğrandıktan sonra yıkanmış ve kurulanmış kabak parçalarını bir helva tenceresine koymalı. Üzerlerine tor şekerini serperek dökmelî. Kabak parçalarını şekerle karıştırdıktan sonra kabağın pişerken su koyvereceğini düşünerek, şekeri isletip eritecek kadar da su kattıktan sonra kabı orta ısılı bir ateşe oturtmalı. Tshta bir kaşıkla kcrıştırarak kabak parçaları iyice eriyip koyuca bir macun elde edilinceye kadar tenceredekileri kaynatma lı. Bu arada gerektikçe kaynar su katmayı ihmal etmemeli. Tahta bir kaşıkla karıştırılarak pişirilecek kabak parçaları iyice dağılıp şerbetle koyuca bir macun durumuna gelinceye kadar tenceredekileri kaynatmalı. Macunun kıvamını anlamak için tahta kaşıkla tencereden bir leblebilik parça almalı. Bunu iki parmak arasında yuvarlamalı. Parmaklar açılınca, leblebi biçimine getirilmiş bu macun parmaklardan birine yapışık kalmalıdır. Şekerli kabak macunu kıvamını bulunca tencereyi ateşten indirmeli ve hemen içine 200 gram kavrulmuş fındık içini atıp karıştırarak bunları helvaya yedirmeli. .8u işlemi yaparken karışıma damla damla akıtarak bergamot esansını da katmalı. Helvanın içine atılan fındıklar buna ye-dirilince tenceredekini nemli bir hamur yoğurma mermerine boşaltmalı. Bir spatu-layla şekillenairerek helvaya dikdörtgen biçimi vermeli. Bir kenarda duran 300 gram kavrulmuş fındığı teker teker alıp helvanın üstüne bastırarak yapıştırmalı; tatlıyı soğumaya bırakmalı. Helva soğuyup oldukça katı bir hale gelince her defasında soğuk suya batırılacak bir bıçak veya satırla bunu dilimler;: kesmeli. Rendelenmiş hindistancevizine buladıktan sonra mukavva kutulara yerleştirip rutubetsiz bir yerde saklamalı. Servis yapılacağı vakit gerektiği kadarını bir tatlı tabağına koyup üstüne bir tutam kadar kıyılmış antepfıstığı serpmeli ve öylece servis yapmalı.
|
Kabak helvası |
|
Tulu Koşar
Aşçı
Kayıt: 20.09.2007
Mesajlar: 19 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc17864
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2007
2,658 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 kişilik Malzemesi
2 kg bal kabağı
4 su bardağı tozşeker
Yarım limon suyu,
1 kahve fincanı su
Yarım su bardağı çekilmiş badem
Kabağın kabuklarını incecik soyun. Çekirdeklerini ayıklayıp kabakları rendeleyin. Avuç içinde sıkarak suyunu çıkarın.
Şekeri tencereye alıp 1 kahve fincanı su ile eritin. Limon suyunu ekleyip kaynatın.
Kabakları şekerli suya ekleyin. Kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Altın sarısı bir renk alıp koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin.
Kabak helvasını servis tabağına alın. Üzerini çekilmiş badem ile süsleyip servis yapın.
|
|